March 31, 2011

Tuan puan boroimoncet sekalian;

Oppss!...sila terasa sekarang ;p

cool beb, takdak niat mahu persenda perlekeh sesaper..kalau uols antara boroimoncet sekalian..
meh baca ni, mehhh :)

...sebut jer boroi,moncet..dan dan tu nampak lelaki jer, ek?....tapi jangan tak tahuuu
yang perempuan pon ramai yang dah join geng boroimoncet ni...

tapi...kebanyakannya menjadi moncet selepas melahirkan anaklah,

tapi...tak kurang juge yang dah pon boroimoncet even masih lagi anakdara..di ulangi...anak dara :)
bukan boroimoncet sebab hilang dara, sila jelas dengan maksud ai tu, okey?
sekian, terimakaseh ;p

kalau lelaki tu, biasalah..bila dah kawen...hati senang, selera makan bertambahtambah,
sedar tak sedar perut makin ke depan :D

kalau yang belom kawen, apsal dah moncet tu?...a'aaa,sendiri pon boleh jawab,kan ;p

apo nak buek?...
jangan gusar masih belum terlambatlah..masih ada cara..tapi bukan mudahlah,
kesabaran dan disiplin mesti kuatlah...nak try?

meh baca tips, mehhh laaa ;p

Pertamatamanya...is mesti minum air putih banyakbanyak setiaphari..2liter; at least ;)
makin banyak air putih yang kita minum, makin kuranglah selera makan kita...
tak percaya?
cobalah coba minum segelas dua air putih sebelum lunch/dinner, hasilnya kita hanya mampu makan sket jersebab dah rasa kenyang*perut dah penuh air.
'arwah tok ai dulu cukup marah kalau cucu dia sebok nak minum air sebelum makan..satgi kenyang terus takmo makan nasi, katanya"...*point di situ.

next is garam, tahukah dengan pengambilan garam yang berlebihlebih  menggalakkan penakungan air?
orang yang dikategorikan jenis berat air tu banyak makan garam ghupenye ;p
so, kurangkan garam dalam pemakanan sedapat mungkin, okey?

...air putih dah minum, makanan kurang garam pon dah sedia..makan jom!
makan tu sopan sket..buang gopoh pelahap sume tu,..kunyah lelama sket,
baik untuk penghadaman juge,
dengan mengunyah perlahan tu secara automatik hantar isyarat ke minda *perut dah kenyang :)

Kalau rasa nak makan jajan bagai lepas tu, cepatcepat berus gigi,
tak pon kunyah chewing gum,
kan ke pipi tombam tu dah bersenam kat situ.

..errr..bermasalah untuk kurangkan garam sebab pagi petang siangmalam.."order plsss!"
orderlah air berlimau nipis/orange juice..etc lah memacam pilihan air masam ada sekarang ni dengan syarat harus kurang gula nyeee ;p
takpe lah kurang sket enaknya kat tekak..asalkan......*jawab sendirik!

makanan/minuman masammasam ni sket sebanyak boleh bantu bakar lemak jugak tau...tang makanan tu plak, taburlah sket lada hitam, membantu pembakaran lemak gak tu.

Satu lagi cara efektif nak kempis perut is...pilih makanan yang direbus, kukus atau panggang sahaja,
kurang kalori di situ.

...ermm, suka makan nasi campur kat restoren yang heaven pilihan laukpauknye?
tips ni!
...mulakan mengisi pinggan uols dengan sayuran terlebih dahulu, lagi banyak lagik bagus,
then baru ambik nasi dan lauk utama.
elok amalkan kat rumah juge..habis sepinggan, bila rasa nak tambah?..tambah sayur saje okey!
takkan malam pon nasi bertambahtambah???
dannnn..jangan makan sambil tengok tv!

..kata dah taknak boroimoncet,kan..kan..kan ;p

Selalu pon nampak iklan..nak perut kempis makanlah bijirin juge kekacang, sumber tenaga gak tu.
karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral sume ada dalam tu...
tapi...
tapi...perut orang malaysia, lembik kalau tak masuk nasi...nasi pon nasilah,
adakan hadnye, lebihkan sayuran dan buah setiap hari, okey!

macamana?
senang jerkan?...jommm, berubahlah sebelom terlambat!

kepada yang belom join club boroimoncet ni,...elok amalkan, takyah lah join.
mencegah kan lebih baik dari mengubati.

