May 31, 2010

jjcm free lagik ;D

..just a quick update..ngeee :D
mengejar masa la konon..detik2 berakhirnya mei..kini di minit2 terakhir, segala cerita mei..kita sudahkan kat sini la ye..
seperti selalu..isnin adalah hari menstorimori segalamala ceritaceritit di hujung minggu..dah macam perkara wajib plak dah semenjak beberapa menjak ni.

Yup!!!..jjcm free lagik..almaklum la musim dah sampai...ke Klang plak kali ni...
hmm...ala2 grand la jugak, walau majlis kat padang bola..tapi khemah berganda2..wedding planner ternama..tercapai gak keteringinan p majlis garden wedding theme cenggini..
sayangnya..pic tak seadanya..lebih kepada melayan keletah my hero...geram sampai panjat meja..geramkan si goldfish yang meliuk lentok kat tetengah meja itu :D



Majlis menyambut 2 menantu sekaligus...2 pasang pengantin, tu pasal semua pun berganda2



buah tangan untuk dibawa balik...jajan-majan untuk dikunyah sepanjang perjalanan pulang..mengharungi kesesakan yang bernama Klang


May 30, 2010

hi!..jom kenal-kenal ;)

1. 5 nama samaran kamu?

:: ezza/ e'za - panggilan from hubby, family belah 'me' juga belah PIL..kira yang umur derang lagik tua dari 'me'
:: kak chaq - family belah 'me' yang umur derang bawah2 'me'
:: sue/ kak sue - kengkawan since zaman tadika/ sek/U sampai la zaman bekerjaya
:: Ija - panggilan manja from my "ayah"..dan ditiru oleh jenjiran dari yang setua si bongkok tiga sampai ke sekecik anak yang dok kiri kanan depan belakang umah my parents.
:: aiezza sue - nama di alam maya, serasi sejak single..,sampai ke not available...kini dan selamanya kot :D

2. 5 tarikh penting dalam hidup kamu?

:: first time bf (hubby) cakap i luv u ;)
:: befday Luqman
:: befday hubby
:: Anniversary
:: befday parents/siblings..PIL
*uiksss..befday sendiri tak penting ker???

3. 5 xtvt yang kamu buat semalam....

semalam cuti 'wesak' tapi hubby ada seminar plak..tak dapek kuar jenjalan...dok umah berdua ngan Luqman..buat mende ek?
:: masak lunch simple dimple
:: bergayut telefon borak ngan my sis yang dok Ipoh sekarang
:: kemas umah bila Luqman tido..selepas asar baru dia tido sebab hujan and ciannn..cancel la nak p mandi pool
:: melangut depan pc sementara Luqman tido
:: dinner nasi ayam tapau kat Tesco extra

4. 5 perkara yang buat kamu gembira?
:: tengok Luqman yang ada jer akalnya dari sehari ke sehari yang bisa mencuit kegembiraan mamanya.
::bila hubby ada kat umah...dah tu dapat ciuman selamat malam sebelum tido..and ciuman selamat pagi sebaek celikkkan mata pepagi.."make my day" :D
:: dikasi ongkos ..untuk p shopping..wahhh
::jenjalan ke tempat yang belum penah sampai..banyak berjalan...luas pengetahuan..hehehe
:: berhari, berminggu dok pikir..tetiba idea datang..wahhhhh!!..bab keja nie :)


5. 5 filem kegemaran kamu...

:: animated films...5x..penah buat collection dvd lagik..tu kesah zaman bujang dulu la...heheh, kenapa suka filem2 animasi ni?
ermm..ermm..bersepah filem animasi kan, tak tersenarai..banyak sangat yang kegemaran...reason terbaek..sebab tak suka beratkan kepala nengok filem2 berat, tapi sesekali layan gak :D

6. 5 hobi kamu...

:: on wifi, melepek kat sofa sambil blogwalking ke blog2 favourite via phone
:: window shopping...belek new product.."yang ni dah di training sejak zaman praktikal lagik
:: sketches..since dah ada Luqman ni..asyik berebut pen/pencil la plak
:: mencuba resepi yang buat 'me' terkecur tengok gambo dia posing
:: p saloon..cantekkan rambut ka..takpun buat rawatan resdung..paling tak pun facial...heheh,jenuh Luqman nak nunggukan :D

7. 5 orang yang kamu suka/ sayang...

