April 27, 2011

request & ketapi...

...walaupon Luqman macam dah kureng melayan cartoon kat tv,
tapi cartoon ketapi cutemiut tu dia layan la jugaaak...

ada skali tu, ngikut mama ke pasar pagi ahad, baliknye bersama sekotak 'Playtrain'.

...nyempat kot sehari train tu round kat tracks dia,
pi mai pi mai dok pusing tang tu lah yang train tu tahu eaa,Luqman :)

dilepaskan bebas kat lantai...haa..maunye serata ceruk bawah sofa, ..sampai ke dapur train ni jelajah...

dan,
dengan ketapi ni jugak Luqman berjaya buat show 'gimik untuk mama....'ketapi reverse' ;D
satu ilmu ke'engineer'an tu, mama pon tak terpikir sampai ke situ...

tapi tu, laahh, kanak-kanak,kan..setiap hari ada jer perkara baru nak dicoba :)

Kemudian...
perasan pulak tren kat dalam tv...kalau kat youtube,reply n reply..tak berkelip nengok haaa..
sian Luqman, jarang nau bawak dia jenjalan naik tren kat KL tu,

bila mama cakap nanti kita gi KL boleh naik tren tu...
laju dia macam cari sesuatu kat dalam kotak mainan dia
...abis sekotak pastu sekotak lagi dipunggahnya,...bersepah toksah ceritalahhh...

mama cool jer, tunggu tengok apa yang dia nak tunjuk mama tu....
sekali dia tunjuk kad yang dah expired ni..."nek ketapi gi sini,okey?..gi..gi...giii"



























owhhh...definitely, mama will say..YES! ;D
boring kat klcc....kite gi BB....Pavilion pon best juge, naik tren???

tapi.....naik tren di hari weekend?
...sebaiknye dielakkan, kalau hari biasa..bukan waktu puncak..ok lah,kot?...agaknyeee..
'terus terbayang stesyen monorel Bukit Nenas; tiaphari ke situ masa keje KL dulu.'

tetibe..teringat plak satu lagu zaman sekolah..'kereta kabel ke Bukit Nenas'
owhh..naik kereta kabel lagilah best...tapi ke Genting..lahhh,takkan ke Bukit Nenas pulak ;p

*cable car kat Genting idaklah sengeri ke Gunung MatCincang, tu pasal orang 'Kedah' ni,
baru sekali ke Gunung MatCincang tu, tapi dah berkali ke Genting, dan nak ke Gentinglahhh
...bagi yang gayat tak gayat cam ai. lahh,kan ;p

ringan kepala'


...kalau masa student dulu...ringan kepala' bila lepas hantar assigment,
pastu bila dah abis paper..ringan jap ler tapi debar pulak nak tau result satu hal le pulak..
paling ringan kepala bila settle bab presentationlah, 
laju jer balik bilik,qada titon..segala presentation board..model bagai yang dok belek berminggu tu,
esokesok baru ambeklaahhh ;)

bila dah bekerja..hadoi..langsung tak kenal apetu ringan kepala'
sejakmenjak dari junior..sampai dah jadik senior..dah namapon makan gaji..

tapi pandai jer curicuri ringankan kepala,
...jangan curi tulang sudahlah..tak berkat pulak gaji yang dimakan tu ;p

satu jer tips nak ringan kepala...."bentikeje!" ;D

...boleh dok umah jadilah isteri/mama mithali, 
tapi jangan tak tahu..dengar jer ringan tapi berat yang amat nak bergelar isteri solehah itu!

kalau rajin ber'bw' ke blogblog SAHM/WAHM kite.....tahulah cemana.

Tapi...
semua di atas tu takde kena-mengena dengan ringan kepala' tukang cerita ;p

kerana...
ringan kepala' dalam ini cerita...is,

berlakunya pertukaran stail rambut dari panjang mengurai lagi merimaskan lalu disimpul gulung
cucuk chopstik itu..

kepada.....

stail kontot ala tunjukajarku sifu hot,......takkan noh hujan pulak ;p
tapi...

kak Errafazira kite lahhh, anggun bergaya camtu..;D


owh..sangat ringan kepala..suke..suke...suke...


