December 28, 2011

kek kawen ke-4


bersegi 4...berlapis 4...
untuk ulangtahun ke-4 :)

December 27, 2011

keperluan baby stail maknye atasinchi ;)

masa check-up minggu ke-30
bila nurse tanya pasal preparation for delivery
dan dan tu gabra siut ;D
mana taknye..sume benda pon masih kat supermarket

tup..tap..tup...tap...
the last sunday of 2011 yang cuti krismas tu,kan
adalah hari ku bershopping tak berapa nak sakan sangatlah
setakat yang basic tu...dah ada..lega sket.


beli setakat yang mampu untuk digalas dijinjit bawak keluar dari supermarket je..lah pon
dah nak sangat pi keluar shopping sensorangkan
bukan pe...
setelah beberapa kali percubaan bershopping ditemani si hero sorang tu adalah tak boleh shopping!
takmonye dia ngikut si ayah ke department lain
asyik berkepit ngan mama
pastu bila mama nak ke arah baby department jerrrr....
dan dan dia jadi mengeras tak boleh bergerak...dan dan penat
dan dan melepak atas lantai...
lagi sadis bila dah start jatuhkan barang dari rak kalau kita tak hiraukan dia...
pehtu..laju jer tarik tangan mama ke bahagian pakaian size baya-baya dia lah,kan :)
eyh...dah jadi cerita lain dah ni????

hmmm...
cuaca pon tak menentu lagi ni
kalau nampak pepagi tu cerah benderang...langit pon cantik
cepat-cepatlah kita mendobi


1st round..yang putih dulu
karang dah kering..dah lipat..boleh terus siapkan beg baby
cucian berperingkat..cucian berhemah namanya..hahaha*abaikan ;D

chopps!
dari pengalaman lepas...
tiru lagi stail maknye si atasinchi kali ni


tak perlu pon bendalah ni
selain memberi rasa gatal diikuti kemerahan ke badan baby jer nanti
rimas bak kata maknye atasinchi,kan :)
dah rupa gaya baju reject shop pon ye...heee

*elok pon takde dari tak pepasal timbul pulak kuntom-kuntom riak sudahnye...

December 23, 2011

keperluan berpantangku

just in case..........
ku bersalin kat sini *read:tak balik umah mak
mak pulak tak berapa sihat untuk travel jejauh ke sini
molek nau ku buat persediaan untuk berdikari selepas bersalin nanti

memang nampak struggle kalau nak dipikir
bila anak dah bertambah nanti
dah tak nampak orang len dah...encik suami sesatunye tempat bergantung harap
harap semua dipermudahkanNYA..amin.

baik buat to do list siap-siap untuk encik suami :D
karang dalam dok sakit..nak duduk pon tak berapa betul lagi tu
tak dapek dah nak pikir benda bagai ni kot
...untuk seminggu pertama lepas bersalin tu...
arwah mak mertua pesan anak tu biar orang lain tengokkan
kite ni jaga diri sendiri bebaik dulu
hmm..so anak adalah di bawah jagaan encik suami...si abang dan juga si baby
tak dapat nak bayangkan kekokkah encik suami memandikan baby
ditambah plak nak melayani kejelesan si abang long tuuu..harap-harap dia okey
dalam sakit-sakit sempat ke mama nak videokan saat-saat tu..heee


benda wajib macam set bersalin dan barut tu...
selalu pon start penggunaan pada hari ke-4 selepas bersalin
nak beli set mana satu..macam berminat dengan HPA ni
okey kot..sebab tak berapa nak kurangkan berat badan pon..insyaallah.

lepas bersalin nak mandi air rebusan daun-daun tu..*noted!
so..kena belilah herba mandian dah siap pek..just balik rebus tu.
harap kesannya best macam air rebusan daun-daun yang mak sediakan kat kampong dulu.