:: suka dan sayang semua yang suka/ sayang seadanya diri 'me' ini...

8. 5 tempat percutian idaman kamu...

:: paling nak pegi..Singapore..sejak dah ada universal studio tu
:: nak jejak semua 'beach' yang belum penah sampai..tambah2 kat negara sendiri la..

sebab 'me' suka bayu laut..dan tak suka masuk hutan..tapi 'me' suka berendam kat waterfall compare to mandi laut..cemana tu??
:: menyusuri sungai sambil menikmati keindahan..kat mana?..Venice kot..ala2 romantik gitu
:: nak p tempat orang yang beriklim sejuk :D
:: pastu nak p plak tempat orang gak yang panas plak macam Timur Tengah ker...Dubai pun ok laa..bertuah badan kalau dapat p umrah memuda ni..kot2 dah balik tu..insaf sket ;D

9. 5 sebab kamu jawab soalan ini???
:: sebab 'me' di tag oleh Nanie..why Nanie, siapa Nanie?..seseorang yang 'me suka n' follow blog dia..dia pun suka n' follow blog 'me...suka sama suka, tak giteww ye Nanie? :D
:: blog 'me' ni pun baby lagi...sooo sosuai sangat sangat la dapat present teddy bear ni..

:: setelah berhempaspulas ngko menjawab tag ni...baru la 'me' tau nape knape bloggersss selalu tangguh2 untuk jawab tag :D
alamakk..tetiba teringat ada 2-3 tag nak kena buat...x expired ke tag ni ek???
::apa lagi ekk..yang penting tetap taknak bagi jawapan sekali harung giteww...cam versi ala2 malas la pulak..walaupun otak dah separuh kejung dah ni haa..
:: sebab tag ini tag sulong 'me'..see..see..'me' berjaya merepek meraban sampai gak ke point ke5.

10. 5 orang yang kamu nak tag...
YES!!settle seperkara..seperkara lagi ni..nak tag sapa, sapa..sapa???..jom tengok sapa yang kena.tadaaa!

:: ..sebab nanie tag 'me'..'me' nak tag orang nama nani jugak...nanirostam...idola 'me' ni
:: Liana mama Aqil yang tengah meroyan Korean series tu
:: mummyaza geng sama nama :)
:: ppb-ppkp..Padang Besar, Perlis
:: merahjamboo.."me" masih berhutang tag dengan dr. sorang ni :D

May 24, 2010

bagaikan puteri ;)

ini adalah cerita ceritet di hari semalam...seperti biasakla,kan..isnin ni sedapat mungkin mesti nak ada entry cerita weekend,
musti tuuu...kalau dah bawak ke esok2 nya dah tak sedap lor..lagik sadis bila dah 'basi' bak kata sesetengah bloggerss.

bagaikan puteri..bak kata si title...yeah!sesekali perasan dilayan bagaikan puteri, tak salahkan...gerangan siapa lagi kalau bukan dari putera hati kesayangan :D
yang selalu tu sebok memanjang..tup..tup..semalam sebaek sahaja sang puteri ini mencelikkan matanya..wahhh..terang bangat sihh..laa, dah cerah, ke mana putera hati yang saban pagi mengejutkan sang puteri solat subuh..ohh..sang puteri masih mengibar bendera, dapat la kelepasan sesekala :D...putera kecik juga masih nyenyak nampaknya.
tetiba pintu bilik terbuka..terjengol putera hati sambil menghadiahkan senyum manisnya..kelihatannya seperti baru pulang..ehh..ke mana saja pepagi begini...tapi hanya senyuman yang menjawab semua persoalan???