*heaven jer rasa berapa kali nak mandi sehari ponnnn, maintain basahkan kepala dan rambut baru iteww;p





April 26, 2011

kereta kecil warna merah....

ayahku pulang dari kerja..
ayahku belikan ku kereta...
kereta kontrol kaler merah...
laju ku drift serata ceruk umah...

Pon..pon..pon..ponpon..pon..pon...
kotak belom pon masuk tong sampah...


kereta kontrol ku dah pecah tigaaaa..agaga...

macamana ni?...mama pon tak sempat nak main :D

*..weekend ni bawa Luqman pandu keta remote kontrol kat shopping mall pon best jugak, erk?






celoreng sang wira'


*dan hijau lagiiiii.....;)




April 23, 2011

selera Sabtu...



..selera kampung kite harini.....
walau pedas berasap telinga..orang utara mana aci takut pedas,....hehehe
ai kalah di situ...cili padi perhiasan semata ;D 

April 20, 2011

tak seperti diharapkan....

lewat sebuah kawasan perumahan harini...
berkesempatan melihat satu situasi yang buat ai rasakan "sumthin......erk!"

Yup!..sangat sangat tidak puehati sama segelintir pemandu van sekolah itu!

ada ke patut..memang TAK PATUT!
disuruhnya kanak-kanak yang berada dalam van itu untuk membuka dan menutup kembali pintu van,
sedangkan dalam masa yang sama dia sedang memandu van itu.... 
*van sedang bergerak perlahan,
bayangkan kanak-kanak tadika yang kecik molek, 
sepenuh tenaga kerdilnya bersungguh dia berusaha menyorong pintu van ala van sapu itu....

...mungkin sebab pintu tak rapat gara-gara disorong perlahan oleh kanak-kanak yang turun sebelum itu..

iskh..iskh....
kan ke si pemandu itu yang sepatutnya membuka dan menutup kembali pintu vannya
untuk setiap seorang kanak-kanak yang masih dalam jagaannya tatkala itu...

owhhh.....
ai sendiri pon tak akan membuka pintu kenderaan yang sedang bergerak.

*brutal abiss itu uncle,..eaa anak-anak :)

April 19, 2011

tempias 'springtime' agaknyeee ;p


sedar ke tak sedar...
masuk jer april dan dan dia start,

every weekend musti keluar,
every keluar musti jumpa munge...
every jumpa munge musti beli munge,
bila dah beli munge..nak tak nak..oish musti nak bawak munge balik umahlahh,kan;

every weekend, hoccay!
dah berapa kali weekend dah,erk?

cey cey cey...
habis tu, abaikan jer ker si kecik nan lasak itu..huhuhu.
erk?...toksah beranganlah nak keluarkan segala bohemia,tembikar..pasu sume fragile hadiah kawen tu,
simpan sebagai khazanah ler nampaknyee...
sayang satu hal,paling tak sanggup is bila nak mengutip serpihan lagilah kalau kaca bersepah terpelanting tak hengat..sangat tak suke..tak suke!

rileksss...
lom pecah ponnnn ;p

okey..jom carik idea camne mahu men'deco koleksi munge tempias springtime ai tu...
ber'pasu'kan bukan jenis pecah berderai ;D

mulakan dengan lavender'lah...
konsep dah ke manalahh,kan...nak nak pula bila disatukan dengan si hydrangea tu,
ngam sekali untuk ala english style; 


 owh..*all photos courtesy of google,laahh,kan

Tapi...
minat sama itu 'lavender' punye pasal...just macam kat bawah ni pon dah okey,kan...
simple dan senang sekali, i like :)
*nak ambi Pur lavender sekalilah.... :)


April 18, 2011

perghhh..terbaek!

terbaekkk sesajerrrrr ;p

..antara yang pernah ai coba,
*google




lontong bersambalkan sambal sotong kering,
erk..sotongnyee harus ada bersama..laahh, kan; walau cuma tang janggut seurat dua :p

Lontong...dengar pon boleh ngidam tau, ai jer kot ;D
..memang merata ada dijual, tiap hari boleh jumpa..tapi cemana nak pilih yang sedappp?
ada ke yang tau petua ke rahsia..meh la share bersama.