hari ke berapa plak nak start bertungku ..lupa dah
paling ingat pepagi sebelom subuh mak dah datang hulur tungku batu berat lagi panas tu
sementara mak pi solat subuh..nyempat ku sambung tido sambil peluk tungku tu :D
satgi mak mai jengok plak..haa..kan dah kena pot pet pot pet
kena tanya mak masa -masa untuk bertungku dan kawasan yang nak ditungku
memang nak kena beli tungku moden yang charge pakai letrik tak sampai 10minit tu *noted!
kalau tungku batu..
menggagau encik suami nak carikan daun kayu nak bungkus dalam kain bersama tungku batu tu...
encik suami nak bangun panaskan tungku pepagi sebelom subuh?
nampak gaya tak bertungkulah ku agaknye..iskh..iskh..so beli jangan tak beli tungku moden tu!

hmmm..pelagi ye?
ooo..nak kena tanya mak jugak bila nak panggil orang datang berurut..*noted!
siapakah orangnye...
encik suami jugak yang kena pi berjemput mengantar balik makcik tu 3 hari berturut-turut jer kan?
eyh..ku kena tingggal berdua bertiga dengan anak jer kat umah..neves ni
orang lama kan selalu pesan time dalam pantang jangan dok sensorang
iskh..jangan pikir bebukanlah...mintak simpang sume yang tak baik tu...
harap sume pon dipermudahkanNYA...amin.

ooo..penting ni,
koleksi resepi semasa berpantang untuk rujukan encik suami..heee
bila lagi nak manja-manja mintak encik suami masakkan hari-hari tu...44hari boleh, abang :)
masak lunch n dinner jer
yang snek-snek time tu...encik suami pastikan ada stok jer
pandai-pandailah cari roti biskut..minum milo horlick
eyh..kalau nestum pun best..juge...kenyang sket :)

ada lagi tak yang penting lagi ek?
jom tolong pikir sat :)

December 22, 2011

sesekali layankan si anak dengan homemade kfc

malam semalam..
mama masak nasi tomato pon Luqman makan tak bertambah
padahal favourite dia tu
jemu kot asik-asyik makan nasi

bagitau dia mama nak buat kfc
time dok goreng dah siap tunggu kat dapur
sambil pot pet pot pet dok ingatkan mama ayam dah hangit..ishhh
mama nak buat coleslow pon risau 
kalau kita toleh belakang sket adalah yang akan dibuatnye tu
risau jer bila dia asyiklah dok menunggu dekat2 ngan kuali tu..kan.


angkat yang round pertama...hehehe
3ketul jer...???
nak deep fry,..so pakai kuali paling comelotelah muat-muat 3ketul jer
mama adalah kedekut minyak :D
ayam pon 6ketul sajorkkk..kunun-kunun set dinner plate untuk 2orang.


dah salut tepung tapi stil nampak macam original resepi...pasal ayam tu dibuang kulit kah???
resepi simple..dan best pasal tak kuat sangat rasa dia...kena cari balik untuk copypaste resepi tu :D

puashati mama bila tengok luqman jadi ular sawa lepas habiskan set dia
dok melingkao atas sofa menonton tv
langsung tak menyebok ke mama nak berkomputeran

December 21, 2011

hari hari haruan


*berita baik kepada yang tak berapa nak gemar haruan...contoh terdekat.......ehem ehem ;)


btw.....sapa pak Amir ni?.....sila pi tanya sama Chetam...okeybai :)

December 19, 2011

Transforming the so..so...saturday sunday

..........:(
bila encik suami telah berjanji temu dengan orang yang nak datang service aircond,
...rosaklah plan cik puan dan tuan kecik mahu keluar pi jenjalan

tak jadik keluar...
cik puan pon penuhi masa dengan mengoperasi bilik ke3
kemasusun atur jadikan bilik baby dan mama dok dalam pantang nanti
..kot-kot tak sempat balik kampong
..kot-kot baby nak jadik orang selangor..nak geng ngan ayah ;)

kussssemangat nak mengemas bila dah 30weeks ni
vacuum sket..pindah barang sket...dah mengah
pastu paham-pahamlah dengan yang sorang tuu..kans?


lima kali sebok dia dari mama eyh???
nak try baju-baju time baby dululahhh...
nak naik rocker..walker..stroller..bagai barang-barang dia yang dah lama dok tersorok dalam bilik tu
sampai sangkut-sangkut kaki panjang dah tak boleh keluar.hehehe
*nampak gaya..masok kotak dululah bajukerja lama-lama ni..nak hantar ke mana eaaa,
ada sesapa tau memana tempat boleh hantar baju-baju terpakai tu tak?

malamnye..dinner nasi lemak ayam berempah
bersambalkan bilis tak goreng dulu..ala-ala sambal bilis orang sini kot
kampong stail sambal bilis rangup kruk krap kruk krap..best!
puashati nasi lemaknye menjadi menepati piawaian even pakai santan kotak dah tu halia pon tadak.
heeee...
makan juge apple donut yang paling suke...alien dan cheese
puashati si ayah bila anak dia mampu habiskan hampir dua bijik donut sekaligus.


sunday sedikit yeay..sket neyyy:)
tak ke pasar kali ni..mari kita breakfast kat sini
pehtu....encik suami bawak pi beli rainbow tower yang lama dok wishlist untuk bilik baby tu ;D
tengok!...tengoklahhhhhhh...*mendayu ala-ala sore wonderpets gitewww..boleh?

perasan apa yang ilang...yup!...cover plate yillek!
dah balik umah..pasang-pasang...baru perasan...sapa curi ni...frust tauuu!


Alhamdulillah....:)
resit belian ditemui berlipat dalam poket seluar encik suami mengkobarkan balik semangat kuciwaku semalam....jommmm!
ate....
jom belek yang cute-cute berkalerful jap
let's DIY something yang cute-cute dengan paper cute ni
confirm ilang sume stress frust bagai tu.


itu cara saya :)
kamoooo bagaimana...share jom.

December 15, 2011

tanggal 15 december kami disatukan....

Happy 4th anniversary for you and for me :)


pot pet pot pet pembuka hari 15 disember keempat???
......ke klinik seawal 6.45am
pusing-pusing berlegar-legar mengira roundabout dan sampai klinik @sek7 sebelum pintu dibuka
.....belom 7.30 la tuuu.

pergi awal kalini...dapat no 6002 *no.2 ler tu
tapi tak sesukses pegi awal bulan lepas yang dapat no.6001 tu
yang siap settle sume...tengok jam baru pukul 8.30am..no.1 la katakan ;D

kalini..dapat no.2..pastu dok tercongok tunggu nurse yang ambik darah..kul 8.00 baru masuk
kung kang kung kang lupa password bagai
dapat gak kuteguk air gula yang dah sebulan dok ngidam tu sekitar 8.10am
oishhh..suksess minum air gula kalini..teguk teguk..eyh!dah abis ;D
sejak menjak suke nau makan yang manis-manis sebulan dua ni
AWAS!..manis itu bahaya....
even suke nau bila orang kata suka yang manis-manis ni nak dapat babygurl kot :D

..pehtu,
mana plak nak melepak menunggu 10.15am untuk disedut darah sekali lagi?
wah...wah..wahhh..sofa merah kat bilik ibu menyusu kosong tade sapa nak lepak ke
pelagi..memang khas untuk ibu dan baby jer
baby dalam perut pon aci la eaaa ;)

owhhh..part ni kureng best,
tak cukup misi punyer pasal..menunggulah daku sedari 10.15am....dannnnn
setengah jam kemudian sekonyong-konyong baru muncul nurse yang sedut darah kul 8pagi tadi

siap diambik darah...kali ke2
ada check-up sekali harini
sebbaek dah gagah ke gerai kat parking tu tapau soya kotak dan sandwich tadi
selamba ku nyum nyum.. dalam dok menunggu tu
alhamdulillah ku didahulukan..yer la...orang no.2 yang gigih datang pepagi..
sampai pintu pon tak buka lagi
takkan nak dijimba-jimba dema-dema yang datang kul 10-11am tu pulak,kan :)
eyh!...okey pe...ke klinik kerajaan...
dalam seboksebok ramairamai masih teliti dengan yang remeh-temeh camtu 
alahhh..sket-sket tu...pejam mata jer la..nama pon tempat free,kan. 

owh..cukop-cukoplah potpet-potpet pembuka hari jer pon kannnnns :D


mari kita mengira


jenjalan semalam jumpe ni...
kredit to thetriplets18....baca lebihkurang ambiktahu bak kata orang
nak baca selanjutnye?....klik jer pic di atas.


pagi tadi..ke KK
dapat ni...sebbaek ada baca ambiktahu semalam..idaklah termanggu dengar nurse bagi tugas baru ni
serius..masa pregnant'kan Luqman dulu tak pulak kena buat kira-kira ni...


semoga mama sukses mengira...jangan ngelat...tengok dia punye 'Important note' tu!

December 14, 2011

hasil rampasan dan smoking dress mama ;D

rampasan kuasa sudah berlaku....... 
si mama dah tak kose melayan muka buku

pernah si mama mengadu rayu pada si ayah
sign up mukabuku untuk si 'xplorer' 
tanda membantah si ayah menukar tajuk dengan mendownload benda berfaedah sesuai umur 'xplorer'
'xplorer' pon excitedlah time ada si ayah

time tinggal berdua ngan si mama
time si mama sebok dengan dunia seorang mama
time si mama senanghati ingatkan  si'xplorer' sebok ngan benda baru di download si ayah


time si mama renung lebih dekat....
ini rupenya yang disebokkan si 'xplorer'
bertungkus-lumus mengisi form....kesian plak nengoknye
rasanya elok si mama sign up...pelepas gian si 'xplorer'
dah jadi satu kerja si mama nak carikan friend untuk si 'xplorer' plak lepas ni
kalo yer pon tunggulah masok school dulu, tak nyempat-nyempat.
eyh!..kalau anak orang lain..makbapak dia plak yang lagi excited reg. untuk si anak,kan:)

okey gak idea ni,
tiapkali si' xplorer' sebok nak tolong like-like kat mama nyer mukabuku
sign in kan dia punyer...senang idop mama
*kena rajin ngintai jugaklah kan...kang apa-apa plak di buatnye.

lagi cerita rampasan....
segala bagai gadget ber'camera'
camera lagilah..bayang pon tak boleh bagi nampak
risau..macam nak terlepas jer nengok ke cara 'xplorer' pegang.
tu pon ada hati si mama nak ber 'dslr'?
berat penat ngusung ke hulu ke hilir jer lah...
setakat guna 'automatic mode'....kes nak cepat..nak sorok dari anak punye pasal..heee



shot oleh si 'xplorer'....
beria si mama pakai smoking dress...pertama ;D
act. bukan maternity dress..tapi kalo pakai dan dan orang tanya...pregnant ker???

last but not least..P.E.A.C.E from my bashamtakmomandi...si 'xplorer'
taknak pandang camera yang dirampas balik oleh si mama :)

December 13, 2011

cabai is chili :D

uishhh...
petang tadi dah set dalam kepala nak masak suun goreng seringkas kak Ina do do Cheng
pastu terlioq plak tengok MRehan tayang bihun goreng *cap bitam* dia
sudahnya...apa nak masak ni???

best yer bihun *bitam* tu?
mak kat kampung pon pakai bihun tu
tapi anak dia yang konon dok kat bandar lebih kepada hutan ni nak bihun cap cabai
masuk dalam groceries list,
gigih en.suami cari..
sory...heeee

....even dok dalam hutan pon..hutan dalam bandar ni orang tak panggil cabai...
*sat nak pi check...kat plastik bihun tu tulis cap cabai ke cap cili..yang pasti ada gambar 2biji cabai merahlah :D

December 12, 2011

take me out!


bertemu janji di hujung minggu ditemani orang ketiga???
ish!..suke nau lahhh dok buat statement bikin panas...peransantan retis kot :D

aktiviti di pagi hari sementelah dah agak...petang musti hujan
sayangnye...every petang guruh berdentum..langit mendung...
hujan yang ditunggu tak turun pula...
tiba-tiba rindu nak tengok hujan...
rindu suasana selepas hujan.

......take me out @ perfect match?
dua-dua menarik sekadar mengisi kelapangan di hari minggu,
kalau-kalau ada antara reramai kenalanku berani mencoba nasib kat situ kan best
hmmm....bukan calang-calang je lah yang berani nak ke situ..ek?
*eyh!...sape-sape pon boleh try tauuu ;)

December 11, 2011

dia yang telah..masih...terus mencuri perhatianku

sekian lama ku intai dalam diam...
sekadar mencuri pandang dari jauh...
masih belum datang kekuatan untuk menghampiri
bimbang menyesal kemudian hari
yang pasti setiap weekend kupastikan langkahku melewati tempat itu :)

minggu berganti bulan
sebok dengan aktiviti harian
ingatan padanya hilang seketika

pagi tadi..
seperti biasa ku lewati lagi tempat itu
tanpa sedetik ingatan padanya
ditemani si kecik yang beria nak mencari kereta 'Cars'

owh..dia yang tidak kutercari-cari kini di depan mata
tanpa rasa segan ku tarik tangan si kecik menghampirinya
melangkah masuk ke tempat dia dan teman-temannya yang memasing pon sangat menarik padaku
si kecikku sebok panjat kerusi dan duduk di sebelah dia
dan aku mengambil kesempatan menatap dia penuh ketelitian
*al-maklumlah sebelum ni jeling dari jauh jer

tetiba.....
aku disapa mesra oleh seorang wanita lewat 30an camtu jer kot..agaknyelah ;D
kerana aku sudah sangat jatuh cinta
terus ku tanya berapakah harga 'dia' kerana aku sangat ingin memilikinya...
dan harganya adalah harga mampu untuk dimiliki...
ingin sekali ku bawaknye pulang time-time tu jugak
dapat ku tatap hari hari

sayangnya encik suami tiada di sisi
rasanya encik suami tak kesah pon
hati sendiri pulak masih sekejap rasa nak sekejap macam taknak pulak
hanya sekali anggukan encik suami yang ku perlukan saat itu

...sudahnye
ku pujuk hati dan berlalu meninggalkan dia...jom pi cari beli kereta 'Cars' dulu
si kecik dah boring melayan kuciwa si mama

dengan langkah yang berat aku berlalu
dan sempat menoleh sekilas memandangnya...eyh!tak perlu nak sayu-sayulahhh...
kalau dia memang untukku...dapatlah nanti :D

cemana kalau minggu depan tetiba dia dah takde di situ...
haruslah kutempah yang baru dengan wanita lewat 30an itu...hehehe

*thanks, sudi menatap....ingatan padanya membuat ku angau sudah :)

December 9, 2011

kreativiti men'tackle hati si ayah ;)


.....bila ayah nak ajak ke ToysR'US ni...nak cari complete set macam dalam iklan tu....heee
papepon..cayalah dengan kreativiti guna block tu
yang sedikit menguji kesabaran bila terbalik..kesian pon ada nengoknye...
geram pon banyaaak bila dia stress asyik nak terbalik jer binaan dia tu ;)


sekali tengok bila dah berderet keta la lori la..segala mak nenek beroda ada tang tu...
jammed beratur nak bayar tol la agaknye yer?.....hehehe.

