June 30, 2010

santapan di malam 29jun ;D

gorgeous chocolate fudge..buahtangan hubby sepulangnya dari keje,
TQ sayang :)

juga tak ketinggalan ayam fav...sejak zaman berzaman "me&bornday"


June 29, 2010

@ tg harapan

dek kerna 29jun 2010..during the week,..maka aktiviti menyapa bayu laut yang seperti macam kemestian pulak itu
telah berlangsung di hari weekend menjelang 29jun :D...ala2 pre-birth di situ..
memacam plak befday girl ni..ololololo..girl ye?..kasi chance la perasan muda remaja jap, hari ni sajork :D
sooo...destinasi pilihan..ke Tg.Harapan, takdapat bercanda di pasiran Teluk Batik, bertenggek kat batuan Tg.Harapan
pun jadilaa..asalkan dapat pandang laut..
ilang sume gundah gulana kot2 ada yang dok bersarang terselit kat celahan memana..





sepetang di sana, oishh..tak menang tangan ngan keletah Luqman yang tetiba agresif bila nampak air..
banyak pulak tumbuh deretan gerai untuk mencuci mata..
ahhh..segala2 pun indah saja..menikmati sesuatu yang enak di situ..bersaksikan langit senja kemerahan..
dah maghrib la tuuuu :D


growing old is mandatory, growing up..however..is optional

Happy born-day :D
let's take a birthday photo..smile while you've still got the teeth!






P/S i luv u:..intro first,okeyh! :D

June 28, 2010

cokelat lagi..

sekian lama dok usha selipar wedges ni, chanteekk..warna-warni di sana sini..selalu tu belek2 yang dok bergantungan kat deretan kiosk dalam shopping complex jer,
idak la mau terjebak sampai ke butik semata2 nak dapatkan selipar untuk p pasar or cari barang harian kat giant/tesco :D
tapi macam keras semacam jer,rege cecah rm25, lebihkurang yang kat tesco rm15 tu..berkira sket la sebab dah nama pun selipar, ek?


belek p belek mai..dapat gak satu akhirnya..dan cokelat lagi..kenapa?
..mungkin color brown ni is the color of woman's BFF???...chocolate! :D

design ni ada 3 color pilihan..black, brown dan pink..iskh..iskh..cun pink tu..light pink gitew..
tapi mengenangkan selipar pink adidas ku ini..baiklah pilih color golap2 sket eh..untuk selipar ni..


di persinggahan itu...



...kami singgah lagi ke situ..on t'way balik ke s.a isnin lalu.
di situ?..di mana?
parit kecik ala2 "katoq" bak kata arwah tok..tak kesah laa..katoq pun katoq la..
yang penting airnya mengalir deras menuruni batu2..air bersih jernih dari kawasan perbukitan di hentian Gua Tempurung itu sejuk skali, dapat merendam kaki sat pun jadilaa..dapat gak ilangkan lenguh berjam2 mengerekot dalam kereta :D


P/S i luv u:..beza beno Luqman..pic baju belang masa umur 12bulan..dengan sekarang 21bulan pic baju kuning tu,mana abih ilang ketembaman di situ???

June 26, 2010

memang nama dia cumi, ek?

lama plak rasanya tak menyajikan entry perihal makan kat sini :)
tetiba pepetang mendung sore tadi..dalam suasana hujan taknak hujan itu..
tup-tup teringat sotong yang dok membeku dalam fridge..
maka....
ketung..ketang lebih kurang, takdenya.just bancuhkan adunan..apalah yang nak diketung..ketang ntah :D
dan taraaaa...

puehati makan panas2 selepas digoreng, takpayah ke Tg.Harapan semata2 nak makan sotong goreng tepung..
yer la..selalu tu main order jer...bila dah buat sendiri ni..dan menjadi dengan agak jayanya..pelagiii, cicah..cicahh..dan cicahhh sehingga ke cebis-cebisan terakhir..

P/S i luv u:...opsss!pic tu google punye tu, sendiri punye dah tak hengat nak snap..nak ngap sajorkk :D

June 24, 2010

jun..dan weekend pertama...dan weekend ke-2...dan weekend ke-3..dan..dan...

cepat betul masa berlalu..rasa macam baru semalam me dok merancang kat entry "jun & me" nak2 tu jun2010 ni, menjadi antara kenangan2 indah untuk diingat dalam hidup me :)
Yang pasti..kita hanya merancang..dan Allah swt jugak penentu segalanya.
Entry "jun & weekend pertama"...
ya..itulah kenangan terakhir me,hubby&Luqman menghabiskan seharian bersama arwah MIL..sedikit terkilan kerna agak terlewat menjemput arwah pagi itu..sudahnya..hampir 1tengahari baru kami sampai ke umah sedara kat Trolak tu.
petronas kat rnr Rawang jugak antara kenangan terakhir MIL untuk me&hubby bila tetiba hari tu arwah teringin gula2 kapas kaler pink tu..sementara hubby isi minyak..arwah p beli gula2 kapas tu..dapat gak la me merasa..ooo, camtu rasanya gula2 kapas..kerana seingat2 tu, rasanya last me makan gula2 kapas tu..zaman belom sekolah lagik :D
lepas tu dah tak suka..lagipun my mak selalu ugut masa me kecik2 dulu..makan tu nanti sakit gigi..oishh terus tak makan sampai la ni, takut beno sakit gigi, walaupun belum penah skali merasa cemana sakit gigi tu..tapi bila menengokkan kepada orang2 yang sakit gigi..me insaf sendiri :D
thanksss MIL, keranamu dapatlah me merasa kembali .ohhhh..manis tak terkata yaa..gula2 kapas itu :D
itulah kenangan pertama dan terakhir..kenangan manis gula2 kapas bersama arwah MIL.

Jun dan weekend ke-2...
ia tiba membawa petanda..dan bila semua dah berlalu..baru kita terpK..kannya..dan entry "hmmmhmmm"..yang mana sampai ke sudah belum ketemu kata putusnya..dan dikejutkan dengan perkhabaran MIL ditahan di ward pada Jumaat malam...hanya pepagi Sabtu..hubby bergegas ke sana bersama Along..dan sekitar 10pagi me, K.Lin dan anak2 menjejaki..bergilir2 menemani bersama bacaan yassin..akhirnya MIL pergi jua dalam minit2 terakhir menjelang 2petang..hujan turun mencurah2 tatkala itu..
seminggu di situ..kami meyepi..terhenti segala aktiviti..bukan menangisi..sekadar mengenangi kembali detik2 bersama arwah.

Jun dan weekend ke-3...tiba jua..
Sabtu..majlis kawin cousin hubby,anak pakteh n makteh..adik abah kat Bandar Bharu..abah menghantar anak2 mewakili beliau memeriahkan majlis itu, kami bertolak pepagi Sabtu, selesai makan..tengok pengantin bagai

alang2 dah sampai utara dahhh...wajiblah menjengok my parents kat Jitra, dapat gak balik jitra akhirnya..esoknya plak..ahad kenduri kawin Fitri anak pakcik Not..umah selang 2-3 buah jer ngan umah my parents...makan nasik minyak lagik...
Segalanya pun sekadar bercerita kali ni..tanpa gambo penyeri rasa..entahlah,mood snap sana sini situ masih beku agaknya..
hanya yang seadanya ini dari hp hubby.


June 22, 2010

10 hari...

lama jugak rasanya...ahhh, bukan rasa-rasa lagi, yang sebetulnya memang sudah agak lama tidak menjengokkan diri di sini..
yaaa..sesuatu itu...sesuatu yang tiba-tiba itu...
telah membuatkan kami..kami..kami sekeluarga terkesima..kehilangan sesuatu yang paling bermakna dalam hidup kami..
hari ini genap sudah , genaplah 10 hari MIL pergi..pergi meninggalkan kami..pergi yang pasti tidakkan kembali lagi..pergi menyahut panggilan Ilahi..pergi di saat-saat kami..kami..sangat..sangat memerlukannya..ya tuhan lebih menyayanginya..redha dengan pemergianmu mak..damailah mak di sana..Al-fatihah!

Alhamdulillah..bersyukur sangat sangat..terima kasih untuk segalanya..walau dalam tempoh yang sesingkat cuma,
diri ini sempat juga merasai..kasihsayang, bermanja dengan seorang ibu mertua..oish gerun jer dengar perkataan ibu mertua,
tetapi setelah mempunyai ibu mertua sendiri..di situlah tempat menumpang kasih, berkongsi cerita..suka duka bersama..terubat jugak rindu mak sendiri yang nun jauh di utara..
kini..kembali sendirian di perantauan...tiada lagi tempat mengadu...tiada lagi masakan campak-campak cincai MIL tapi sedap yang amat..ohhh, bartambah satu lagi yang akan menjadi rindu-rinduan..yang pasti rindu selamanya.

June 10, 2010

nak..nak..nakkk sangat sangat

nak sangat sangat kebendanya...nak sangat sangat dimasukkan dalam wishlist la dulu,
kalau yang dah baca entry sebelum ni..tetiba merasakan memerlukan camera kalis air..iskh!..waterproof la, senang hidup sebab kalau memang dah kaki berendam cenggini, kan..wajib la punya camera yang memang kaki berendam gak..baru la ngam :D


yang mana satu pilihan hati..ermm, kaler pink tuuuu..cun ahhh ;D

ni gara2 terpengaruh ngan iklan nuffnang kat blog sendiri la plak..:D
pastu kalau nak tau lebih lanjut..boleh tengok kat viruspadu, dia ada buat entry lengkap berinformasi pasal camera ni.

June 9, 2010

jun & weekend pertama...

ollallaaa..berlalu sudah weekend pertama...dah 9jun pun arini..dan..dan..seperti yang dirancang, sampai jugak ke Trolak Timur
ahad semalam semalam punya semalam tu laa, naik bukit turun bukit.dengan jalan dia yang kejap mengembang, kejap menguncup..kiri kanan bukit bukau kelapa sawit..selisih lori sarat muatan kelapa sawit..haa, first time ni dapat tengok sendiri..selalu nengok kat tv jer..jumpa trolak utara..pastu redah trolak selatan..akhirnya baru jumpa signboard trolak timur..
syok plak...bila dah sampai kawasan umah2 ni,menjamu mata nengok design dia ada macam2 bentuk, macam2 kaler..setiap satu dengan design tersendiri..siap ngan landskap skali..mengikut kreativiti tuan umah, tak main la upah2 designer ni :D

akhirnya sampai ke destinasi, majlis kawen umah sedara MIL, 2 pasang pengantin jugak..majlis menyambut menantu untuk pengantin merah, dan majlis persandingan untuk pengantin putih..pengantin perempuan kaler putih tu anak saudara pengantin lelaki kaler merah..sekali harung jer..boleh buat besaran..tumpang lembu barang sekor dua :D


jom close-up sket pengantin perempuan kaler putih tu..cucu tuan umah la ni :)


makan sudah..nengok pengantin sudah..sesi bekenalmesra ngan sedara pun sudah..moh ler kita, ada plan seterusnya ni..
dan..antara jajan..majan..buahtangan dari umah pengantin..konon bagi banyak2 untuk Luqman..tapi Luqman mana boleh makan sangat cenggini..mama jer yang boleh :D


jom tengok map dulu..kot2 sesapa nak p tu..


sini la destinasi berikutnya..ajakan dari Along..abang hubby yang turut sama sekeluarganya ke majlis kawen tadi..ooo.ini cilok kat google ni..tak sempat nak snap bendalah ni masa hari kejadian.


