February 28, 2011

ranggi lagi ber'stylomylo


...kalau entry lepas cakap pasal trend modern..tapi taknak ter'over modern, taknak ter'klasik modern..


*tak faham?..rajinrajin la scroll bawah pi baca entry sebelum entry ni, occay :)

hurmmm...dah dapat yang dicari...is; urban moden!
sesuai'kan?..taste orang mude la, katakan + funkymonkey style sume tu ;p
style yang ringkas dan tak perlu sarat dengan elemen dekorasi..
tambahan kepada yang dah punye anak sedang membesar ni...

tang kaler tu, memang dia punya watak utama, pastinye., kene gaya mix n matchnyeee..fewwittt!

untuk wall..white color @ grey pilihan terbaek..ringkas dan ruang pun akan nampak luas.

pastu bila dah nak start mix n match ituini tu, kaler bersesuaian yang disyorkan is ungu, hijau mida, biru juga pink keunguan yang stil femes lagi erk?

moden ceria gitu,kan..tapi kena bijak memilih yer, 
kang tak pepasal nampak macam tadika bak kata my mom ;p

tang ranggi tu..keneler tukar perabot, yek?..naknak dapat designer collection, ranggi abisss youuu :D

if nak nampak lagi eksklusif..beranikan pilih kaler dari alam semulajadi macam kaler kayu, batu, simen juga stainless steel tapi yang yang 'matte' punye laa, amacam sekarang???



February 26, 2011

nak yang HOOOOT sesajer...


mood nak ber'make over dah datang dahhhhh....


apa agaknye trend bakal hooooot 2011 ni, hmm...hmmm...hmmmm???

Nak tahu apa kata Eric Leong, 
sifu disukai ramai + sangat ai kagumi, even penah ditegah berkali dek encikencik boss ...sebab pada diorang EL tu more to mendekorasi' *kes takmo ai terpengaruh/dipengaruhi agaknye :)

tapi.....

untuk kediaman, tak salah,kan?.....sume pon subjektif!

Sooooo.....

trend dekorasi hooooot untuk 2011 is..."happy & colourful trend"...lalalala, puashati?
dah kena sesangat dah tu..mood ceria kepada yang bercitarasa moden :p
tapi terlebih moden ponnn..boring plak nanti.
Pekata add elemen klasik....dah jadi moden klasik pulak?
dan kaler keemasan dipilih untuk cetus aura for colour of 2011.

ohh...keemasan???....motif safari sume tu...alahaiii.

Papehal pon..apa kata survey???...
survey lagi...biar kena dengan lifestyle tak taste memasing; penting tu!


February 25, 2011

nak yang mana?


senang dahulu sakit kemudian, ke
sakit dahulu senang kemudian???



fokuskan pandangan pada pokokpokok padi di kirikanan model macam taksudah jer itu ;p

walaupon sawah tu bersebelahan,
tapi dengan izinNYA..
ada yang tenggelam dan ada yang terselamat dalam banjir besar haritu.

yang terselamat membesar bagai johan..dah berbuah pon,
tapiii..yang tenggelam habis lenyap..nak taknak kena ler disemai semula...tengah mudaremaja lagi tu..

Masalahnya nanti....
kot celah mana pulak mesin padi a.k.a jentera menuai gedabak tu
nak lalu masuk tuai padi yang terselamat kat tetengah tuuu??? 


February 24, 2011

Kota Paris kat malaysia???



ni ori punyeee...ada rezeki nanti kita pegi yer :)

*google

a'haa...bukan yang replika tu..macam kat nilai berapa ekk..yang meriah, orang pegi shopping memborong sakan tu..
lagipun dah merata replika ni tumbuh, kan? 

*google

yang dimaksudkan tu..yang ini..
ramai yang tak tahu menahu, ponn, kan..
ia digelar kota Paris oleh penduduk persekitaran Alor Setar tu jer laaa..
sekadar nama jolokan ghupenyeee...:p
dengar cerita dah wujud mini I-city lagi sekarang ni kat persekitaran tu..
pesta lampu depa noooo..
sure meriah ler memalam kat situ, kan..

bila nak pi tengok ni aihhh???