..masak sendiri?
nak resepi..klik ajer...memcam stail ada...sedap kerrr?
memang sedap, sedap cara kita jer laahh,kan....

contohnye....
mungkin cengginilah kekadang,walau punya resepi lengkap...


tapi tetap nak tapau jugeee :p






okey, berbalik cerita lontong.....
ada yang kata carilah lontong ala kampung, lagi bagus chefnye si veteran...
kalah chef restoren..seroi semacam tang kuah lodeh dia tu.
opss!..takmo takmo, takmo cakap burukkan orang, hoccay!

choppss!

pernah try kat sek7, nama restoren tak ingat la pulak..maybe weekend ni breakfast kat situ lahh,kan ;p
paling best tang kuah dia..lemak berkrim disukai ramai, tapi sambal sotong kembang la pulak.
kalau sotong kering kan ke kaw..eaa laahh, rege sotong kering pon dah cukup kaw ;p

ada jugak yang suka stail banjar..nasi yang digulung dalam daun pisang,
sah-sah orang kedah kata lopes,
dah potong bulatbulat ghupe lemang pon eaaa juge ;)
memacam style le pulak,
ada yang suka tang kuah lodehnya, tang sambalnye...ke tang nasi dia tu?

ahh...jauh melencong sudah,
cuma perlu cakap,..kekadang kat gerai ke,warung tepi jalan pon boleh jumpa yang sedap,
even sedikit was-was tang tahap kebersihan dia la pulok...tapi ramai jer menepek makan tangtu jugak..
okey jer diorang?

*yes!..tetiba teringat..kat pasar tani stadium ada satu gerai lontong sambal sotong kering...jommm ;p



April 15, 2011

jawa manis....


kenal eyh???

oleh kerana jawa ni sangat manis,
maka dia lebih manis di panggil....... "jawa manis"


daripada nama sebenarnya asam jawa..yang dengar pon dah tahu
sah-sah dah asam, tentulah masam :)

penah try skali.duluuuuuu 'masa tu lom kenal blogspot ;p'
tu pon ada officemate bawak dari Kelantanesse...

*skali hubby beli malam tadi, harus masuk blog laahh, kan :p



anak d'signer..lahh,katakan;




jangan ingat mama jer suka editmedit sume tu....naaa,
edit by Luqman ni, 
masa mama sebok goreng mee sanggul petang tadi...
*kena tunjuk kat ayah ni :) 




April 13, 2011

Anakku sayang...

kerapkali singgah ke blogblog mommies yang saban entry tak lokek berkongsi peel' anak bermacamragam..

kerana kebanyakannya lebih memilih untuk becerita yang baikbaik sahaja tentang anaknya,
betul juge..;)
apalah dosa si anak sampaikan si ibu sanggup mencanang tentang si anak seantero maya.

secara ikhlasnya, ai salute SANGAT dengan mommies yang bersikap lebih terbuka,
dan dengan nawaitu yang betul, mungkin; dapat pulak dijadikan panduan oleh mommies yang baru setahun jagung bergelar mama...

dan selalu pon...
ibuibu yang lebih berpengalaman, means..
yang dah punya dua orang anak dan lebih,...lebih ikhlas dalam bercerita mahupon memberi tips/nasihat kerana itu adalah dari pengalamannya sendiri.

tapi mungkin...mama yang setahun dua jagung juga mampu berkongsi sesuatu di sini,
even masih dalam proses mempraktikkannya...insyaallah.

*...sesekali, perlu redha yang kita bukan mama yang sempurna, untuk mengurangkan stress pada diri sendiri.

*...anak juga berperasaan, dia akan menangis untuk melegakan keresahannya, mungkin kita pun sama ;p
tetapi kebanyakkan tangisan mereka lebih kepada sound effect sahaja...belajarlah untuk mendengar tangisan itu, dengari omelan mereka..jangan nak melenting sesaje, kerana 10-20tahun kemudian kita rindu sangat untuk mendengar tangisan itu kembali.

*...tenangkanlah anak dari tangisannya/kemarahannya...ajarkan bagaimana untuk menenangkan perasaan...bukan dengan ugutan, memarahi, menengking etc......kerana anak akan meniru apa yang kita tunjukkan.

*...jangan terus mengharapkan anak berlaku baik dengan sekali tunjukajar sahaja, anak masih dalam proses perkembangan yang membuatkan mereka lebih kepada untuk bereksperimen sendiri lebihlebih lagi ke arah yang salah dan buat mama marah :)

*...jangan mengeluh dalam membesar dan mendidik anak, kalau dah jadi kebiasaan, suatuhari mereka anggap diri sebagai bebanan sahaja kepada ayahmamanya...merasakan yang diri tak disayangi, rasa rendah diri, kurang berkeyakinan etc...

*...pelukan, ciuman, pujian.., dan hadiah sebagai ganjaran setiapkali berbuat kebaikan...peluklah anak setiap hari dan pandanglah anak dengan penuh kasihsayang untuk IQ yang lebih kuat dan penuh yakin untuk berdepan dengan dunia luar...dan jangan biarkan anak tidur tanpa ciuman selamat malam.

*...ajari anak untuk lebih menghargai,...anak yang datang dari persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain juga.

*...hargailah barang mainan kesayangan si anak, berbincang dengannya sebelum membuang memana yang dah rosak, dari situ anak akan mula belajar untuk menghargai barang orang lain juga.

*...luangkan masa berjalan di taman, berpimpinan tangan dengannya...dia akan belajar rasa dihargai.

*...jangan selalu membawa balik kerja pejabat ke rumah kerana dari pemerhatiannya, anak beranggapan yang kerja pejabat lebih penting berbanding keluarga.

*...sebagai seorang mama, utamakanlah anak berbanding kerja walau apa sekalipon alasannya.

sememangnya banyak jika dipikirkan, mungkin ini antara yang dapat dikongsi sesuai 
dengan umur Luqman yang baru dua tahun jagung ni ;p







April 12, 2011

mampu,..pakai,tak mampu..pokai!

......di suatu hari week end,
bila si isteri dengan ala-ala spontaneous nye itu, tetiba berkata...

..jom suami, kita kluar pergi mencaribeli langsir express;
dan si suami kelihatan mengangguk perlahan tanda separa bersetuju untuk kluar tetapi
kurang bersetuju dengan tujuan si isteri untuk keluar;

...dan isteri menyambung semula ayat tergantung tadi....
isteri mahu pergi mencaribeli langsir express kat mydin...mungkin ke usj atau sri muda,

...dan suami menggeleng laju, terus hilang mood si suami untuk kluar,
apatah lagi melabur untuk langsir express itu dan cuma mampu berkata....'mydin...erk?'

...don't worry en.suami, dijamin IN trend cum in concept..kalau tak?
apa gunanye beristerikan 'id'....lagipon cuma mahu mencaribeli sheercurtain yang plain color tu,
sama jer even pergi caribeli kat macy sekalipon *sebab si suami hanya kenal curtain macy.
(hehe, jangan marah macy, si isteri samakan sheercurtain kamoo dengan curtain kat mydin)

okey..okey...

taknak mydin,
si isteri lantas terpikir untuk ke kamdar...tapi kamdar yang kat bagunan burok kat klang sana,
*baru banyak choice sebab orang tak berapa suke pergi situ.

Kamdar kat Klang tu???
dan dan si suami laju bersuara..parking dia tak best, lagipon klang tu jammed memanjang sayanggg..

habislah..takkan nak beli langsir jusco, sejibik plak nanti dengan langsir kat umah si fabrik supplier ;p
hihihi..pecahrahasia sudaaa...

tapi nak tau tak, apa pengakuan ikhlas si supplier sorang tu?
"hikhik..supply kat orang mesti yang ratusan ribuan per meter,..rumah sendirik?..beli readymade jer,
baru boleh tukar selalu..mana tahan maaaaa, harihari update fabrik cantik, laaahh, kan ;p"

whatever!

*tepuk dada tanya kemampuan...sape mampu boleh pakai, sape tak mampu jangan pokai,

*tak semestinye yang murah tak cantik,..dan yang cantik semestinya mahal...'cantik kan subjektif' ;)

*yang penting, seorang 'id' takkan boleh membayar ratusan ringgit untuk langsir yang boleh dimiliki 
dengan harga tak sampai seratus ringgit,"client bayar takpe" :p...btw, berjimat cermatkan amalan mulia ;p


pssttt..kalau ada yang kenal memana watak yang dimaksudkan, diamdiam saje, okey!
bukan niat mengaibkan sesiapa..sekadar berkongsi...picisan realiti kehidupan, tq. :)





April 9, 2011

tiruan lagi sedap?