Good Luck...uols!

*entry terpanjang penutup suku tahun 2011 :)

March 29, 2011

yang pintar-pintar saja...


so IN trend lah sekarang, apa-apa pon mahu yang pintar-pintar saja..baik orangnye..gadjetnye...
mahupon keperluan terkini yang satu ni;....

dengan kecanggihan sisitem aplikasinya...
dari segi fizikal pon kategori modenlah even sedikit gedabak,kan ;p
tapi stil mampu bergaya hebat, berimej anggun bagai.

Knape pilih yang gedabak,sedangkan yang slim melim tu lagi menawan?
Pada ai..pilih yang sesuai keperluan kita lahhh,
demi keselamatan hero ai juge :D
mungkin keselamatan bendalah ni pon kene diambilkira :)

...dengan berat 25kg,..mobile type ini memang pilihan ai,lah.
kejapkejap ai boleh heret pergi menonton tv, kejapkejap temankan ai berblogwalking ;p
kejapkejap teman ke dapur ke makan ke..mungkin temani ke bilik tido juge..opssss!



..berpatutan dengan harganya..dan berfungsi secara senyap, keselesaaan tu!

..hurmm...kat mana yang pintarnye ntah?
ooo..dengan sistem tetapan 24hours...kalau produk jer yang pintar,
yang tukang guna kurang pintar..camna mahu pintar-pintar?
nak info...www.fimaco.com.my/


*so...pintar-pintarkanlah diri kite :p





i am a Green Ambassador;...uolsss?


Wahhhh!..tajuk;
bila lagik mahu berlagak, eaaa ;p

jommmmm uolsss...

sampai bila kita nak tunggu dan tunggu *menanti bulan jatuh ke riba...
untuk melakukan sesuatu yang lain dari orang lain, baru dikatakan luarbiasa?

ahhh...
tak perlu, tak payah susahpening kepala dok pikir idea canggihmanggih tu sume,
kerana...
dengan melakukan sesuatu yang sekecilkecil begini....













tetapi bila dilakukan dengan penuh kesedaran pasti akan membuahkan hasilnyee...

Go Green...Go Clean...Go SAVE!
untuk generasi masa depan kita!





March 26, 2011

Daily dose of fun....


it is very usual to ask....

What's up?

H R U ?

Had ur Lunch?

How's LIFE......etc....etc....;

so let me ask you something different...

Did you smile today?......if not,....just do it now ;p


Have a nice day and happy weekend, everyone!




March 25, 2011

ceriakan jumaat yang terik harini;

cepat betol masa berlalu...kejapkejap dah jumaat, kejapkejap jumaat lagi harini,
tapi sayang seribu kali sayang...

takdak entry kerohanian untuk jumaat kali ni...kerohanian means....."google sendiri" k,
bukan sekadar tambah imbuhan ke dan an pada nama mak ai tu ;p

hehehe..
ai memang suke kelakar spontan camgitu..sayangnya ai dilingkungan merekamereka yang selalu pon
lambat pick-up dengan kelakar spontan ai tu,

tak pepasal kelakar spontan tu bertukar menjadi lawak bodo...huhuhu

pssssst..nak dengar cite tak?

ai penah ter'test tanpa sengaja seseorang yang memang disegani juge laa,kat area tu..
T____T

dia eyh..beliau cuba nak berkelakar spontan pulak dalam dok cakapcakap serius dengan ai,
time tu pulak 2orang staff beliau turut ada bersama..

memang tak disengajakan camno time tu jugakjugak otak ai boleh dok pikir kelain..
tang mata tepat pandang ke muka beliau..tapi takdak apaapa reaksi..lahhh
bila tersedar takkan nak purapura gelak kot..nampak sangat sesaja dibuatbuat..

sian pulak bila mengingatkan mukanya yang kemerahan terlopong dok tunggu reaksi ai...
ntah dalam diam di cop nya ai ni lambat pick-up gak :D
aishh...jangan pikir bebukanlah!


atee..staff yang dua orang tu kenapa tetiba buatbuat sebok cari belek fail pulak aih,
meh la tolong normalkan balik ai dan boss korang ni...

hal camtu pon dah tak tahu camno nak adjust...sedar pon, ai bukan raja lawak...kuikuikui ;p

thanks for reading this, sebelum berlalu coba jawab soalan cepumas ni..