siap mandi bagai..jengah ke dining..wahhh...breakfast tersedia.., jengok ke dapur...ahhaaa..stok barang basah..ayam, daging, udang. sotong, ikan...sume tu menunggu masa untuk dibekukan.
paling best..putera hati menunaikan sesuatu yang dihajati..ngidam ke..baru malam tadi bagitau..ingatkan bulan depan la..
on the way nak gi majlis kawen kat Perak...singgah RnR..sure ada :D


wahhh..ayah sudah ke pasar sensorang seawal pagi...settle abih dah sume antara keja wajib pepagi weekend.
ada chance la jenjalan tengahari tu...keluar ke Alam Sentral, kat Giant 13 pun ada England Optical,kan?..spek dah siap..yeahh! takyah nak bercontact lense lagi pasni,sesekali jenjalan sendirian..best pulak..anak dan ayah dibiarkan menghabiskan masa bersama..leka dengan dunia lelaki mereka..dan sang puteri inilah masanya..melekakan diri dengan dunia yang dirindui...heheh."shopping time"!

si polka dot

berbulan dah membeli si polkadot colorful ni..konon2 mahu dililit bersama si innier syria..

nampaknya lilitan kureng menjadi atau mungkin kaler pilihan kurang berpadanan atau muka ini yang sebenanya tidak sesuai menggayakan si inner syria itu?..mungkin jugak...


tu yang lambat benor erk..nak buat entry inner syria ni, tapi udah dibeli secara online ni, nak taknak kena la ada satu entry tentangnya tanda menyokong bisnes online kengkawan.
harap maaf dengan pose yang agak kureng..pic "ss" ;D


jadiknya sekarang ni..inner tetap ber..inner syria..tetapi gayanya seperti ini yer kengkawan..:)


P/S i luv u: sila abaikan keserabutan sekitar lokasi kerana motif bergambo di situ..nak background ijau gelap kat wall tu :D

May 22, 2010

( ^_*)....

tentang jumaat,..sepatutnya publish la di hari semalam..tapi ini bukan kesah jumaat semalam tapi jumaat sebelumnya jumaat semalam :D
...heheh, baru start dah nampak ayat dah start berbelit..dah tau entry berbelit lagi ni..kalau takmau otak jadi terbelit2..
sempat lagik nak lariksss...ohh..mau test power???..yaa..sila-sila jom teruskan penerokaan kita...okeyh!

Bermula cerita..arwah tok pernah berpesan, kira ni kategori pesan orang2 tua la..supaya mengelakkan dari menghulurkan duit a.k.a wang kepada orang lain di pagi Jumaat..kalau ayat zaman la ni jangan ada sebarang urusan jualbeli la di pagi2 Jumaat tu,korang penah dengar tak tentang ni???
sebab??/..oh ya, sebab musababnya adalah..heheh..pantang orang2 tua suatu ketika dulu...sebenonya macam terlupa sket, kang kalau terhurai sesedap rasa..dah kelaut pulak maksudnya, kan dah jadi ajaran sesat kat situ?nak refer balik..nenda dah takdak.."Al-fatihah!

di ingat2 balik..ada la hubungkaitnya serba sket berkaitan rezeki..murah rezeki..kurang rezeki bla..bla..bla..sume tu laa.
haa..mengingatkan balik zaman 'student' dedolu.."me" ini antara yang paling kuat ikut pantang ni..almaklum la duit poket cukup2 makan jer..sooo..sangat2 prihatin la akan pesanan nenda tu..bila dah kontang, tertunggu2 ayah bank-in duit belanja..kekadang terlebih ayah bagi..;) haa! kan dah murah rezeki di situ..ekekek
kengkawan lelain memanjang murah rezeki diorang..gedebuk PTPTN bagi habuan.."me" ini jer yang tolak rezeki..konon2 biarlah susah time belajar, bila dah keja nanti tak payah susah2 nak bayar hutang PTPTN..haa!sebab terpikir cenggitu laa, haa! sebab dah pilih nak susah laa, haa! susah laa jadiknya..sakit sket laa :(

ok..ok..berbalik kepada rezeki murah..rezeki kurang tadi tu..sebenarnya nak cerita pepagi Jumaat sebelum Jumaat semalam tu.."me' ini dah keluarkan a.k.a membuat pembayaran menjangkau ratusan ringgit gak laa..lega dah selesai sume tu..tup..tup..terhengat pantang yang satu tu..ler..alaaala macam tak best sket ada rasa, apsal semua nak settle pagi tu,kan?
petang tu kan boleh?..pepehal sume dah berlalu.
elleleh..macam sebelum2 ni tak penah langgar pantang itu..kalau balik kampung dedolu tu..pepagi Jumaat laju jer p nat Tok Jalai borong itu ini sampai merah jari dan lengan jinjing berkarang-karangan kantung plastik..syok memborong tu tak perasan pantang dah terlanggar yer :D

sooo..nak sedapkan hati..ooo..takpa2,malam sebelum Jumaat kejadian tu.."me" menerima tetamu..pernah dengar ada la dari sumber2 yang boleh dipercayai...keikhlasan kita menerima dan melayan tetamu + umah kita yang sering dikunjungi tetamu ..alhamdulillah tetamu itu sebenarnya adalah rezeki kepada kita...