bayaran masuk..rugi ahh, pegi pun dah petang..kejap jer la main nya nanti :D


tengok tu..happening jer..macam2 ada..sempat ke nak terjah sume...MIL awal2 dah cakap..kita singgap kejap jer tau ;D


tak jumpa plak kolam ni..maybe ramai sangat kot time tu..terlindung sudahh dari penglihatan mata empatku :D


sini memang lalu laa..titi kayu..jengok2 jer la ramai dok nunggu turn nak masak telur..ada plak kiosk jual laksa menusuk kalbu dokat2 tu..adushhh, terkesima dibuatnya si hantu laksa ini


kat sini pun lalu jer...sebab nak berendam kat mountain springs pool dulu..last2 dah malas nak patah balik+ dah sore


keramaian di kolam tujuan di hari kejadian...maklum lah sekolah pun dah cuti..kat parking luar tadi pun dah penuh..bas rombongan pun berbijik2..ramai weiyhh..tak kira secerok mana pun ia, rendaman satu malaysia la kite hari tu..majmuk betolll.


yang 2 orang tu cousin Luqman, Amira dan Hakim dengan papa diorang..abang sulong hubby


Ayah dan Luqman dah lencun dahhh..mama sibuk snap sana sini lagi, kalau camera kalis air kan dah boleh dibawak berendam bersama..toink..toink..adakah perlu disenaraikan dalam wishlist???


okeyh..okeyhhh..pic mama sekeping laa, pastu dah boleh p simpan dalam beg..pastu giliran mama plak..jeles nengok diorang main gelongsor tu :D...since dah punya anak ni berpada2 dah la mama ye


Luqman dan ayah dah kecut..naik ke tepi..tapi Luqman??lari sendiri masuk air..pantang dilepas..jejauh datang takkan nak mandi sekejap jer ayah..sian plak kat MIL yang dah jadi jaga beg plak..sebbaek ada yang sudi borak2 sambil rehat2 kat pangkin tu.sambil menikmati laksa lagi..oish..nyum..nyum..nyumm..berendam lagi best laalalalaaa :D

huha..huha kat situ + perjalanan balik..8pm lebih kurang baru sampai umah MIL..tu pun sebbaek MIL dah bising nak balik
teringatkan lagi 2 anaknya takdak kunci nak masuk umah malam karang..kalau tak lama lagi la berendamnya.

June 7, 2010

hmmm....hmmm..???

hai..hai..haiii..:)
seperti biasa..memalam isnin dekat2 nak melangkah ke selasa jap lagi..selalu plak dapat peluang ngadap blog ni...tq la atas kesempatan ni, Luqman pun tido awal..tak abih lagi kot penat jenjalan sakan di weekend pertama :D
ingatkan dapat la yerrr..macam isnin2 sebelum ni, update jalan2 di hari weekend..tapiiiii..gambo pun tak pilih lagi.
dahh tu ayah plak tetiba nak tukar plan untuk weekend kedua..kena adjust sket la plan nak jenjalan ke Lumut tu..
tu yang tengah pK..pK..dan pK lagi ni..
meh tolong pK sat..kawan ayah kat U dulu..kawen Sabtu ni 12jun ...resepsi dia kat Kuala Perlis nun haa, umah keluarga perempuan..kat belah lelaki kat KL tak buat majlis, macam kena p laa,kan..resepsi kitaorang, kawan ayah tu datang ngan tunang dia tu..bawak present tuu, nampak kocik jer kotaknya..tapi isi kat dalam, jeng..jeng..jeng!TQ sangat2, i like :D

ayah cadang nak balik Jitra..11jun.., my parents plak nak ke Lumut 12jun..pastu ke majlis kat Sg.Siput 13jun..oishh..penat kalau 11jun...S.A ke Jitra...12jun..Jitra ke K.Perlis...dah tu 13jun nak ke Sg.Siput plak...aduhh..boleh semput kalau kena gayanya..cian plak kat ayah..jenuh la nak teguk segala kopi jantan..tongkat ali sume untuk kekalkan power :D
cemana eyhhh...pk..pK..pK!