'sapa nama mak ai?'..in 1 second!
dapat jawab?

...sila berbangga dengan kebolehan iq uolsss :)

March 24, 2011

teringat pesanan seseorang....

bila tetiba hidup kita terganggu....diganggu anon, contohnye ;p

...jangan pulak kita terus melenting menunding jari mancari salah orang lain,
sebaliknya...

bermuhasabahlah pada diri kita sendiri, pada apa yang kita tulis...
riak takabbur tu tak lari punyer ;p

susah plak nak menulis tanpa  riak; erk?
kekadang perlu berterimakasih pada si anon tu, kerna dia telah menyedarkan kita semula..
dari terus hanyut dibawa arus  riak.....chewwahhh ayat ;p


*psssstt....pesanan ini datangnya dari seseorang bergelar 'ustazah'.....
so, kalau ada yang macam kureng bersetuju tu..eaaa, faham...
mana mungkin hati kita selembut dan sebersih hati seorang ustazah,....sebab kita bukan ustazah ;)

March 20, 2011

hilang kasut@majlis kenduri kawen

uolsss ada pengalaman itu?

ai ader :D

biasa jer, orang pompuan ni bila ke majlis kenduri kendara, lepas makan tu mesti nak masuk ke dalam rumah pulak..nak nengok pelamin la, bilik pengantin la..hantaran laaa, yang tetiba nak tumpang bilik air pun ader :p
lagilagi kalau bersedara dengan tuan rumah, biar baubau bacang ke bacin ke..
taksah kalau tak masuk ke rumah, kan :)
even majlis kawen tu buat kat dewan serbaguna kawasan perumahan situ, mesti nak kene pergi ke rumah,
biar berkesempatan jumpakenal sedara jejauh...*pesan orang lama.

sadisnyeeee....
bila dah nak balik tu, keluar jer ke muka pintu..puaeh ditenung sepahan lambakan kasut depan pintu tu..
kasut kesayangan taknampak bayang :(

kalau uolsss, apa uolsss buat ek?????

...jauh weyhhh..mau menapak ke kereta,sanggupkah berkaki ayam kat tar yang panas itu?
adoiiii...kaki tak kebal pon.
mau pinjam kasut sama tuan rumah?..eyh..dia sibuk tak cukop kaki&tangan melayan tetamu kat khemah sana....hahahaha
...sarung jer memana yang berkenan;boleyhhh?
"pinjam sat naaaa" :)
....pilih selipar paling masam yang ada kat situ.

owhh..alangkah gumbira rasahati, pueh seret selipar masam ke kereta, tukar kasut cun semula...jinjing plak selipar masam pergi hantar balik kat depan pintu...dan kasut kesayangan tetiba ada di situ.

sape laaa, yang trytest kasut kesayangan ai tu agaknye?

*cepatcepat blah dari situ dengan dua kasut kesayangan ;p

March 19, 2011

entry ke-270;

owhhh..hari ini mahu seboksibuk cakap pasal Fukushima jugalah ;p
petikan dari; rencana Kosmo

Fukushima si 'pulau bertuah'....*maksudnye tu.

selain dikenal sebagai kawasan perindustrian tenaga nuklear,
okey..letak fakta sket...
"terdapat 2 pusat loji nuklear yang dikendali oleh TEPCO, iaitu Fukushima Daiichi(6 reaktor nuklear) dan Fukushima Dain(4reaktor nuklear)"

kat pulau bertuah itu juge sememangnya terdapat pelbagai tarikan pelancongan yang memang
sebelum ni ai tak pernah tahu pon...
antara yang ai dengar pon dah rasa bestnyeeee....is

*muzium seni wilayah Fukushima;
biasak ler..bidang ai ler bab belekbelek lukisan *kekonon macam paham ;p


juga ada ukiran, kraftangan orang jepun yang macam best jer untuk dibelek,kan.

*kalau pergi masa musim sejuk, pelancong berpeluang merasai pemanduan yang diapit oleh dinding salji di Bandai-Azuma Skyline; melewati Takayu Onsen & pergunungan Tsuchiyu.