point kat sini..rezeki datang, rezeki pergi..berlaku di hari kejadian itu...arghhh..u got what i means??fakta sedikit merepek di sini..yang pasti ia tetap lagi fakta..bukan auta..bukan kepercayaan..tahyul or sesat whatever lagi la..bla..bla..bla..
pepehal pun sila berfikir dengan waras ketika membaca entry kali ini..okeyh :D

P/S i luv u: kredit to google untuk pic shomelss itu

telunjuk kecik berdarah

ini cerita panas selepas hujan ibu dan anak ini di pagi sabtu :D
memula jom tempek pic sememeh dua beranak yang baru balik dari menapau breakfast, alaa..area dekat2 umah jer..sila abaikan keserabutan si mama juga keserabaian rambut si anak..tetapi fokus lebih sket pada pipi kiri kanan si anak..
sila puji yer..kernadya lepas mandi jer mesti nak letak sendiri talkum baby biar melekat kat kedua pipi tu..baru wangi :D


YAA..inilah pesalah itu..bukti jelas di depan mata..kernadya laa..telunjuk kecik Luqman berdarah..see..see..siap ada kesan darah melekat betul2 kat signature bisnes director itu..Luqman sempat turun cap jari dengan darah sendiri tauuu..
..CITI Rewards catalogue itu adalah tajam yer puan2 kepada jari2 kecik lembut nipis bebudak ni..sebelum ni pun Luqman memang suka belek rewards catalog ayah yang lelain tu..maklumla..banyak gambar kaler2..gambar menan pun banyak..pilih jer :D


dannn...rawatan kecemasan dari mama..berbelit haa..panjang plak plaster ni..heheh, dah nak cepat2 kan..darah tak nak berhenti selepas dah sapu ubat..cemas la mama yang agak penakut ngan darah ni...
siap berbalut..dibelek ditatang telunjuk yang satu tu..sampai ler selesai minum susu dan tertido..tengok la...terjaga/terletak..kan walau dah tido :D


wajah orang macho tido..tak nangis sket pun masa kejadian tu..sempat p cari mama kat bilik untuk tunjuk telunjuk yang berdarah meleleh2 tu...mama yang over terkejut..bawak p cuci..dan baru nak bagi rawatan kecemasan..Thumbs UP untuk Luqman :D...GOOD BOY!


May 21, 2010

what you give, you get back

Jumaat kan hari ni..ermm..meh nak memberi dan memberi lagik..

takkan jumaat jer nak buat benda baek cenggini..iskh..at least...ada la jugak dari non ado apo..kan :D
Jom baca bersama2 yer..kalau2 dah termakan cili tu...pikir2 kan lah bersama ye...sesama mengingatkan.

ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?

Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.

"Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini," kata seorang kakak berterus-terang.
"Mengapa?" balas saya.
"Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja."

Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?

Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, "kakak punya berapa orang anak?"
Sengaja saya bertanya soal-soal "di luar kotak" agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.
"Oh ramai encik..."
"Bagaimana dengan anak-anak kakak?"

Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
"Kakak, boleh saya bertanya?"
"Tanyalah encik..." ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.

"Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang "menjadi" dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?"
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, "antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?"

Dengan cepat kakak itu menjawab, "hati ibu encik... tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga!"

Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
"Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisasi ini telah mendapat ganjaran..." kata saya perlahan. Hampir berbisik.
"Maksud encik?"
"Allah telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Allah berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi."
"Tidak pernah saya terfikir begitu encik..."

"Allah Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah."
"Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan kebaikan itu?"
"Maksud kakak?"

"Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Allah berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Allah bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?"
"Itulah yang saya katakan tadi, takdir Allah kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!"

Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.
"Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita..."

Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.
"Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?"

Kakak itu tersenyum dan berkata, "tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya."
"Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?'
"Pasti ada! Insya-Allah."
"Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Allahlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita... Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi."

"Subhanallah!"
"Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini."
"Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan?" tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.

"Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!"
"Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat."
"Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Allah Maha kaya, Allah mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi."

"Maksud encik?"
"Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting... hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan."
"Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!"

Giliran saya pula tersenyum.
"Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja... pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back... Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura!" terang saya panjang lebar.

"Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?"
"Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Allah Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our "ceo", kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Allah tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan..."
"Maksud encik?"

"Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya."
"Kenapa?"
"Kita akan sakit jiwa!"
"Kenapa?"
"Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Allah yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur," balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Quran.

"Tetapi Allah tidak berhenti memberi... " kata kakak itu perlahan.
"Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka dan kafir, tetapi Allah terus memberi... Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?"
"Ah, kita terlalu ego..."

Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa "diperingatkan" semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan... orang ikhlas tertindas?

memberi...dan teruslah memberi...

Pagi ini tergerak hati untuk berkongsi dengan sume yang selalu saja singgah ke sini..sudilah membaca kerana "me" ini akan terus memberi dan memberi sesuatu untuk dikongsi bersama..:D



Inilah cerita benar. Cerita benar seorang penulis yang Berjaya.Penulis???adakah penulis blog cam kite2 ni :D
Beginilah kisahnya...

Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya ingin pulang kembali ke kota,
dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....
" Ada duit? Minta ayah sedikit.."

Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat
seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik
kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri
dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak
banyak meragam.

"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada
duit," Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar
ditembak reaksinya.

" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.

"Takkan 5 ringgit?"

Emak mengganguk.

Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh
dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapa
ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga memberinya.

Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yang mengejutkan
ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalam perjalanan pulang
ke kota. Di kocek anak saya sudah terselit wang sepuluh ringgit. Siapa yang
bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, saya masih 'untung' 5 ringgit. Geli hati
mengenangkannya.

Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah ke kampung,
saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapi ayah akan
selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukan khas untuk
diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukan ekonomi saya
yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang dua ringgit untuk diberikan
kepada ayah. Ironinya, ayah tetap dengan pemintaannya dan tetap tersenyum
apabila menerima. Tidak kira berapa jumlahnya. Emak terus-terusan selamba.
Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalam
memahami hati suaminya (ayah).

Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadi
sasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akan
setiap memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Saya
tidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalik
perlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada',
tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicapainya atau
disampaikannya.

Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapat sambutan.
Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilan semakin
membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapi selepas
beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Saya masih ingat
komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancil milik kami sendiri.

"Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum.

Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang ke kampung.
Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya, ada
sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.

" Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomi
keluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupun
perantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar, hakikatnya
ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengaja atau tidak ingin
saya merasa segan, duit diberi melalui anak.

"Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anak tetap
diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi 'dikebas' oleh
saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang kerana jumlah yang saya
berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampu diselitkan ke kocek
anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberian ayah kepada anak saya
sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.

Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukar kereta!. Di
samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakin rancak. Oleh
sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yang meningkat saya sudah
membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mula menjejak menara gading.
Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuk sekalipun
saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetap memberi kepada
anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagai korporat yang berjaya.
Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami,
tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

Anda ingin tah apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsi bersama :

" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam
kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Mereka
bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu
sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugi betul
siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.

"memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun
itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan
pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."

Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarang
diperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalam mana-mana
buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Tidak ada?
Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga? Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi. Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi !

P/ i luv u:.jutaan terima kasih kepada Kak Maridatun yang telah memberi ini..:)

May 20, 2010

terkenangkan 'nanny'

suatu hari tetiba ayah mempersoalkan.."kenapa Luqman sangat sangat geramkan kucing"?
mama pun perasan Luqman pantang nampak kucing..kalau tak dihalang..alamatnya gebulah bulu si kucing itu digemburnya :D
elok2 kucing tu slim melim berehat sesambil menyikat a.k.a menjilat bulu2nya itu..sekejap jer kasi Luqman proses..terus betukar jadi kucing siam tauuu..alhamdulillah setakat ni belum ada lagi kucing2 yang digembur tu marah a.k.a gigit Luqman..selalu tu sebab mama tak sempat tengok jer..kalau tak memang halang terus dari sentuh pun..yer la..kan ke tak elok bebudak ni bermesraan lelebih ngan spesies bebulu ni.
kalau nengok kepada family belah ayah..PIL memang tegah habisan anak cucu juga anak2 asuhannya menyentuh kucing.. memang tak heran pun kalau nampak kucing tu..lari lagi ada..takot???..mungkin kerana ada seorang dua dalam adik beradik ayah tu "asma"..so..mengelakkan adalah yang terbaek.

Dah tu..sah..sah Luqman ni ngikut peel mama la ni..teringat dulu arwah tok mama becerita..mama pun ada pengasuh masa baby dedulu,.."merah" namanya...dek kerana mama dijaga dan dibesarkan oleh arwah tok..biasala anak sulung ni kan..mak ayah mama yang muda belia..baru nak belajar berdikari..anak kecik di tinggalkan kat mak di kampung..
ok..ok..berbalik kepada cerita "merah"...kira sewaktu mama belajar menyusur..merangkak..duduk..sume tu..adalah di bawah pengawasan si"merah" :D..dah tak hengat sangat la kalau nak cerita balik sebijik2 diceritakan arwah tok mama tu..
yang pasti "merah" sangat perihatin,membantu tengokkan mama sementara tok sebok nak masak/buat keja umah sume tu..
kalau2 mama gerak ke arah yang agak merbahaya..seperti nak capai barang2 contohnya..cepat2 la si"merah" ni halang..buat sesuatu untuk tarik perhatian mama..golek2 depan mama ke..tak pun gedik2kan ekor dia ke mama..dia biar jer mama main ekor dia tu..golek bola ke mama..iskh..memacam lagi la..hayunkan buai pun boleh tauu..rasa rugi sebab tak catit dedulu masa arwah tok becerita..sekarang nak tanya sapa lagi :(
mengikut cerita arwah tok..lepas mama ikut mak ayah mama a.k.a tinggalkan kampung..."merah" macam dok cari2 mama..pastu tetiba dia keluar umah dan tak balik2 lagi..mesti dia pergi cari mama kan..kan..kan...:(
cerita "merah" habis di situ...
mama teringin sangat nak jumpa "merah" dedulu tu..masa tadika, bila arwah tok becerita tentang "merah"
gambo takde sebab orang tua2 selalunya tak bagi kita tangkap gambar binatang ni..nanti dia mati terkejut lampu flash tu :D
betu ke idak..wallahuaklam..tapi mama penah tangkap gambo burung kesayangan ayah mama, "awang" namanya..boleh bercakap yer..dia meniru apa saja percakapan bebudak yang selalu main2 kat depan umah makayah mama tu...kita sebok panggil makayah..dia pun terjerit2 panggil mak/ayah sama...tapi tu laa..lepas beberapa hari tangkap gamba dia..tetiba dah meninggal..haa..suratan atau kebetulan di situ???...nak dijadikan cerita lagi...laptop mama plak dilarikan durjana yang telah pecahmasuk ke umah sewa masa dok menyewa ngan kengkawan kat Ampang dulu...abisss sudah..ilang sume kenangan kerana sume tersimpan kemas dalam laptop kesayangan itu..

sudah..sudah..kejap2 cerita Luqman..kejap2 cerita "merah" my nanny...tengok2 dah cerita "awang" jugak..meh la nak tempek pic "merah" yang sekadar khayalan mama sahaja..konon2nya la..seperti yang digambarkan arwah tok..kredit to google :)


May 19, 2010

rahasia sambal MIL kini dalam genggaman..heheh



dek kerana sabtu bebaru ni..lepak umah PIL sedari pagi..
dek kerana MIL tetiba nak masak nasi ayam specialnya hari tu..dek kerana itu dapek la menantu yang sorang ni..
yang cuma tau makan jer sebelum ni..iskh..iskh..
menskodeng rahasia di sebalik kelazatan sambal nasi ayam special ibu mertuaku ituuu :D
siap hafal tu..2X my MIL ulangcakap ke menantunya ini bahan2 untuk sambal yang nak diblenderkan tu..
stakat ni masih terakam kemas di memori..bila nak try ni..kang lambat2..ada plak yang terkureng nanti..biasakla kan..

May 18, 2010

dunia warna..warniee :D

sunyi sepi jer nampaknya umah mayaku ini...rasanya baru dua tiga..empat ..dah lima hari tak menjengok...
tapi maintain bersih jer kan :D..idakla berabok bersawang macam sesetengah umah lelain tu...hehehe
baru baek demam yang tak berapa nak demam ni sebenonye..heheh..2 malam berturut pi dok berembun sakan,
dihembus dek bayu malam kat celah mana ntah..terus..seram sejuk..idung berair sume tu...
hmmm..nak merepek pepanjang pun macam nak taknak jer idea tu datang..meh la nak tempek sedapat boleh
gambo2 berembun malam minggu bebaru ni...kita ke dunia warna-warni..kota keriangan paling dokat ngan umah :D
cerita berembun malam kedua kita story lenkali la plak..k!

okeyh!..hari kejadian adalah pada Sabtu malam..selepas maghrib..makan malam cecepat..heheh..lepak umah PIL sedari siangnya sebab nak cepat2 sampai ke kota keriangan itu..dari umah PIL..5-10 minit dah boleh sampai..alhamdulillah dipermudahkan..tergerak masuk ikut pintu tepi..terus naik parking kat...macam shopping complex..masuk lif golap gulita..akhirnya..sampai gak ke dunia warna-warniee itu :D..berangan jadi Alice in wonderland kejap,bley???

sesajork nak letak pic ni memula skali..idea lampu liplap raya tahun ni...meriah youuuu
nak lagi kena konsepnya...lilit jer kat pokok munge raya mak tu..heheh..jangan pepagi raya mak bising pokok munge raya dia rentung..sudah :D


nasib baek plan nak sampai awal..keramaian pun sedang2 elok jer..ramai yang ngambek kesempatan lepak2 menikmati makan malam..sambil dialuni musik..bayu malam menghembus lembut..wahhh..


macam teringin plak lepak situ..sibbaek meja sume dah penuh..jom2...jauh lagi nak menapak untuk sampai ke taman yang lagi berwarna-warni itu...


motif bergambo ngan pokok femes time CNY ni...sebab kaler dia pink purple :D...menarik jer tengok dari jauh..dah pegi dekat..eh!eh kenal la munge ni selalu nampak..


sini pun zon CNY gak ni..memula masuk tu jumpa Christmas season..cam masuk umah salji...ramai beno plak dalam ni..
tengok2 ala kadar..belek2 buah merah tu kejap..kuar..lalu kat bazaar..yang best tu menjamu mata


jauh noo nak sampai taman...jumpa CNY lagikkk..singgah jap sebab Luqman dah tak sabar2 nengok popcorn ni


menikmati popcorn..dan lagi..dan lagiii..oishh..bila nak sampai taman ni..jom..jom..


see..see..mama jer yang excited lebih..lagi dua orang tu...???..popcorn..popcorn..popcorn!!!


sampai gak ke taman akhirnya...baru la selesa nak lepas bebas Luqman kat sini...jangan tergolek ke bawah bukit tu dah ler..


popcorn belom abis la mama...


jom gerak pi area sana2 plak..banyak lagi tu..sebbaek tak hujan..kalau tak..boleh belemoih ni :D


sesi membelek kepala merak la plak..saja nak lambat2:D dah 2-3 group dok nunggu turn nak serbu merak tu untuk bergambo,..sabar jap yer cik akak cik abang sume tu...dah ini anak "designer" memang suka bab belek membelek ni.


okeyla letak satu gambo tanpa watak2 utama tang sini :D


uiksss...flora n fauna lagi..jumpa panda plak..Luqman sedang becerita dia ada rambut..:0.rambut baru tuuu..baru jer atok trim petangnya sebelum ke situ


haaa..jumpa lagi lampu raya..bintang biru youuu..


oishh..banyak lagi gambo ni..tapi takyah nak letak sume la kan..kepada yang belom sampai tu..bolehla p tengok sendiri...
best gak berembun niee..