July 28, 2010

mata tak pandai menipu

semua orang dah tauuu,...mata memang tidak pandai menipu, kalau kita nak tau apa ada dalam hati seseorang tu..pandang saja ke matanya..kerana..bicara hatinya diperlihatkan pada bicara matanya..chewwahhh :D

mata punya bahasa tersendiri,..bertuah tau kalau kita punya ilmu membaca bahasa mata ni,..me tau serba sket ni pun dari fasi masa BTN bertahun yang lampau..zaman2 student tok kadok nun laa :D

Yer.la, bila nengokkan kepada lirik mata si kecik yang belom pandai menipu ni...memang cenggini la sajorkk..kerana mata pun bukannya dapat bergerak ke memana sangat..tak atas, bawah..kiri ke kanan, yang pasti mata ada 6 gerakkan utama.
lagi dua ialah ke kanan bawah dan ke kiri bawah..cuba try senamkan bebola mata anda sekarang :D


pandang saja pada bola matanya...kalau bebola itu ke kanan...macam bola mata Luqman ni, kanan kan yang baek2 saja :)
sebaliknya kalau bebola itu ke kiri..macam pic atas sekali tu...haaa, hati2lah dengan apa yang sedang diperkatakannya..kerna mata itu sedang memberitahu orang itu sedang merekacipta sesuatu untuk diperkatakan..AWAS!

P/S i luv u:..yup..pic atas tu milik yang empunya cerita,..sebab musabab bola mata ke kiri...adalah untuk mencuri kerling pada camera :D....word "mencuri" di situ?....jeng..jeng...jeng!!!

July 26, 2010

senyuman itu....

...dalammmm banyak2 jenis senyuman yang selalu kite jumpa...senyum yang terbaek adalah senyuman hati, setuju tak?
ingat lagi dengan lirik lagu dalam satu iklan Maybank???
senyum seindah suria yang membawa cahaya,
senyumlah dari hati duniamu berseri...
senyum umpama titian dalam kehidupan
kau tersenyum..ku tersenyum..dan kemesraan menguntum
senyum kepada semua
senyumanmu amatlah berharga
senyum membahagiakan
dengan senyuman terjalinlah ikatannnnn :)

cemana nak tauuu erk?..senyum seseorang tu..adalah senyuman dari hati..senyuman yang nampak..ikhlas ke???
mestila kena tengok tang mata dia tu,..apabila matanya mengecil, sambil tersenyum dan merenung ke dalam mata kite..haaa..boleh nampakkan keikhlasan di situ.Kita boleh nampak seolah2 mata dia turut tersenyum...biasanya senyuman ni datang dari orang yang rapat/sayang kite jer..erk?
betul jugakkan...mimik muka kitakan berubah-ubah mengikut perasaan kita.macam kalau tetiba terkujat yang amat..mata tu haa..terbeliak gitu...dah la mata terbuka sebesar yang boleh+kening menaik dahtu mulut lagi ternganga..perasan tak?
kiranya kalau nak tau senyuman dari hati ni..datang sekali satu pakej senyuman pada mata skali :)
Malahan...senyum ni,..sambil cakap telefon pun kita kena senyum..dan orang yang bercakap dengan kita dapat tau ..haa, senyum jugak bersangkutan dengan suara..dengan cara,dengan nada suara kita agaknya..
Hebatkan penangan senyum ni...senyum kan sedekah..:)

bila dah kata senyuman ni dapat menggambarkan perasaan kita,maka bolehla kite kenalpasti emosi sesapa yang senyum kat kite,kan..ngehnguehngeuhhh :D
kerana walaupun seseorang tu senyum..tidak semestinya dia gembira...naktau dak cemana???
okeyh..senyuman yang tak menampakkan gigi...senyum basic nih!ni senyum kepada dirinya sendiri..senyum setakat senget2 bibir..nampak sangat tak ikhlas,kan,..kene paksa senyum ker???

next is..senyum yang menampakkan gigi atas sahaja???.....biasanya terjadi bila tertembung pandang dengan seseorang yang dikenali, kira rapat jugak la kot :D

seterusnya senyum yang dedah semua gigi atas dan bawah.sesetengah tu..sampai boleh nampak gusi kaler pink ke ungu?..habih sengih la ni..haaa..ni memang menggambarkan orang tu memang tengah gumbira sangat2..mata mengecil dan seolah2 terpejam gitew.

okeyh..inilah antara pelajaran mengenai bahasa senyum kta untuk kali ini, sehingga berjumpa lagi..senyum2lah selalu..