*kalau musim bunga pulak, Taman Hanamiyami dipenuhi pokok ceri mekar berbunga,
taman tu pernah digelar 'Shangri-la in Fukushima" bermaksud syurga dunia
oleh mendiang Shorato Akiyama(photog terkenal kat Jepun)


*suka Hot Springs?...banyak pilihan juge...

*panggung teater Mount Bandai 3D world...kat situ pelancong boleh merasai simulasi gunung berapi
selain menikmati panorama 3D yang mengasyikkan...owhh..macam best juge :)
*mungkin satuhari nanti, bila semua sudah pulih kembali......






yeay!...ada 4 lampu;p


sukesukesukeee....hati bernyanyi riang, mama happy...Luqman taktau nak cerite ;p
yang pasti..lajulaju Luqman menuju pergi on computer.




























sungguh kasihan tengok dia melayan keboringan sedari petang semalam,
kejapkejap melepak kat rak itu tunggu lampu no.2&no.4 yang asyik bekelip aje kejenya..
tunggu punya tunggu, sampai ke malam...kelipkelip pun dah takde :(

barulah perasan sekonyongkonyong si kecik ai tu menyelongkar balik kotakkotak yang mengisi segala permainannya...
almaklum ler semenjak dah teror internet ni, mainan sume tak pandang dahhh,
dan malam tadi ai jugak terperasan yang dia dah pandai asingkan mainan yang ada rosakrosak even 
serpih sket pon dah dimasukkan ke dalam bakul sampah :)
dah besar anak mama ni. 

March 17, 2011

Thanks for reading :)

okey..mahu becerita pasal tudung pulak kali ni, tapi....tapi,kan......
hmm...kalau dah perempuan, ek?

itulah padah akibatnya, rajin sangat ber'blogwalkingjogging ke sana ke mari,
kan dah terkena itu sakit berjangkit,
*deyyy...nan ado sesape yang suruh kerap sangat singgah menyinggah blogblog si fashionista itu,

....tapi belom tercapai dek akal untuk sampai ke tahap lilitbelit...opsss!
tak perlu cakap lebihlebih kat situ, orang jeles jer yang suka complaint begitubegini tu :)

tengok tu...
dah ke mana melalutnya, bila cerita tudung nak start ni?

.....bila nak start, ek? tapi...tapi, kannnnn...
cemane nak cerita, itu poslaju belum sampai daaaa..
takde bendanya, takde kekdahnya ngengada cerita, eaaaa?

kekadang ai kena akur...."penantian itu satu penyiksaan'...;p
*dah macam dok membilanghari menunggu en.hubby pulang gayanya.

*...dahdahlah merapu tu..coba serius sket, 
cakap pasal reaktor nuklear ka, pasal hartanah yang melambung ka...
baru ler addebannn! 
"advanced",...huhuhu....

March 16, 2011

perihal BPA;


hmmm..bila masuk bab bukan bidang kita ni,
sebaeknya di copy paste dari sumber yang diperakui kebenarannya..lah, kan.
kang memandai dok ikut kefahaman sendiri kang ke lain maksudnya kang..kang dahhh jadi ajaran ayah Pin ke pulak kang..
oh..hoiii..melalut sudahhh, FULLSTOP!

Semenjak dua menjak Kementerian Kesihatan mengesahkan tentang pengharaman botol susu
yang mengandungi BPA ni....



*google












barulah muncul kelibat kelamkelibut makapak yang dok pejam mata sebelah mata selama ni,
ada tu yang tahu tapi tak ambik kesah, ada pula yang tahu sketsket tapi tak pulak berinisiatif untuk lebih ambik tahu...
..kalau ye pon nak berjimat, biar kena pada tempatnye ;p

ada jugak yang separuh jalan..setakat botol susu jer yang diambilkira, macamana dengan peralatan plastik lelain yang sememangnya sinonim dengan dunia kanak-kanak ni?

*jom kita rajinrajin ambik tahu eaaa :)

March 15, 2011

mari memasak ayam favourito;


masa ofis kat KL, yang tu lah makanan favourito, hadap untuk lunch harihari pon tetap tak jemu ;p

.....bila dah pindah ke SAlam, merata boleh jumpe tapi pueh mencuba belum jumpa yang sama,
seakan ayam favourito ai tu ;)

opsss!
belum bagitahu eaaa, ayam favourito ai tu....ialah
ayam yang digoreng hangit sarat dengan rempah perapannya...


*ini versi buat sendiri, tu pasal takde saratsarat rempah menyemak tu
& hangithangitchomeylsss ala tuannye ;p

layankan pula bersama nasi putih/kukus + gulai ikan kembong n ada bendi *kekadang ada yang letak potongan tomato/kentang +jangan dilupakan sambal belacan terbaek bersama sedikit ulaman
(selom pon okey daa..)

Siap!..ringkas dan senang dimasak, yang penting memenuhi selera :)

ohhh..kalini takde gulai kembong, ingat tak pesanan en.hubby?
...elakkan makan makanan darat n laut sekaliharung eaaa...

sooo...ayam lagi, versi kari, oppss!..gulai kot pasal tak pekat ;p
*tang kuah yang penting tuuuu...


*elakkan makan yang hangithangit sampai dah hitam tu, occay ;)





March 12, 2011

now becomes "doFollow Blog"!


Uolsssss bagaimane ;p

erkkk...apa itu 'doFollow Blog"???

.....uolsss tak tahu?...erk; ai pon tak tahu...

HAHAHAHAHA!






Haip...haipp..actually ai tahu, mana boleh tak tahu,dan ai tahu,
uolsss mesti nak tahu, nak tahu dan nak tahuuuu...uolssss mesti nak tahu banyak..banyak..banyak...kan?

okey!
pegi tanya dengan orang yang tahu banyak..banyak..banyak..itu..
mungkin kat sini ....atau sini.......maybe sini!

arghhh..sudah, tak payah banyak..banyak, confuse jer.

Lepas dah tahu tuuu, tahutahu ler pulak untuk berterimakasih, occay uolsssss ;p
berkaaaaaat ilmu yang uolsss dapat tu,

dan...
jangan kedekut sebarsebarkan ilmu yang ada :)

Wassalam.

bean bag pillow masih dihati?


...sampai gak ke warehouse sale kat Fella Design tu...even hari terakhir;
*update weekend lepas punye hal..new style kerrr.grrr ;p

hajat nak ushausha itu beg bag pillow;...sooory mucukmasham belaka...
*adat ler..item for sale di hari terakhir sale.

kat luar..dalam terikterik berbahang sume tu pulak, sempat lagi belekbelek stool,
nak dapat yang funky sket tang corak dia memang takdapat ler, 
yang tinggal sume pon ber'flowery bagai.
Ramai pulak kat bahagian hujung sana tuu..nak join ke?..
hmmm..belom nak tukar langsir daaa, mood jahitmenjahit pegi mana daaa?

Puas pusing atasbawah luar dalam seantero ceruk FellaDesign tu, tapi tadak satu ponn yang terangkut?
pasal.....

pasal sudah tangkap syok...sosyok dengan yang ini....




''clearance stok" kat perabot Bahagia :D....*soooo kampung laaa youuu ;p
tadak hal punyerrr...yang penting kite enjoyyyyy!

"menang membeli, menang memakai"...hehehe, boleh camtu?


*erk!....fatboy punyer bean bag tu takde kat perabot Bahagia,..eaaa ;)











March 11, 2011

hukumnya 'haram'.....


 terpana..terkesima..terkaku...adakah cuma ai yang tidak tahu menahu?

itulah...lenkali kalau taktahu kena ler belajar, bak kata orang cerdikpandai...
"jangan beralasan anda Jahil!"

...sebbaek cepat insaf dan pasang niat mahu belajar untuk kebaikan..alhamdulillah.

yup..dengan segansilu ai mengaku,
ai baru tahu yang haram hukumnya kita mengadakan majlis meniup lilin untuk menyambut harilahir...



*google

dan,
yang haram itulah dunia ai suatu ketika saat mudaremaja..zaman huha huha,ollallaaa sume tu la ;p

tetiba teringat satu pesanan arwah tokwan dulu,
bila blackout kalau kat kampung, pasang lilin..bila dah okey..masa nak padam api lilin tu, tokwan mesti pesan "jangan dok 'churp'(tiup) api lilin tu, satgi gelap hati kot!"
see see...cepat betul lupa pesanan tokwan ;(
congak sendiri ler...gelap mana hati kita, dah ler siap pacak lilin ikut bilangan umur pulak tu...
dengar pon dah ngeri ni aihhss...

Bersyukur sangatsangat, tidak pernah tergerak hati untuk meraikan birthday party bertiup lilin bagai buat Emir Luqman..dah 2tahun setengah pon umur dia...makanmakan kek ada ler...

tapi....
camner plak bila kita dijemput kenalan untuk meraikan birthday partynye???
kang anak tengok..diorang boleh tiup lilin kenapa kita tak boleh...camno nak fahamkan anak 2tahun setengah akan halal/haram ni......???


*tetiba terperasan pekataan "churp" tokwan ai tu....
  meluas sekali penggunaannya sekarang, "churp churp"..erk ;p

March 10, 2011

'perasaan cantik' atau "perasan cantik"

Setiap dari kita mesti mempunyai 'perasaan cantik' bukan "perasan cantik"!

..untuk mendapatkan perasaan cantik tuuuu,mulalah dari dalam hati memasing.

....bersihkan hati;...dengan berprasangka baik dan berhubungan baik sesama kita/manusia;
....ikhlas dalam segalamala yang kita lakukan; dan sentiasa berfikiran positif.
Insyaallah, bila hati dah bersih...kepala ponn asyik pikir yang positif saja, barulah aura positif "nur" akan terpancar kat muka kita :)

...pakailah secantik manapon,....make-up ler berinciinci tebalnye...
tapi kalau dalaman kita tak cantik..........................................................??????
itulah yang dikatakan "perasan cantik"...[auraSeri]

March 7, 2011

dek kerana follower ke 44...kenal tak?

ohhhh...so speechless...
DTS sudi singgah dan sudi pule menyambut salam "let's be friend" yang ai hulurkan....;p

*alhamdulillah, dah 46 kenalan alamaya yang ikhlas untuk kenal dan kawan dengan ai sepanjang
ai ber'blogging ni, hopefully, boleh berjumpajumpaan pulak suatuhari nanti :)

dannn..
kenalan a.k.a follower ke 44 yang ai mention memula tadi tu, sape tak kenal, kan?
kalau tak kenal, cepatcepat pergi kenalkenal kat ....'DTS'

dannn..
dek kerana tempias aurahebat DTS, berkat dia singgah ke blog ai...
seawal pepagi ahad *semalam
ai dah bersesaksesak kat pasar tani stadium Melawati tu,
dapatkan stok barang basah yang fresh dari ladang/laut semestinyeee.
barulah berkesempatan untuk jumpa sotong yang segarbugar lagi montel kalau ke pasar...eaa ;p

pelagi...stok dah penuh dalam freezer, rajinrajin ler jengok DTS,
dapatkan tempias aura rajin masuk dapur pulak selepas terliur dok belek gambogambo hebat
dan resepi kat DTS ituuuu.
tq soooo..much to mr. Mat Gebu :)

March 6, 2011

cheese for supper;.....lalalalala


ada sokseksoksek..mengatakan kalau amek cheese before bedtime, kita berisiko untuk mengalami gangguan semasa tido;..mimpi tak baek etc..



i'm going to volunteer...ehemm..ehemmm???
yup!...i will try the cheese routine tonight....;p
*ai dah mengalami gangguan pon, tapi sebelum tido, pasal dok terbayang kat si cheese tu...ekekekek...



March 5, 2011

dilemma si kaki skodeng;

Haip..haipp...sebelum uols pikir ke lain,
mengaku cepatcepat;...ai blogger yang suka bw' di antara bloggersss yang sukeee bw' ;p

tapi.......

susah nauuuu nak tinggal jejak kat blog yang ai singgah tu....oooo; skodeng jer eaaa?
klik nuffnang pon sonyapsonyap yoo, ikhlas di situ; cey...cey...cey ;p
uikss..tercakap plak, iklas lagi ke tak ni?

ai suka bw' ke blog yang ai suke banyak; blog yang ai suka sket pon ai tetap bw' if dia punya bloglist berjela.....tq, sharing is caring.

lately......

blog owner tu dah takmo kasi, senangsenang je curi baca hakmilik dia ek,
* baca pon dikira curi ek?confuse jap :o
tapi senang sangat la, kan...right click sajorkk..semua pon dihujung jari kamooo ;p

lain ler kalau nak curi copy ituini....
tapi kalau dah pencuri tu, boleh ajer..disable rightclick ...copy paste stil jalan, cer try cer try....
leceh sket jer compare dengan rightclick tu :p


kalau dah camtu....kes macam ai ni, camno?