February 23, 2011

iklan jap ;p



walaupon rupemu tidak kukenal
tetapi
lobang hidungmu totap menjadi pujaan hatiku :D

February 21, 2011

nak kenal abang long weols tak?

itu ler orangnyeee....
pandangan belakang dulu :)

tengok jangan tak tengok..pemanjat tegar tuuu,
abang long nak tolong mama ler tu...
sehabis tenaga disorongnye sofa rapat ke console table tu,...


nak capai suis tu..nak tolong on..off lampu..alahaiii...
sudahnye..
kejapkejap on..kejapkejap off..


ini pulak lakonan semata...cepatcepat turun dari panjatan dia tu..
bila mama mula keluarkan sore,
mula ler sibuk mendail...


dah start borak sensorang...sebab mama tengah usha dia lagi..
bila mama toleh belakang jer..lajulaju dia mulakan panjatan..
syok dok main on..off lampulampu tu...



February 20, 2011

Jejak-jejak february....


Happy CNY dah lama berlalu ponnn...3rd-6th..balik Kedah uolssss ;D
terperangkap dengan kesesakan?..sudah semestinyeee
alhamdulillah bernasibaek tepikir nak tapau lunch sebelum gerak..dan stok jajan lengkap sebakul raga ala nak ber'picnic *sejak azali dahhh ;)

Alangalang perjalanan tidak dirancang, bangun pagi matahari dah segalah..taktau mahu ke mana..lajulaju kemas beg..dan mulakan perjalanan jauh lagik.
selalu ponn lalu guthrie..kali ni lalu NKVE pulak..
hambekkkkk......
cecah jer NSE...maka bermulalah bergerak bersama secara *berjemaah (bak kata bloggersss)
dan...........
akhirnya......
pepakat berjemaah ke tol Slim River/Trolak, dah tak sanggup sebab pergerakan semakin la slownyeee, almaklum dah habis 3lorong ;0

Baru dapat bernafas riang dah ikut jalan alternatif...dekat 3pm..stop kat satu Petronas...memasing cari toilet..cari makanminum dekatdekat situ...
kenyang perut..perjalanan diteruskan...sampai Pekan Bidor..pastu masuk NSE pulak...
alhamdulillah...walau bergerak secara berjemaah..tetapi laju le jugeee :)

Singgah rnr Bukit Gantang buat apa yang patut..a.k.a topup stok jajan...
dannnnnn...sekali lagi berkolimeter gak ler berjemaah  sebelum tol Juru..kelam dah weyhhh..

9malam sampai rnr Gurun, mesti singgah sebab papehal ponnn,en.hubby mesti nak makan mee kari kat situ dulu...
call mak,laaa..dia ponn baru jer sampai balik dari Ipoh...dan dapat berita tekejut lagi..petang tu,eddie jatuhkan motor ke dalam sungai 'terusan LanaBulu'..sebbaek dia tak jatuh sekali dalam sungai tu...berjahit mau 10jarum tang muka sajeee..ngeri denger eyhh..
sampai umah dah 10malam lelebih..orang sakit jatuh motor berehat kat umah jer ponn..

Esoknye jumaat, pi market..ayam tadak orang nak kenduri sabtu esoknya dah borong habis..pusingpusing dapat perut lembu jer, balik panggang cicah air asam..best!..mak buat kerabu selom..ada cencaru bakar bersambal sume..perghhh!
sakit tekak petangnye.