July 24, 2010

aura bubur lambuk dah mai dahhhh

tinggggg!...ala2 "mentol bekelip2 kat atas kepala" tanda idea sudah mari...
bukan pe, semenjak dua menjak ni Luqman macam susah nau nak ngabihkan makanan kalau yang berasaskan nasi,
cepat jer dia datang jengok mama dia serve apa untuk dia..kalau nampak nasi...mula la dia buat sebok main ke, dah bersuap pun setakat 4-5 suap..dah taknak buka mulut lagi pastu..kalau suap gak..haaa, mengelap lantai la pastu..
tetiba hari ni, dapat idea nak masak bubur lambuk..taruh santan la nak kasi lambuk..kalau sup biasa2 tu..macam bubur orang sakit jer :D

waaa..besh..sukahati mama ni, makan bertambah dari semangkuk ke semangkuk...sampaikan time mama plak makan, Luqman datang gesel2...sambil buka mulut nak lagiiii...
oishh..kalau dah camni gayanya, boleh la masuk dalam list bubur favourite Luqman, ramadhan karang ...senang la mama masak bubur jer untuk lunch Luqman...
Pasni, bukan jer nak kena belek2 resepi baru untuk koleksi ramadhan yang dah nak sampai ni, tapi juga resepi senang masak untuk lunch anak bujang sorang ni bulan pose nanti.

July 21, 2010

bukan semua orang sesuai ber'shopping di alamaya

senang cakap shopping online...
siapa?...'me' :D
kenapa?...fussy?ohhh..itu mesti ada tak banyak sket pun jadilaaa...bak kata lecturer masa belajo dedulu laaa, oishh..pesanan bernada sinisan cenggitu semestinya perlu segar di ingatan,okeyh!
mari tengok...adakah begini,..fussy ke 'me' ini?



order yang ini..wallaweyyy..liplap2 yaa..a'auw!

nengok2..dapat yang ni,...nak sangat pink masam..haa..abih masam dapat ni, haa..tak kesah sangat la tentang kaler ni..
sebab kualiti fabrik yang telah menceriakan keadaan...tapi kesah gak sebenonya,tapi paling kesah tang pattern diamond tu...apsal lain?..erk???

dari kejadian dan kejadian seumpama ini..semakin berkobar hati ini ingin punya blogshop sendiri, servis tiptop..tapi macam serik plak nak order stock secara online..kalau cenggini la gayanya tokey2 besar yang dah kayaraya tu.
FULLSTOP!..ini bukan entry cari gaduh..sekadar sesama mengingati.Peace!!!

July 20, 2010

mari dekat...mari dekatttt...:)

WAKA WAKA..this time for...........:D

mari dekat...mari dekat...bak kata Sheila Rusli, mari menghayati hasil seni tersohor ini

...diiktiraf seluruh ceruk isi dinding umah ini..
yup...bersungguh ayah dapatkan cat terbaek..termahal,..kalau kotor..just lap ajerrr.. tapi Luqman tetap yang terpaling terbaek...pandai memilih port yang tidak dicat ayah untuk melaksanakan misi pertama beliau :D...
Luqman, kan anak ayah yang terbijak..soooo, tempat yang ayah dah cat chantek2 tu, Luqman tak kacau laaa...
Luqman pilih tempat yang belum di chantekkan laaa, meh Luqman kasi deco terbaek punya, okeyh mama..takmo..takmo,
takmo jerit2 :D

July 17, 2010

"sempurna"


dalam sedar, mungkin separuh sedar..kita selalu mahu menunjukan kepada semua..dan berusaha ke arah itu..ke arah menjadikan diri kita sempurna,...
kenapa?
..supaya semua orang yang melihat kita suka pada kita dengan melihat kesempurnaan kita.
tetapi..apa yang berlaku adalah orang2 yang melihat kita tertarik dan suka pada kita kerana ketidaksempurnaan a.k.a kekurangan diri kita sebenarnya...Percaya tak?...lebih baik kita percaya :)
nak bagi contoh...taknak ahh, kang ada plak yang terasa..pikir2kan dan renungkanlah sendiri.
Jalan terbaekk, jadilah diri kita yang sebenarnya,so easy mezy,kan :D
tanpa perlu menjadikan diri terlalu sempurna, dedahkan sifat dan peribadi kita yang sebenar..kerana hanya kesempurnaan yang menjadikan kekurangan dan kekurangan yang membawa kepada kesempurnaan.