Aloha...belacan tegar!.....pasti pernah mencoba ;p






















yang mana satu pilihan uolsss???

even sama namanye...sama keluarannya, tapi bila dah lain kat packaging/labeling..nye....
lain jugak ler pada rasa isi dalamnye...sila percaya.

Adakah?
.....mungkin satu daripadanya telah dicetakrompak isi dalamnye, mana satu yang orinye???

pada ai..mana yang rasanya lagi menepati citarasa lidah ai, itulah yang ori..hehehe...

menurut turutan gambar, yang di atas lebih licin tekstur kuahnya
daripada yang gambar di bawah..lebih bersarat dengan butiran gula kasar..

*hikhik..orang len sebok dengan telor tiruannye,...ai plak sibuk dengan kuah belacannye ;p

April 7, 2011

mak + tok = maktok



weekend lepas dah pi jumpa tok kat Ipoh, pastu dah jenjalan satu Ipoh juge dengan tok,
tapi....
tapi.....
weekend depan...esoklusa..sabtuahad ni, sabtu tu adalah hari befday tok.."9 april"

dan takkan ke Ipoh lagi..tapi ke tempat lain untuk mencari sesuatu untuk tok...
befday present untuk tok, lah....bila pulak nak baginyeee?

*....carilah bendanya dulu..apa yer hadiah yang sesuai untuk tok tahun ni???









hadiah dari China :)



owhhh...suke...suke...suke, sapa tak suke dapat hadiah,kan ;D

tibatiba dapat hadiah..tak perlu join contest..takyah nak jawab tekateki bagai..hehehe.

hadiah tanda ingatan, kasihsayang jauh datangnya dari bapa saudara ai,
bestnyeee, TQSM Paksu!

..bukan satu tau..bukan dua...tapi tiga..suke..suke..suke 3x,
paling suke is kain 4m untuk buat baju raye, kaler oren youuu...

nak buat baju kurung Pahang lah :)
*tahun lepas dah tema oren ponnn...hehehe, raya bukan satu hari lorrrrr ;p

dapat seakan-akan ini...wallahhh ;p

almaklumlah.....
"copyright of Salikin Sidek"















*special sangatsangat kain 4m tu pada ai, sebab dipilih dan dibeli di China 

oleh Paksu yang sekian lama tak jumpe, tq Paksu :)

Luqman's cousin...


paling bongsu setakat ni ;p
..umur dah masuk 7mths pon,
lagi lama dok tenung baby ni...iskh..iskh..iskh..

*terus rasa nak ada baby lalalala :)



April 6, 2011

Bertukarlah sekarang!

owhhh...
mahu buat testimoni lah di hari ini :)

kerana....
ai sangatsangat teruja lagi berpuashati setelah mencubanya tanpa sengaja,
terus selesai satu permasalahan kewanitaanku :)...

opsss!....tak perlu kot berkongsi lebihlebih tentang itu,
sedangkan cerita dalam kelambu pon seeloknye disimpan diamdiam,lagilah perihal dalam kain,eaa :)



YUP! product ni dah bertahun kat pasaran, pasti ramai yang dah tahu akan keberkesanannya..
cuma ai jer yang tertinggal ketapi...erk, penah tahu sebenarnya..
tapi ntah kenapa lambat tergerakhati untuk mencoba...


*google





















haaa..sekali coba, terussss teruja...sayang sket jer, dia berGEL*susah mahu cuci lor ;(



ni pulak ramuan utama yang sangat mengujakan...

*google


dannnnn....
ada dan ada lagi yang mengujakan....kerana ia bukan sekadar pad,lebih dan lebih lagi kelebihannya,
tapi yang ini belum try ler...jom tengok dulu kelebihannya di situ :)


























































*hmmm....perlu ke tak, buat satu lagi entry tentang keburukan plak (perihal tuala wanita yang biasabiasa yang berlambak kat pasaran sekarang?...rasanya uolsss google jer la,..macammacam cerita kuar punyee ;p

dapat jugak akhirnyeee


nak yang chantekkk...mahunya yang murahan saje...
lambatlah dapatnye, eaa dak?


actually,
ni wishlist untuk raya tahun lepas daaa..alang-alang dah jumpa, angkat jerlaaa,
merasa gak punya bunge bolatbolat kaler putih bersih suci ni ;)

*senang sket nak ukur  tahap kuantiti habuk debu dalam umah :)



April 5, 2011

mee tomato datang lagi...


kasihanlah anak...mau sebulan lebih tak makan mee air tangan mamanye
garagara mama berpantang punye pasal.

so..try lah buat semula mee berkuah tomato favourite my lil hero ni


*erk...abaikan kecomotan yang terkelihatan, eaa ;p

oishh...
pandai dah mengambek hati mama kalau bab makanmakan sekarang ni...
makan lajulaju sambil cakap seedap!..baru 5 suap dah cakap nak tambah..sebab terperasan mee dalam mangkuk dia dah berkurang kot.

..pedas pon suamsuam kuku, letak cili giling buat syarat jer...baru selera datang bila rasa pedas,kan :)

nengok ke kuah boleh tahan kalernye...itu sos tomato punye keje la gamaknye.

so far...menjadilah even dah lama tak buat...
resepi diubahsuai ikut gerakhati sebab ingatingat lupa dengan resepi sebenar,..ntah mana plak
buku resepi mee ai tu nyorok ntah.





*nak geledah blog resepi mat gebu japlah, sebab haritu macam terperasan ada entry mee kuah tomato :)

April 4, 2011

sajian istimewa...

...my mak untuk anak menantu yang turun Ipoh menemuinya weekend semalam...

memang terbaekkk!


sos yang sedap..SANGAT!
..kulit popia ni rangup sekali.."homemade" kata my mak.

tu pasal mak ai tak jemujemu dok order popia best ni..order dengan jiran belakang umah jer pon :)

ai..memang sangatsangat favourite lah popia goreng cenggini.
bila sesekali nak buat sendiri tu..tang kulit biasanya beli yang readymade nipis melayang tu ajer,
rangup gak ala ala popia simpul serunding menu wajib ada di hari raya tu lah ;p

apsal malas sangat nak belajar buat kulit sendiri ntah...

*lagi rajin beratur panjang kat lori Syed Ali :p

ai d'Ipoh ;p


lama plak rasanya cuti update perihal weekend;

hmm....
asyik pi mai pi mai dok keliling kelalak kot sinisini ajer le kejenye, 
dan dan tu mood nak snapsnap merudum, habislah..
mana nak cari modal mahu mengarang di sini :)

tetiba semalam ter'keluar negeri pulak;
keluar negeri Selangor ;p..masuk negeri Perak.
feeling balik kampong sat naaa.., kampung dekat kali ni..pasal mak ai kat Ipoh sekarang :)

tapi....
umah taman, mana nak cari feel' kampung..nyeee.

takapalah,
nanti bila ada cuti panjang sket, kita baliklah kampung yang nun jauh kat Jitra nun.

tapi semenjak dua menjak ni tensi la travel jejauh naik kereta ni..
mungkin kena fly sesekali kot kasi my hero tu excited sket :)

eyh?..cemana boleh tekeluar tajuk ni?...
apsal orang BM dalam tangan dah jadi cenggini ntah ;p..why..why..why???
*derhaka BM la tuuuu!

ok lah..ok lahhh;
letak pic "ai d' Ipoh" kat sini ;p


occay...abis dah weekend,......dah selamat balik SA ponn...

WELCOME MONDAY :)

April 1, 2011

so sorry...


If my tomorrow never comes
I am sorry for all the Things i might have said
I am sorry for all the Things i did or didn't do

I am sorry if i ever ignored you

I am sorry if i ever made you feel bad or put you down
I am sorry if i ever thought i was bigger or better than you
I am sorry for everything wrong i have ever done

I am writing this becoz if My tomorrow never comes?
If I never get a chance
 To say sorry then I m sorry.....


*google