Sabtu pulak, pi kenduri anak sepupu ayah kawen kat Bukit Tangga...



alang-alang dah dekat melencong ke sini pulak..


beli apa?...borong cokelat bebanyakkkk :)
Rosak plan en.hubby nak gerak balik SAlam pepagi selepas subuh pagi ahad tu..
sebab ai demam...pastu mandi rasa okey plak...kul 10.30pagi baru gerak..kat kedah lagi dah terasa bahang kesesakan..yup!...kat Juru lagi lerrr..dan sebelum Changkat Jering...dah kena ambik jalan alternatif la....
Masuk ikut Changkat Jering..bermulalah pengembaraan jalan alternatif weols..semestinya dengan di tunjukjalan oleh yang pakar...en.Garmin :)
Jumpa Trong' la..manjung..Setiawan sume..tuptup dengar radio bagitau kesesakan teruk selepas Sabak Bernam dan seterusnya...cepat pulak tukar arah ke Bidor dan boleh ikut jalan balik hari tu...tapi kena ke teluk Intan dulu..wallaweii..first time jejak Teluk Intan nehh...dek garagara kesesakan kat satu jalan tuu..jalan apa tatau..kiri kanan kelapasawit..tuptup jumpa plak telukintan golfcourse..pastu lalu jambatan..pastu..bla..bla.blaaa..maghrib sampai ler bandar dia..yang ada menara condong tu..meriah pulak..sebab ada karnival mende ntah..cny kot, kakak yang amek order tu cakap..dapat ler merasa koew teow kat teluk intan sambil tengok menara condong tu kejapkejap tukar kaler...selepas makan..cepatcepat beredar ler..ada bazaar ala pasarmalam bagai lagi..iskh..iskh..kalau ler esok tu tak keje, bermalam kat situ kan ke best :D



Perjalanan jauh lagi ni..dengan tatau jalannye,harapan cuma pada en.garmin, jangan dibawa ke jalanmati sudahhhh!..kusss semangat, lalu jalan bersimpang siur..lagi golap golite..alahaiiii...mau sejam gak ler agak jauhnye..sampai ler pekan Bidor..ada banyak jual buah kat bangunan lamalama tetepi jalan tu..susah mau berenti maaa...ramai plak yang ber'alternatif ke jalan seterusnya...meriah dan agak slow la jadinya..takpe..lagi sedap hati dari lalu jalan sunyi lagi gelap tadi..
cuba nasib masuk ke NSE ikut SlimRiver/Trolak tu...alhamdulillah perjalanan bergerak agak laju secara berjemaah semestinya...takde yang nak cucuk mencucuk lagi...
mau 3-4 kali gak nampak 3-4kereta kat tepi jalan..memasing dah lawan cium bontot ler tu..ada yang kemik depan belakang..ishh..minta dijauhkan, aminnn.
masuk Guthrie..ya allah..berkilometer kereta sedang beratur dengan sabar kat lorong tunai..first time lagi ni tengok tetiba meriah kenderaan masuk guthrie..kepada yang ber'smart tag, touch n' go bagai ni..alhamdulillah..jalan terus jer..alhamdulillah..selamat sampai umah dekat 12.30 pagi+singgah 7eleven BukitJ juge ..iskhh..jauh tol perjalanan hari tu...menggigil tangan en.hubby drive satuhari satumalam.

*pic from google,TQ :)

February 18, 2011

redha dengan kehilangan....

sudah ketentuanNYA....

belum rezeki ai dan hubby untuk menimang cahayamata kedua tahun ni...
belum ada rezeki Luqman untuk menjadi abang long a.k.a mendapat adik buat teman bermain...

sesungguhnya..
pengalaman mengandung kali kedua selama 12minggu,..
dan lebihlebih lagi debaran pada detik 3minggu terakhir bersamanya
banyak memberi ruang waktu
untuk menginsafi diri yang semakin leka nampaknya...

"Allah dah bagi warning tu"

February 14, 2011

i'm back :)

Tup...tup..terdetik untuk menaip sebaris dua petang ni..
yup!lama betul ber happy new year, yer?
sunyi sepi since 1 january....???
ada ler tuuu..ada ler yang tak kena kat memana tuuu..papehal ponnn?
insyaallah,
esok..yup esok baru ada kesudahannya..baru ler boleh nak becerita lebih sket..
chantekkk tarikh yang dipilih dan terpilih..bersamaan 12 rabiulawal 1432H,
semoga semua dipermudahkan NYA...amin.