July 15, 2010

merah dan biru warna kesukaanmu...aku jua begiiituu

hyee..
salam dear..dear sesape yang sudi menjengok ke sini,thanks a lot..tanpa kunjungan dear..dan dear2,berbicara sorang ajer la tang sini, tetiba malam ni ingin menukarkan diri menjadi kelkatu malam, melekat..menepek kat screen ni sementara menunggu kepulangan "sidia"...yang pulangnya entah jam berapa :(
ahh..tak perlu bersedihan sebegitu ghupe, adat berumah..bertangga, ada saja pasang dan surutnya..eyh!
macam tak betul saja..rumah+tangga..mana mungkin bersangkutan pasang surut cuma pada ombak, confuse seketika :D
ohh..mungkin boleh disangkutkan rumah bertangga..kalau hujan2 ni..bah a.k.a banjir, ahhh..sudah..sudah, melalut ntah ke mana..
mari lihat pic yang empunya diri...perasan ada yang takada???
yup!dalam tak sampai@more'less 2tahun+beberapa bulan menjadi budak kacamata..erk!!!
pembetulan.."makbudak" berkacamata yang sebetulnya...kacamata ke-3 nyaris2 menemui ajalnya pagi semalam,
but dapat diselamatkan kerana cuma tercabut screw..but biasala,kan bila dah kena adjust2 ni..keadaan idaklah sucimulus lagi :D
okeyh!FULLSTOP!...walaupun dalam kepalahotak cuba2 menghitung kos setahun stok lense lagi..lagi...berbaloi,tapi totap nak berkacamata gak!!!

ohh..ya, ada tak yang tau knape "DAILIES"..one-day contact lense tu..susah nak keluarkan, dia punya melekap ketat2 kat bola matahitam ni,..oish pikir 10x pepagi kalau tetiba nak pakai lens..kalau sebelum2 ni pakai yang bulanan tu..berbaloi2 plak...haa, dah gatai nak menerai yang mahai..sendiri tanggung lorrr :(
akhirnyaaa...baru la nampak rupe yang bersangkutan ngan tajuk entry..
ehh..apsal macam tak bersangkutan sesama sendiri entry kalini, seperti keterangan bergambar jadinya..oppsss..sebelum tu ingin dijelaskan di sini bukanlah si baju merahbiru ini yang punya angkara..sampaikan tercabut screw kacamata ke3 mama, kan Luqman :D...

muka pun dah ala2 kemerahan,hebat sungguh panahan persalinan birumerah ini,t-shirt yang tertempek pic upinipin depan dan belakang lagi..adalah dibeli oleh "tok Ani"...tq tok..Luqman suka..pantang nampak jer baju ni..terus tanggal baju sediapakai..terus pakai baju ni.berhari bermalam..2hari tak tukar baju..lepas mandi pakaibalik..akhirnya...time buka baju masa nak mandi tu..terjatuhkan kat lantai, cepat2 buka air..ooo'oo, dah basah..pandai plak cari berus..berus t-shirt upinipin kesayangannya tu, lepas mandi ampaikan.kang petang dah kering..nak pakai plak dahhh..tak dandan :D
Luqman dan satu2nya t-shirt upinipin nya...dah hari2 asyik layan youtube upin ajorrr..gaya cakap pun dah ala2 upinipin jadiknya..camno ni ayahnya...???
apa ke halnya dengan pic ni, yup!..merah dan biru ada di situ...

opppss, ada sesuatu yang bersangkutan ayahnya di situ...ayah tahuuu..laaa, tu pun kalau ayah ada masa nak belek2 blog ni,
takyah la kot nak ceritit kat sini, tengok pic dan buat2 paham sendiri dah la yer :D
dah lewat sangat dah..ni, mana saja gerangan "sidia" ini...