"ghajin-ghajin update bloglist sendiri la yoooo" :D


*bw' [blogwalking]

March 3, 2011

Berpesan pesanlah sesama kite....



" janganlah kalian meninggalkan solat dengan sengaja.
Barangsiapa yang telah meninggalkan solat dengan sengaja, 
maka Allah dan rasulNYA telah lepas tanggungan darinya..."



gunakan yang lima sebelum datang yang lima...

*masa mudamu sebelum datang masa tuamu,

*masa sihatmu sebelum datang masa sakitmu,

*masa kayamu sebelum datang masa miskinmu,

*masa kosongmu sebelum datang masa sibukmu,

dan *masa hidupmu sebelum datang kematianmu.......






March 2, 2011

tup..tup...ai menangis malam tadi, why?



sebelum tu, sebab ada yang bertanya kenapa tukar nickname?..hmmm..yang mana eaa?ai pon tak pasti;
terkini...'ai' stand for aiezzaSue,
'mama' plak bila becerita part Luqman dan 'weols' untuk my family;
hopefully menjawab persoalan even ai sendiri pon rasa macam tak ;p

occay..occay..kembali ke tajuk asal, kang lari plak budget bebel tahun ni,
bebel pon budget tau, jangan memain;p





occay, apsal tetiba menangis malam tadi???

satu is....tersentuh sudah dengan last episode ummu Hani kat TV3 malam tadi, kuikuikui..
even tak ikuti episod sebelumsebelum tu sangat pon, mana yang dan sajork...

sebab kedua plak...sangat lah stress bila kita dok sedapsedap melayan cerita tu, datang pulak si kocik nan sorang ni..dok main on, off tv tu alahai...sudahnyee, satu keje lain pulak nak kena berseloroh, bergomol, cerita ntah ke mana; kang lepuk sekali duakali kang;
...share idea sket la..camne nak handle situasi camni :)

dan ketiga;...is...crying a good thing?
Maybe...menangis lah sepuas hati, then semua pon okey lepas tu;
dapat cuci mata,...stress pon hilang,...penuh rasa keinsafan;
..paling tersentuh bila si kecik datang cium tangan, cium pipi, laga pipi,laga hidung..belaibelai rambut mama yang pasaipa nangis ntah; pastu baik la kejap, diulangi..kejap jer eaa..:D







March 1, 2011

jom makan daun hijau beb;


lama betol dapur kat sini tak berasap yer?
harini jom ler panaskan balik kuali yang lama dok tergantung tu eaaa ;p

masak pe tu?


sawi tumis air jer la, kan dalam tempoh berpantang ponn, kalau tak jangankan pandang..kerling pon idak kat sawi tu eaaa...a'aaa; cepat ngaku :D
dia taktau yang sawi tu punya ler berkhasiat..banyak wooo, nak citer sini ke?..google lah..;p

haip!..jangan nak sinisinus eaa.., "waklu tumis sawi ponn nak citer sini"
ada yang tak tahu eaa..ai ler tu..yang sawi tumis air ke nak masak lain sket ke; boleh dingap semasa dalam berpantang ni, kan ke berkuah sket nasi tu...tapi tokleh bebanyak setakat nasi tu basahbasah dah ler;
baru ler terasa berkhasiat nasi yang dijamah tu..idak ler kering seroi camtu, sedih nauu :(

hijau


Sekali ku memandang kehijauan saujana mataSemusim yang benderang hati riang nikmatnya tuhan
Kita belalah bersama-sama; Kita jagalah harmoninya

Semusim ia datang keindahan ciptaan tuhan; Hijau yang terbentang makhluk tuhan bermesra-mesra
Kita belalah bersama-sama; Kita jagalah harmoninya



Damai terperi kicau bernyanyi; Burung berkicauan riang terbang
Ombak menghempas pantai menanti; Indah biru laut ini pasti


Salam diberi insan di bumi
Itu nikmat hari hari ini
Tegur dan sapa senyum ketawa
Itu tanda kita riang
Abadikan keindahan ini