December 7, 2011

baju baru nampak!...polkadot gitewww ;)

yang cute-cute
yang suwet-suweeetsss...sume tu,lah...chic kononnye
sesoaiiii..kan dengan mood terkini

...mood "saaaaayang mama"
when love is observed...love is preserved;....alaaa..yang iklan tukar-tukar wallpaper Iphone tu.

hmmm..baju baru kite ni?
memana tang menyakitkan mata tu..pelan2 kayuh kite cutekanlah...eyh..dan dan cakap kite-kite plak dah

title blog ponnn takdak lagi
tak muat plak nak masukkan title sedia ada
nak tukar ke tanak tukar ke?..pikir jap eyh ;D

errr...ada sesapa sudi tolong..cemana nak remove blog post yang kat sidebar tu..pls :)

*..urgh..seronok plak melayan mood ala-ala princess..dan dan feeling mudo remaja
erk..jangan cebik dulu..tips ni..menambah usia tanpa perlu merasa tua..hehehe
tapi hagak-hagaklah..kannns
pandang2 jeling2 sekeliling gak...berdesing nun depa pakat dok haha...haha...
melalut sudah...FULLSTOP!

December 6, 2011

yuk semangatkan hari yang muram...

Trust. Give. Expert. Yakin.
Beri dan jangkakan...

kerana kebanyakannya bangun pagi..pikir apa yang akan kita dapat,
orang yang berjaya bangun pagi....fikir apa akan diberi.
*kita yang mana agaknye ;)

*dapat ni dari wall FB seorang teman..jom motivasi diri di bulan baru tahun baru...10 muharam 1433H

December 5, 2011

naluri berangan dan pasal dan dan

menengokkan kepada kepala sendiri yang lagi selesa ber'pillow'kan si kekabu yang empok itu
dan dan pi cari konon nak beli 
belek-belek size ikut dan saja yang jumpa
tak comeylah kan if size dia tak ngam dengan pillow case
dan dan getik buat sendiri pillow kekabu for our new coming baby...insyaallah

siap jugak 2biji...eyh!biji ke?
lepas dah isi kekabu...wow..part mengisi kekabu itu memang happening pasal pening dengan kerenah si Luqman yang first time menengok rupa kekabu...naseblah masih dalam kawalan..just vacuum sket, umah pon back to normallah ;)

menerai menjahit kelim style orang dok jahit kat customized felt tu..selepas diisi kekabu,

blur plak..ada hikmahnye...tu ;)

dan dan teringin nak jahit camtu jugak keliling pillow case plak
cam comey jer..simple but nice gitewww ;)

dan dan nak pi cari beli kain t-shirt berpolkadot
pasal dah berkenan dengan satu set cadar baby berpolkadot tapi yang tu cotton biasa
pasal dah imagine macam tak kena plak kalau dok memandai tambah-tambah jahit itu ini kat set tu
pasal set tu dah cun cukup kena gaya dah sesoaii ngan rega dia...;) 

pasal teringat pulak satu pesanan orang lama...
jahit menjahit...sekali dengan sebok-sebok dok sedia persiapan untuk sambut orang baru ni...
semua pon biar simple jer...
ada maksud tersirat tu...almaklumlah orang lama ni,kan banyak pantang larangnya...

err....so kancheong kerrr?

as a conclusion...tak perlulah susah payah nau...

amek mood jap....;
my first pillow case..lagi berusia dariku...thanks mak, buatkan ini untukku ;)

December 4, 2011

dup dap dup dap december...

dah 4 dec pon arini
tup tap tup tap...sampai gak ke tarikh tuuuu ;D
nak taknak...mau ke takmo cabaran tuu perlu diteguk kasi abis licin tak tinggai setitik pon

silalah bangun awal...so boleh gerak kol 630 pagi
kalau takmo dok berdenyut memanjat bukit dari area cahaya spk tu...sampailah ke simpang traffic light sana....sambil feeling2 kami jammed kat cameron highland ni ;D

okey,
sambung debar balik...
penuh pengharapan...kuar 630pagi...
koman-koman boleh sampai sek7 sana before 730 camtu..
haaa...pintu pon tak bukak lagi ngko

tak perlu jugak breakfast sambil-sambil jammed tu
kan ke pose sedari 10malam tadi
satgi kita buka posa minum air gula maneh melinchaih..jangan dok muntah pulak
macam 3bulan lepas..heee
minum laju-laju sebelum air tu sejuk
pastu dok diam-diam kat klinik sudah
toksah dok gigih masok keta konon-konon nak gi rileks kat tasik macam 3bulan lepas

apa nak buat isi masa 2jam tu???

apa nak makan selepas 2jam selepas dah ambik darah kali kedua???
arghhh..kena cucuk sedut darah lagikkk..oyhh! suke suke suke :)

..pastu kena stay untuk check-up sekali...jangan nak cepat-cepat balik pasal nak pi cari makan pasal tak breakfast lagi macam 3bulan lepas!

tetibe.....;
...dan dan hati berkata...eyh!boleh tahanlahhh,tak perlu susah-susah banding rega si nutella sana-sini lagi ;)

November 30, 2011

burok perangai di musim ujan

mama borek anak itik..eyh!..rintik ;)
*pesan orang lama...time pregnant kena rajin mandi...untuk elak bayi terlebih mengelupas kulitnye???

the banana story

lama tak merepek
dalam kepala dok bersusun plak idea nak merepek..takde kene mengene dengan kerepek
banana dah ranum pon ;D























sebab masalah permasaalahan nowadays.....
tetiba menjadi sangatlah suke kan si pisang yang nama...emas dan awak sahaja!
last week dah try si abu...tak setanding si awak lah ;D
*elakkan sebarang double meaning di situ ;)

weekend tahun baru..jumpa pisang lagi...
siap ambik masa pilih yang keras lagi ijao merenyau kulit dia dengan harapan 3-4hari nanti baru kuning
yang jadik geram tu..baru bawak jenjalan naik keta tak sampai 10minit nak balik umah
dok dalam econ tu..bukan letak kat boot
sampai umah dan dan abis bertukar kaler...
sudahnye..cekodok pagi petang lah jawabnye

kalau goreng...baru nak feeling garing sket, takdan;
abis perang bercampur jusnye si pisang






















try google untuk selesai masalah permasalahan yang ni...
jumpa tips...dah terlambat..si banana ranum sudah

molek share sini..
kalau-kalau jumpa pisang nanti boleh pakat-pakat try

ada yang bagitau orang jual pisang tu letak ubat bagi pisang cepat masak
so kita kena cuci..sabun,bilas dulu buah pisang tu
pastu lap-lap kering-kering..bungkus dengan suratkhabar...masuk dalam fridge...
hmmm...kalau ikut kes sepertiku..takkan nak cuci bilas sedari kat pasar kot...
*ni yang tak sabo nak pi caribeli pisang lagi ni...nak bereksperimen punya pasal ;) 

November 24, 2011

yang suwet-suweetsss yang chic-chic ajerlah ;)























tengah mengumpul-ngumpullah ni
nikmatnye..lah..haiii
perasaan survey-survey...tengok-tengok dulu..belek-belek beli selai dua yang betul-betul suke
baru betoi..camtulah cara perempuan ber'shopping' ;)

kalau shopping barang bayi time si abang dulu...sekali hadap jer
takde survey-survey dah
satu tempat jer..ambik tu ambik ni..check list, sume ada..dahhh..bayar!
owhhh..itu shopping time preggy si anak lelaki kot...
betullah..memang style lelaki shopping pon,kan :)

tetiba teringat kat tent purple lavender ke lilac ni plak...
balik jitra bebaru ni..dalam sebok-sebok itu ini..sampai plak ke padangBesar
dapat tent nyamok ni sebijik dengan rega yang sangatlah wallahhh!
belek-belek sume kaler yang ada...purple ke lilac ni..paling berkenan di hati si mama

bawa balik sini..
berhari-hari gak ler keciwi si abang yang tak pernah jumpa kelambu siap ada pintu berzip bagai..berenda-renda jugak youuu ;)
siang malam terpasang tetengah umah..layankan ajer ler..
sekarang dah tak minat dah pon...kejap jer kan
nanti dah ada baby..ramai-ramai masuklah nampaknye..:D




















eyh...eyhhh...
tiba-tiba rasa nak satulah
mana ada jual mendalah ni..erk?

















rainbow gitewww...
babykan suke kaler-kalerful ni
mama baby pon like sangat-sangat ;D
masa google ni dengan si abang...
si abang long dah choppS nak simpan baju bobiboy dia la...mainan dia lah dalam drawer kalerful ni
so...
kalau dapat yang lagi banyak drawernya lagi baguslah..kan ;)



November 23, 2011

hamparan karpet hijau terbentang seluas mata memandang

alahai anak...anak-anak padi tu sangatlah sedap kelihatannya sehingga dipanggil pokok sayur :)

November 22, 2011

mengenali apa tu....GM Klang?



GM klang....GM Klang.....sampai termimpi2lah nak ke situ
bila hubby tanya..apa tu GM Klang?
yang ada dalam kepala adelah "pusat pemborong"....adakah?
nak berbisnes kah plak sampai termimpi2 nak ke pusat pemborong cenggitew ;)

eyh..takde..takde..kena pegi jugak-jugak ni..
shah alam ngan klang kan sebelah-sebelah jer pon :D
dah hubby pon nak taknak melayan jugeklah ngidam mak buyongnye tu

singgah makan dulu kat EON Bkt.Tinggi..
haa..mana GM Klang nye, kata depan EON Bkt.Tinggi
sebbaek en.Garmin sedia membantu....

oooo..kat Tmn Botanic, boleh nampakkan EON Bkt.Tinggi kat belakang tu


hishhh..acapkali beno ke EON tu
tapi tak pernah sekilas pon terperasan GM tu..padahal bertahun dah tercatok kat situ,kan.

wahhhh..berpintu-pintu betullah
keluar pintu ni masuk pintu ke blok lain plak
entah berapa blok yang ada tak ambek tahulah plak


kalau nengok ke pic google ni...ada 6blok yang berkalerful tu lah

hmm...
rasanya tak sempat jelajah sumelah weekend aritu...
memang layan mata abis-abisan
angau sudah..berjam-jam dok belek baju-bajan baby...esp.baby girl..
lagi-lagi bila nengok ke rega...geram woo
*sabo-sabo...dah confirm gender nanti kite pegi lagi ye

psssttt!...rajin-rajin jelajah ke blok belakang lagi  ke terkebelakang..lagi berbaloi tau :)

November 18, 2011

ulangtahun terindah

mood : countdown to the 4th anniversary :)


"kalau tak mampu untuk menggembirakan...janganlah pula sehingga mendukacitakan........"

nota/tips dari semanisKurma...malam tadi;

*sujud syukur dan banyakkan berdoa untuk kebahagiaan keluarga....
sampingannya...menukar suasana rumah, sediakan hidangan special dari hari biasa,
memberi kejutan buat pasangan...;)
selain memberi hadiah ataupon merancang percutian sedari awal.

kalau pasangan jenis suka buat-buat lupa tu...janganlah ambik hati,
kita yang ingat ni...ingatkan dia awal-awal pagi (tanda beso-beso kat kalendar tu)

antara doa yang dititipkan;
*surah Ibrahim, ayat 38
(doa untuk pasangan)
Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau mengetahui akan apa yang kami sembunyikan dan apa yang kami zahirkan dan tiada sesuatupun di langit dan di bumi, yang tersembunyi kepada Allah!


*surah Al-Fathir, ayat 34
(doa elak kerunsingan)
Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat); 



November 16, 2011

wordless everyday ;)

apom yang dok ngidam sangat tu....merasa akhirnye..alhamdulillah :)

*eyh...tetiba nak lagi...mana nak cari erk???

November 15, 2011

pagi itu...pengalaman bermakna buat Luqman











Akikahnya Luqman di usia 3tahun 49hari...
dah pandai pi tengok pilih beli lembu sendiri tapi ayah bayarkan lah :D
Luqman yang berani...mama pon kalah tak mampu nak tengok tang
part kekejaman tu *read:saat lembu itu disembelih.