July 13, 2010

'ABATE' untuk jejentik

hye..selalu pun merapu jer,kan :D
sesekala jom seling sumthin untuk kite share2..aa'a!jangan nak ngelat2..jom nengok dulu,
mana tau berguna satu ketika nanti....layanzzzzz :D


cenderahati dari Jab.Kesihatan yang datang melawat dari umah ke umah, terima kasih daun keladi :D

July 12, 2010

aura datang...


rindu..rindu bangat sihh..menjenguk ke laman ini,setelah sekianhari terabaikan.
rindu untuk mencoret sumthin..dan bila udah start merepek meraban yang takdak pointujuan ni,
luahan hati menjadi pilihan...
yup!..yupp!yippieee..

aura mahu bersyria melonjak2 tetiba..sabanhari dapat peluang mesti nak terjahgledah blogshop syria sajorkk..
rambang mata weyhh..itu cantek, ini cun..yangtu vouge..yangni funky..yangsana itu ini la bak kata si pendekata..
sume pun bokonan eyh.kang order sume kang..haaa, boleh buka blogshop sendiri la plak..bagus plak rambang mata ni eyhh? :D
cencadang nak cari syria untuk raya, satu hal plak tatau match ke tak ngan kain2 untuk baju raya yang sume pun dah hantar tailor nun kat utara..penyelamat keadaan???
kite order jer syria tu..pastu kite request la sama en.hubby,sponsor baju raya readymade untuk match ngan syria yang dah beberapa malam buat me tak tdo lena..sampai susah nau nak bangun diniharinya..:D
dahtu..bila plak nak carik tudung untuk baju raya yang dah tempah tu?

hehehe..balik Kedah karang..kite p la ronda2 dataran cekdet, area Pekan Rabu tu laa, meriah wooo, linduuu..lama dah tak p situ tambah2 time dedekat nak raya :)...besh..beshh..beshhhh :D

July 6, 2010

Pergi Tak Kembali

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

Gambar hiasan-kagum dengan kebersihan telekung2 wakaf di sebuah surau terpencil @ tg.harapan :)

July 3, 2010

steak tenggiri blackpepper panggang by me

hahaha..sesedap rasa nak bagi nama, dah nama pun steak by mama, bahasa tungginglanggang belakang kira, betul tak Luqman :)..me memang suka try yang pelik2 cenggini..sebab musabab utama dapat menarik perhatian Luqman..mesti mama dihadiahkan senyuman manis pemikat kolbunya itu..cepat2 capai garfu dia..rasa dulu..pastu baru teringat kot, terus tadah tangan untuk baca doa..:)
macam segansilu la plak nak tempek pic selekhmekeh ini..dah kenyang baru tingat nak snap..heheh, apa punya blogger la ini orang, kan :D

papepun 2 tulang itu..saja yang tinggal..membuktikan Luqman dan mamanya ini telah menghabiskan 2 ketoi tenggiri panggang itu..oleh kerana gravy recipe by mama sedikit pedas gara2 tambah black pepper sos lagi..dan lagi..maka untuk Luqman, thousand island dan mayonis pun ok sajorkk
okeyla meh nak copy paste tang sini, resepi steak by hanieliza ini..karang2 boleh refer balik :D

Bahan:
ikan tengiri
lada hitam
garam halus
[ikan dipotong nipis dan gaulkan dgn lada hitam dan garam. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit. Terbalikan dua2 bahagian]

Bahan untuk sos:
Tomato sos
cili sos
bawang putih
bawang merah
lada hitam
sos tiram
[mesinkan dan masakkan semua bahan ini]

Hiasan:
Salad lettuce..potong kecil
Timun.....potong serong
Tomato ..potong gelang
Kentang ...goreng garing

Hidangkan:
Dalam pinggan Dinner susunkan ikan yang dipanggang dan tuangkan sos yg dimasakkan dan susunkan bahan hiasan disebelah ikan.

July 1, 2010

Luqman dan cuti-cuti Malaysia

dah July pun hari ni..rejab pun dah 18hb...
nak upload pic Luqman la plak..banyak pulak perihal my Luqman untuk diabadikan kat sini..
tapi mood untuk berstorymory itu belom mai lagi la..pulak

sekarang Luqman tengah kumpul t-shirt cuti-cuti malaysia, sesapa yang kekalau pi bercuti tu..jangan lupa ye ole2 untuk Luqman,t-shirt yang sangat murah ini dan sosuai dengan cuaca kat malaysia sekarang ni :D



...truly,..madly,..deeply....Cherishing moments:..you and me

detik 12malam, menjelang 29jun ;D



P/S i luv u:..sejurus selepas ayah menyanyikan lagu Imran Ajmain

"Selamat ulangtahun sayang"

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu