April 29, 2010

pilih..pilih..:)

ohhoho..sukanye dalam hati..buka jer pintu peti tu..pilih jer nak yang mana..best'kan?
Pintu peti??peti ais laa..bukan peti besi :D..takdak harta pun nak isi dalam tu..
Peti ais yang dalamnya ada 3..4..5..mungkin 10 jenis buah,,heheh..suka makan buah la katakan.
kejap2 makan buah tu..kejap2 lagi buah ni pulak..ermm..bestnyeee...
Apa susah..belilah buah bebanyak..berapa jenis buah nak..sumbat selagi dapat.beli..beli..beli..jom beli buah.

Bila bab nak beli buah ni yang problem sket tu..tang nak pilih..pilih buah tu,..selalunya failed!
Buah yang cun melecun..kulit halus mulus tu..belom tentu cun melecun gak isi kat dalamnya tau!
Selalu sangat dah terkena ni..kenapa?..sebab tak tau pilih..beli apple..apple gabus..tak crunchy :(..beli honeydew..tak manis :(..
sunkist..anggur..mangga..masam :(..dah tu apantah lagi kalau nak pilih durian..sebbaek ada jual yang siap untuk di makan :)

ahhh..merepek pepanjang ni..senang cerita jom kita share tips laa...tips semasa nak memilih buah..haa..pilih..pilih..betoi2..
belek sepuashati..jangan senanghati time nengok ada banyak buah dalam peti ais tu jer..
APA YANG PENTING???..senangkan hati time menikmati buah tu :D


Epal..epal merah kepada yang tak berdiet macam mama ni.
Kulitnya mulus..licin, jangan yang menggerutu..masih keras bila ditekan jejari secara lemahlembut ye..kalau dah picit sekuathati..sian plak kat epal tu :D..dan berbau harum epal...jentik2 manja..kalau nyaring jer bunyinye..nyaring???aw..eu.
cik epal menjerit nyaring2 manja..for sure banyak airnya..kalau digigit..arghh..crunch..crunchyss...AWAS! jika sebaliknya jeritan akibat jentikan manja tu kedengaran ala2 berat..cam malas jer..hmmm...dah takberapa nak ada air dah tuuu..
Epal hijau pun lebihkurang la..kan?

Melon/semangka..honeydew pun kira geng diorang gak la ni...pilih yang kulitnya segar..tidak lembik..Ada yang mengatakan melon yang manis..permukaannya dipenuhi urat2 yang sangat menonjol sehingga menutupi sebahagian besar kulit melon itu.jika di ketuk2 manja ngan jari terdengar bergema..maka segar dan baguslah melon itu...biji2 juga dapat kita dengar seakan2 bergerak2 bila buah itu digoncang2.tengok gak kat bahagian tampuk tangkainya..masih mekar??seakan kekuningan..ermm..buah itu dipetik setelah tua..heheh..nak petik buah..petik yang dah tua/matang...barulah bila diperam..manis jadinya.

Begitu juga lebih kurang dengan si mangga..pilih yang bahagian ujungnya(ke tangkai) kekuningan, harum dan lebar bontotnya..heheh..cium ala kadar...harum manisnya sampai ke hujung buah..walaupun itu bukannya mangga harum manis :D
kulitnya mulusss..dan kalau nak memilih si harum manis..pilihlah yang hijau kulitnya agak tua/suram dan berbintik hitam..yaa..puan2,yang berkulit kusam dan banyak bintik2 hitam tu..harum manis isi di dalam...oleh itu berkawan baiklah dengan semua..jangan memilih rupa...iklan la pulak :)

Suka buah Pir jugee...yang selalu okey..pilih yang masih keras...ermm..sooo crunchyy!

Buah papaya yang sedap lagi bervitamin itu..seeloknya pilih yang panjang dan lurus..bukan yang atasnya kecil bawahnya besar ataupun sebaliknya.

Anggur plak..nak senang rasa sebijik :D..seeloknya belilah yang masih terlekat cantik segugusannya tu..pilih yang kelihatan tebal kulitnya kerana dipercayai yang kulit nipis tu banyak kandungan airnya...macam orang la jugak..yang kelihatan terlebih air tuuu..geram dipandangkan..heheh,tapi anggur takkk..yang kurang air yang terbaekkk!

Buah ape lagi yer..oooo..itu raja segala buah..Ohh durian..pilih yang berbentuk aneh, bukan yang bulat cantek..lagi bagus isinya,..kalau dipukul..buk..buk bunyinya..berat mantappp you..tapi sanggupkah memukul si durian itu dengan jemari yang sentiasa dielus losyen ni ;)..harumnya semerbak setaman..duri semakin mengembang..dan bahagian tangkai..potong sket..kalau tengahnya kuning..bagus la tu.

Buah apa lagi yer..rasanya itu jer la yang selalu dok beli every hujung minggu..kalau kamu..dan kamu berpengetahuan dalam bab2 memilih buah ni..jom la kita share bersama..lagi2 si buah2 macam manggis..cempedak..yang juga my feveret..dah la jarang2 nak jumpa..kalau rambutan/dokong/langsat sume tu..mesti minta rasa dulu kan :)

P/S i luv u:..tips diolah mengikut formula senang ingat versi ibu yang memacam nak kena save dalam memori mudah lupanya.

April 28, 2010

ohhhh...my belog

HAHAHA..tulis itu..type ini..publish itu..publish ini..sedar2 dah 8 bulan berlalu..
tup..tup..ter'click' dan terbaca dek seorang teman kala bergelar student dulu..cepat jer dia bertanya..
kenapa???...kenapa nak ber belog?..belog ni takdak keja lain..penat cerita perihal dalam kain sendiri..mula la pulak..jengok sana..intai sini..cari bahan ceerita perihal tepi kain orang pulak..setakat tepi2 kain tu boleh lagi la dimaapkan..kalau dah selongkar sampai dalam..kan ke mencari nahas namanya tu!!
Adusss!terkenakah sebijik..bukan tempias2 lagik??
tapi belog ni 100 percent cerita perihal kain aku jer..aku tak campor cerita tepi2 ke..dalam ker..kain2 diorang tu..sesekali jer ada la aku nompang baca le plak tepi2 kain diorang2 tu..heheheh!!!

Perlukah berperang mulut??
EH! haku punya suka la..my blog."wah..wah..sangat..sangat dan sangat di situ" :D
ini notaharianku..umpama diary ku yang selalu ngko curi baca dedulu tu..sebab ngko tahu..aku letak kat bawah bantal..heheh, kantoi di situuu ;)
..pic google, konon2 diriku suatu ketika dulu ;)

P/S i luv u: atas sebab2 yang tak dapat dielakkan..ngomelan bersama teman lama ni.terpaksa di'pause' sekejap.tungguuuu,pasti ada sambungannya :D

April 27, 2010

ting..tong!!!



Mood adalah ting tong semenjak dua menjak ni..semenjak ke hari 2 hari 3 hari ni..sama macam cuaca kat luar tu jugak..sekejap..sekejap cerah,..sekejap panas,..sekejap sekejap mendung,..sekejap hujan,..kilat ..petir???
EH!..salahkan cuaca pulak..walaupun kain dijemuran sudah diangkat :D..tapi betul paaa..suasana memang mempengaruhi mood seseorang, tak percaya?..Ok..jom tanya pakar...pakar???...pakar ID tentukan boleh jawab, kan:D

Ok..OK..berbalik pada cerita asal..mood?..yang sangat-sangat ting-tong hari ni..harap sesangat..janganlah si kecik mama terkena tempias plak..biarkan si dia happy dengan gaya cara terkininya..yang pantang nampak orang berjoget..berdansa..terpusing terhoyong hayang jugaklah dia menggedikkan diri mengikut rentak dan irama..abih boring beralih pulak ke bilik..on HotFM kuat2..pastu menggedik kat atas katil..dah penat boleh jatuhkan diri terus terbaring..biarkan si kecik menghayati dunianya...sedangkan mama???
mencari dan terus mencari mood yang hilang..
serabai rasanya...satu..satu terlintas..perlu dipikirkan..perlu diperhatiankan..perlu di'settle'kan...
ayah??..yang tetiba tidak sihat..harap2 si dia beransur ok..tak sihat pun..kerja tetap kerja,..camtulah bila dah bekerja sendiri..cuti, mc..semua dah tak pandang lagik..ok lagi makan gaji..cuti..sakit..mc, gaji tetap dibagi :D
itu "tentang dia"

Mama???...apa yang diserabaikan sangat tu..jangan sampai diri kusut masai :(
Okeyh!!!mood jangan hanya dinanti..tapi perlu dicari..yang tetiba terjawab sudah ..kini yang dicari...
ghupe2nye..sang diri hanya menunggu masa..saat berkibar menyala sang bendera :D
Hmmm...apa yang nak dipikirkan lagi..
jom gumbirakah hati,
gumbirakan diri...kita bersuka-suki..memasing dengan cara tersendiri...

April 26, 2010

ohhhh...



ohhh..sungguh..sungguh jatuh hati pada stail rambut dia..bukan pada kalernya..kita orang melayu kang tak pasal2.. dikatakan "albino" pulak
ohhh..Luqman, inilah stail terbaek untuk kamu OK..jom...grooming time :D

ini gambar sebelum.....tungguuuuu!!! Luqman's new hairstyle :D

April 25, 2010

when durian season arrivessss....


ohhoho...kamu suke durian???
saya sangat..sangat..sangat dan sangat suke durian :D..sudah musimkah sekarang???
kalau nak tahu kenalah pulang menjenguk dusun kat kampung..
tapi kat sini merata2 akan terjumpa orang jual durian..nak yang mahal..yang murah semua ada...nak siap berkopek..terjah jer Giant...atau Tesco..lelain tempat??..tak pasti plak..hanya situ jer terjahan kalau tetiba terasa nak makan durian..jommm..jemput makan durian..orang tua2 pesan kalau nak makan durian ni tak boleh makan senyap2@sendiri2..sebab bau dia kuat..kot2 ada yang terhidu tu..so..eloknya ngajak semua :D
kot2 ada yang teringin tu..cepat2 gi beli..sedap makan time hujan2 cenggini..daaaa

P/S i luv u:...sukeee orkid itu jugeeee :)..tq en.google

April 24, 2010

ayah dah balikkkk...

ingat tak?..or mungkin kena cakap..perasan tak dengan satu iklan ice cream tu.."walls" rerasanya :D
sory pasal yang tukang cite ni pun..ingat tak ingat..ke brand ice cream tu..
Pepehal pun itulah iklan feveret Luqman semenjak dua menjak ni...
"ayah tak tahu ikat tocang..ayah tak pandai menjahit..ayah tak pandai bekebun.."ntah la tak hafal pulak skrip budak pompuan tu..yang mampu diingat.."tapi ayah tahu saya suuka hujung minggu :)..ayah dah balikkk!!..ayah meeeee..mang hebat :D"

Sooo..maghrib tadi..ayah Luqman dah balikkkk...ayah memang hebat!!!
ayah bawak balik satayyy..feveret Luqman...feveret mama...faveret ayah jugeeee :D

4 cucuk satay ayam berjaya dihabiskan Luqman malam ini..siap cicah sambal kacang yang pedas itu..cayalahhh..
pastu kasi dia minum jus jambu batu yang kaler pink tu..kesian sebab mama pun terasa pedas sambal itu..cemana dia boleh bukan calang2 suka mencicah plak..heran..heran...pastu minum susu..setengah jam kemudian..Zzzzzz..:D

mana keyboard mama???

semangat pepagi ni..nak buat entry terjah2 macam yang tengah hot kat pasaran blogger sekarang ni..pepehal pun entry nak jemput en.Ben Ashaari yang tengah famous amos tu untuk datang menjengok blog yang tak seadanya ni la cadangnya memula tu..
lepas on itu ini..sampai dah nak start menaip..uiksss???di mana ngko wahai keyboard??
heheh..hanya ayah yang bisa menjawab soalan ini...tapi ayah???sudah keluar atas urusan bisnesnya..adakah?..perlukah??..

yaaa..tetiba terpandang ini..entah gerangan siapa yang empunya..kenapa menyibuk plak bendalah ni kat sini.."Toshiba" lagik!!haah..maka kepada yang empunya ini toshiba..mintak izin ku try..kuuji apa yang hebat sangat si toshiba ini...heheh,alang2 dah mintak my hubby tolong download itu ini.maka si isterinya itu haruslah terlibat sama :)

April 22, 2010

sesekali ter..PK cenggini??

zaman kite kocik2..10..20..30 tahun yang dulu...semua pun nak suruh kita belajar pandai2..supaya dah besar nanti tercapai cita-cita yang berderet kita dok senarai dalam report card tu..dapatlah hidup bersenang-lenang :)
tapi..orang2 tu tak bagitau plak yang cita2 kita tu susah kerjanya..setelah berhabis-habisan belajar..dapatkan kerja yang didambakan tu..haa,..sendiri baru tau..seteruk2 zaman belajar..teruk lagi zaman dah bekoje..yerr?
kat mana yang terasa teruknya tu??..kat habuan setiap bulan, hasil dari penat lelah tu..kerana apa???
kerana adalah sama@lebihkurang jer dengan kengkawan zaman sekolah yang belajar setakat SPM..pastu p training lebihkurang..skejap pastu terus dah keje..keje melayan makan minum penumpang dalam flight :D
takpayah pun nak susah2 belajar teruk2..pastu bonus lagik..sesenang jer around the world! ...kite???
haa..jenuh plak mengorek segala tabungan yang ada.heheheh.


..dari pengalaman sepanjang meniti kedewasaan inilah.."cewwwahhh"
selepas sudah punya anak ini..tetiba mama ini terPK..ya!memana parents pun for sure nak anak belajar secemerlang yang tercemerlang selagi boleh...tetapi, bila masuk bab untuk pilihan course kerjaya masa depan anak itu???bukan lah hak ibubapa
untuk membebankan diorang,..set dalam kepala diorang???..besar nanti mesti nak jadi doktor?..lawyer?..arkitek..etc..etc.
kerjaya kebanggaan makbapak itu...mungkin jugak kebanggaan kepada yang empunya diri...kepuasaan???
tetapi...berbaloikah dengan habuan yang idaklah semewah mana tu..???
Pepehal pun..rezeki itu ada di mana2..ghajin dan usaha yang sehabis luarbiasa??..insyaallah!
bersyukurlah dengan apa yang ada :)

P/S i luv u:dunia makan gaji...jangan makan gergaji sudah :D

April 21, 2010

hmmm...





Dalam dok tercari..cari,..a.k.a..teraba..raba?uikss..terjumpa plak promo ni..:D
kumpul jangan tak kumpul..jom tukar yang baru.

April 20, 2010

tiada lagiiii...

segalanya suram...kabur saja di mana-mana...samar...segalanya tidak jelas lagi..tiada lagi warna-warni keceriaan
yang dinikmati selama ini...kenapa???..sampai bila???
Fuhhh..kalah pujangga negara...sesekala mama mengeksperasikan rasa..ekekek..tengok!dah ketawa mengekek plak,
okeyh la tuu..sesaja plak pepetang mendung dok jadik cenggini la pulak.
tapi segala yang terpujangga tu ada kena mengenanya..adalah tak berapa nak kena ngan mama sebenonya..
hokeyh!!
point kat sini...spekmata ku yang berikutnya pulak dipatahkan sudah...patah lagi..
spek yang selesa teramat dan di pakai selalu/sabanhari sampaikan kekadang dah terlentok kat sofa..spek itu still setia terletak elok jer kat atas hidung tu..

cemana boleh patah???..samalah seperti spek kesayangan sebelum ni...sayang jugak2 dengan spek pic atas tu, padan2 jer ngan mukaku itu..pendekkata idakla mempengaruhi letakduduk tudung tu..kalau spek yang pic bawah ni..boleh nampakkan
spek yang agak terlebih besar dari muka telah mempengaruhi keterletakkan tudung pada kedua bahagian kat tepi mata tu..terconget..dan sedikit mengembang..tu pasal kekadang yang pakai sunglasses gedabak tu...diorang tak susupkan ke dalam tudung..kan?nak elak tudung jadi ular tedung :D


itulah...dek kerana seorang tuan kecik itu yang tersangatlah obsessi dengan segala jenis spekmata ni..takpa2, dah besar nanti kumpul sunglasses bebanyak yer..kocik2 ni tak payah la nak suka2 ngan spekmata ni dulu yer :D

kalau sebelum2 ni..si mama ni taknaknya speki2 ni..nak lens..tapi kalau dah hari2 dok tenung AutoCAD tu berejam-jam..dok main ngan garis2 kalerful tu..tiapkali checkmata..mesti power+++++...sudahnya spekmata jugaKKK...
mungkin Permata Hijrah ke apantah yang selalu iklan kat tv tu yang terbaeek untuk di coba..ada tak sesapa yang penah try..jom arrr, kongsi2 kat sini,K??

April 18, 2010

relaku pujuk ;)

hohoho..tajuk jiwang la pulok..tapi!!..jom geledah storymory di sebaliknya, kot2 ada sesuatu yang boleh dikongsi dengan sesaper jerr yang sudi nak berkongsi :D

Dek oleh kerana macam dah lama sesangat..makan bulan dah rasanya, tak jejak ke situ, mana taknye..asal Ahad ni jer la pepagi tu dapat dok malas bermalasan kat katil tu,selepas Subuh..bila dah malas2 tu..paling kurang kul 10pagi baru la dapat kluar p jalan2 cari makan breakfast, matahari dah tinggi segalah..jangan harap la family lilin ni mampu meredah kepanasan+kesesakan dek keramaian yang melampau kat pasar tu..alahhh, pasar pagi mega kat stadium S.A tuuuu, sudahnya 3-4ketui restoran kat area seksyen 13 tu jer la terjahan kami "except" restoran mamak yer?..taknak luka lama berdarah kembali..hehehe.

oishhh...intro pun dah berjela..sebenarnya cuma nak ceritakan pagi tadi seawal 8pagi dah terpacak 3beranak ni kat pasar ituu.
apa la sangat 8pagi tu, kan?..orang len selepas subuh dah sampai situ tak kecoh pun ;D..
terus ke destinasi tujuan utama iaitu ke gerai nasi lemak rm1..rindu dendam kesuma sudah sama itu nasik lemak..kalau lambat jangankan susah nak dapat tempat duduk..nak order pun berdedai nuk nunggu tu haaa..best..nasi panas2 bungkus dalam daun pisang time2 tu jugak..pastu terus makan..marvelloussss...TAPI???
hampaa..kecewa dengan rasa nasi lemak itu pada pagi tadi..failed!..takyah la kot nak kutuk2 kat sini, tak baik menghina makanan tu, kan?..
rasanya tukang masak dah tukar laa..nasi yang lembab berlemak.beraroma pandan sudah tiada lagi,..sambal juga sudah lain rasanya..dan ayam kepada yang pilih sambal ayam..ayamnya udah reject bak kata ayah.Luqman pun makan sket jer tadi, kalau tak berebut ngan mama, 2 bungkus pun belum cukup..almaklum la. sebungkus senggit..makan 3-4 bungkus pun orait jer :D

Selesai breakfast dengan sedikit rasa tidak kepuasan itu..mulalah dok jengok2 gerai2 lain plakmencari2 feveretku yang lelain plak..di situlah RELA KU PUJUK itu..kupujuk hati ini...dengan...taraaaaaa

pulut kuning dan rendang ayam..perghhh..tapau di situ..heheh, ini pic google tau!
dah tu..mula lahh melepas geram sebab lama tak p..stok kopok lekor untuk digoreng time minum pepetang,..kek dan kek..borong mangga madu..roti jala bersama kuah durian..nyum..nyum..senget bakul yang dikilik ni yer.

tup..tup..ayah sakit perut, gara2 sambal ayam reject tadikah???..lega rasanya bila bakul di jinjing ayah ke kereta..dan mama dan Luqman silalah berlenggang kangkung menjelajah deretan gerai2 itu..sementara ayah p cari toilet :)
pelagi..laju langkah ini ke deretan warna-warni segala kain..baju..tudung..selendang sume ada di situuu..meriah nengok diorang2 pilih tudung..shawl chantekkkk2..tapi apsal macam tadak mood nak memilih apantah lagi nak membeli..kenapa erk??
rugi la..kalau kat pasar ni beli selai dua pun boleh dapat rege borong..
sesajer la pulak belek2 kot terjumpa cotton shawl..nak gak nengok kualitinya..kalau keras mesti tak berapa nak cantik bila dililit2 ni..wlaupun ia senang dibentuk dan terletak cantik kat bahagian muka tu, tapi tak jumpa plak..patut la laku bebeno kat kedai2 online shawl jenis cotton ni.

9pagi..pun dah rasa perit dek simbahan cik mentari tu..Luqman dibiarkan lepas bebas dok membelek gantungan t-shirt kanak2 yang ada pelbagai gambo2 kartun tu..suka le dia..elmo & the gang la..upinipin la..pocoyo..wonderpet...sume kartun yang dia kenal..tapi satu pun mama tak belikan..kan..kan, penat jer Luqman pilih.
memang betoi2 takdak mood membeli pagi tadi..iskh..iskh..taknak dah la jadik camni.kan :D
Bila ayah datang..p borong barang2 basah serba sket..pastu gerak balik dahhh seawal 10pagi :(

sooo..cemana..ada apa2 yang boleh dikongsi..tepuk dada tanya selera...daaaaa

April 17, 2010

seminggu tanpa TV???

Boleh ke?????


21 hingga 27 April ialah MINGGU TIDAK MENONTON TELEVISYEN.

Objektif & fokus kempen
Kempen Konsumer Kebangsaan bertujuan untuk membantu mengubah sikap melalui:

Mempertingkat pengetahuan
Mengubah kepercayaan, sikap / nilai
Sedar dan bersedia mengubah emosi (contoh, mencari ketenangan di kalangan belia). Ke arah perubahan sikap pengguna
Perubahan sikap yang diharapkan termasuk:

Perubahan dalam pembelian produk berjenama kepada produk generik
Perubahan kepada jenama berharga rendah
Perubahan kepada produk yang lebih rendah kualitinya
Memasak di rumah berbanding makan di luar
Menginap di hotel yang lebih murah
Menggunakan perkhidmatan kapal terbang yang lebih murah
Mengurangkan penggunaan barangan mewah
Membeli belah di kedai yang menjual barangan lebih murah (mekanisme pemantauan harga untuk membantu pengguna membuat keputusan pembelian)
Lebih kerap menggunakan pengangkutan awam
Menjimatkan penggunaan tenaga
Mengurangkan penggunaan air
Melakukan kegiatan bercucuk tanam di rumah
Memberikan perhatian terhadap perancangan dan pengurusan kewangan yang baik
Gaya hidup yang sihat
Kitar semula

Fokus Kempen Pengguna Kebangsaan ini untuk mengubah gelagat para pengguna di Malaysia dan mengambil tanggungjawab yang besar dalam menghadapi cabaran pada hari ini.

Kempen tahunan yang telah dianjurkan semenjak 1995 ini bertujuan untuk mengalakkan para ibu bapa untuk menutup televisyen mereka di rumah dan menghabiskan masa bersama-sama anak-anak dengan membuat perkara-perkara lain.

Mengapa tidak menonton televisyen?

Menonton TV telah menghabiskan masa yang sepatutnya diluang bersama-sama keluarga. Tabiat ini juga merupakan sebab utama berlakunya obesiti dalam kalangan orang dewasa dan juga kanak-kanak. Menonton televisyen yang berlebih-lebihan untuk tujuan rekreasi telah menyebabkan wujudnya gaya hidup suka berseorangan dan tidak banyak melibatkan aktiviti fizikal. Justeru ia tidak baik dari segi mental mahupun fizikal.

MINGGU TIDAK MENONTON TELEVISYEN membantu dalam menaikkan kesedaran bahawa masa menonton televisyen perlu dihadkan kepada kurang daripada dua jam sehari. Di kebanyakan negara, kanak-kanak dan golongan muda menghabiskan mada antara 4 hingga 6 jam sehari menonton televisyen, bermain permainan video, atau menggunakan komputer untuk tujuan rekreasi.
Menutup televisyen memberi peluang kepada anda untuk berfikir, membaca, mencipta dan membuat sesuatu yang baru.

Siapakah yang perlu mengambil bahagian?

Kempen ini boleh disertai oleh sesiapa sahaja. Terdapat berjuta-juta orang di seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam minggu tidak menonton televisyen. Kanak-kanak dan golongan dewasa, kaya dan miskin – tanpa mengira latar belakang dan lapisan hidup – mengambil bahagian melalui sekolah, institusi agama, kumpulan komuniti, keluarga dan individu-individu.

Adakah Minggu Tidak Menonton Televisyen Boleh Berjaya!

Berdasarkan bancian yang dilakukan oleh Sekretariat Minggu Tidak Menonton Televisyen sebagai susulan kepada kempen yang dijalankan, didapati 90% daripada peserta tersebut berjaya mengurangkan menonton televisyen setelah menyertai kempen ini.

TUTUP TV DAN MULAKAN HIDUP ANDA ! ! !

Beberapa aktiviti alternatif yang boleh dilakukan oleh anak-anak dan keluarga

1. Menjadi sukarelawan yang mengajar membaca, matematik dan kemahiran komputer di sekolah.
2. Belajar bermain gitar @
3. peralatan muzikal yang lain.
4. Menganjurkan aktiviti gotong royong sesama komuniti.
5. Cantumkan gambar
6. Lawati perpustakaan. Pinjam sebuah buku. Hadiri aktiviti-aktiviti perpustakaan.
7. Mendengar radio
8. Pergi ke zoo.
9. Warnakan gambar atau mural
10. Ketahui tentang pusat komuniti kawasan atau aktiviti-aktiviti taman anda.
11. Pergi berenang.
12. Rancang perkelahan atau barbeku.
13. Perhatikan aktiviti burung.
14. Menjadi sukarelawan untuk organisasi komuniti atau kebajikan.
15. Bermain dengan binatang peliharaan.
16. Menulis surat kepada rakan atau saudara.
17. Belajarl memasak.
18. Tanam bunga, sayuran atau tumbuhan herba
19. Membaca majalah atau suratkhabar.
20. Bermain permainan bola keranjang, bola sepak atau bola jaring dalam kawasan kejiranan anda.
21. Pergi berkhemah (walaupun di kawasan laman belakang rumah!).
22. Periksa almari dan pakaian anda. Dermakan barangan yang berlebihan kepada yang miskin.
23. Mulakan satu diari / jurnal harian.
24. Pergi ke muzium.
25. Berjalan kaki sambil menikmati persekitaran. Kutip biji-bijian dan daun-daun. Buat kolaj dengan bahan yang dikutip dan tampal pada peti sejuk
26. Bermain kad.
27. Menubuhkan kumpulan senaman komuniti yang membuat aktiviti seperti berjalan, berlari atau berbasikal.
28. Baca satu cerita kepada adik lelaki dan adik perempuan anda.
29. Keluarkan album foto keluarga anda. Kaji salasilah keluarga anda.
30. Buat cenderamata dijadikan hadiah.
31. Mendapatkan ilham untuk mengarang buku yang baru
32. Belajar untuk menyebut frasa yang mudah dalam beberapa jenis bahasa.
33. Bertanya ahli keluarga yang tua tentang kisah hidup zaman kanak-kanak mereka. Tulis semula kisah hidup mereka untuk dijadikan sebagai biografi.
34. Belajar beberapa teka-teki dan lawak jenaka.
35. Membakar sejumlah dua biskut ; satu kepada keluarga dan satu kepada jiran anda
36. Lihat langit malam dengan binokular; kenal pasti buruj yang berbeza. Perhatikan juga bulan
37. Pergi ke kedai buku yang berhampiran.
38. Pergi menonton wayang gambar bersama rakan dan keluarga anda
39. Berjalan kaki ke tempat kerja atau sekolah.
40. Berlatih untuk perlumbaan separa maraton.
41. Ajar jiran anda tentang perisian komputer.
42. Pergi memancing.
43. Mulakan projek keluarga.

P/S i luv u:...entry ini adalah di "copy/paste" dari Laman 3K-FOMCA

mulut berkudiss..iskh..iskh..iskh...

..ada kudis dalam mulut..ghupenya bulat kecil putih dan dikelilingi oleh persekitarannya yang agak kemerahan@lebih sodap di dengar..ada mata ikan kat dalam mulut..@bahasa doktornya "ulser mulut".
yaa!itulah bendalahnya..dah genap 7 hari pun bermaustatin kat bawah lelidah mama ni,adoi..mak adoiii..makan pun konon2 tersipu malu,tapi rahasia kat dalam hanya aku yang tahuuu...rasa nak demam pun ada ni haa.

Google punye google..yer la dapatkan info...taknak dah derita ni datang lagi..bak kata orang mencegah lebih baik sebelum ia terjadi dan terjadi lagi berulangkali.
dan inilah hasilnya...jom..sharing bersama :D


Ulser mulut adalah penyakit yang kerap terjadi. Biasanya ia akan pulih sendiri dalam masa kurang daripada tiga minggu. Walaupun ia sering berulang, ia tidaklah serius dan juga tidak berjangkit.

Siapakah orang selalu menghidap penyakit ini ?

Ia terjadi pada semua orang. Orang perempuan mungkin lebih kerap mengalaminya, terutamanya semasa mengandung dan pada waktu kedatangan haid."tapi mama jadi ni bila start pil perancang setiap awal bulan"

Tanda-tanda
Tanda-tanda yang selalu dirasai :
tanda-tanda bulat berwarna putih / kuning. Ia selalunya dikelilingi oleh persekitaran yang agak merah.
ulser ini selalunya tidak melebihi daripada 2 atau 3 mm besarnya.
sakit pada bahagian yang kena terutamanya bila ulser tersentuh dengan makanan atau minuman.

Sebab-sebab terjadinya ulser mulut
Penyebab utama ulser mulut tidak diketahui dengan jelas. Bagaimanapun beberapa faktor perlu diambil kira :

kecederaan yang berlaku di lapisan nipis mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam, air yang terlalu panas dan sebagainya.

daya menahan sakit yang lemah.

kekurangan zat dalam makanan yang diambil.

tekanan perasaan (stress).

alahan kepada makanan seperti nanas dsb.

penyakit-penyakit seperti SLE dan penyakit berkaitan dengan sistem penghadaman.

pengambilan ubat (steroid boleh menyebabkan daya tahan sakit menurun, anti-histamine seperti ubat selsema yang menyebabkan mulut menjadi kering).

Langkah-langkah yang boleh anda lakukan

jauhi makanan yang terlalu banyak rempah.
kurangkan air berasid.
gunakan antiseptik untuk berkumur.
letak gel untuk ulser di tempat yang kena. Persediaan OTC seperti Bonjela boleh diletak. Untuk yang lebih berkesan anda boleh dapatkannya dari farmasi.
letak sedikit ais di tempat yang kena untuk melegakan sakit.
minum air dengan banyak.
elakkan daripada tekanan perasaan dengan mengambil vitamin B kompleks dan / atau Arcalion.
ambil mineral zink dan zat besi.
tambah pengambilan asid folik dan vitamin B 12.
vitamin A dan D penting untuk kesihatan lapisan mulut.

untuk meningkatkan sistem imune (daya tahan sakit), ambil lebih vitamin C, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan.
- cara termudah dengan mengambil DETOFIBRE.
pengambilan probiotik seprti acidophilus (terdapat dalam bentuk kapsul, atau ambil yougurt) mungkin boleh membantu.

Buat pemeriksaan lanjut
Anda perlu membuat pemeriksaan lanjut sekiranya :
ulser yang anda alami agak besar, melebihi 2 mm.
ulser berdarah.
tidak sembuh dalam masa 3 minggu.

Anda perlu membuat pemeriksaan untuk menentukan keadaan sebenarnya. Ulser yang serius seperti di atas mungkin disebabkan oleh perkara-perkara lain seperti kanser mulut atau STD.

- Amalkanlah pengambilan DETOFIBRE - diperkaya dengan vitamin dan minerals yg diperlukan oleh tubuh.

P/S i luv u: mama yang ada sejibik kat bawah lidah dah sakit cenggini..cemana la orang yang ada berjibik2 cam dalam pic tu yer?? pic ehsan google.

April 15, 2010

cenggini la pulok :)

tengok yang sorang tu pakai?...alahai cun melecun menawan kalbu,..
tengok yang sorang ni pulak pakai?..amboii..chomey lote, elok bebenor haa,..
tengok yang sorang lagi pakai?..shanteekkk!chantek!chantek!chantek!!!



Cemana eh kalau nengok yang empunya cerita ni..yang asyik dok usha orang tu, orang ni pulok yang pakai cenggini?
Adakah akan nampak se'stylo' anda,..anda dan mungkin anda yang telah mencuba dan hasilnya tentulah sangat dan sangat tidak mengecewakan, yeah!!
Cemana yang di sini?...takkan masih yang setakat ini..cenggini jer ke gayanya?muka yang dah sedia kecik tu..dilitup sebegitu ghupe..ha'ahh,dahi dan pipi dah tinggal separuh2 jer...tu yang tetiba terkebaboommm trend berlapis2 tu..haa, ambekk,
tayang anak tudung sampai separuh kepala,..segala yang berjendol..bergonjeng terserlah segala..hikhikhik!
Ada berannnni mahu mencuba???

Tak sabar rasanya menunggu , inner syria beserta shawl yang telah di order from 'sisters-shawl'..untuk percubaan pertama ni, try yang selapis dulu la..kot2 menjadik..barulah kita melapis..lapisikan.

P/S i luv u:TQ..ehsan google utk piccas selebriti2 cun tu :)

April 13, 2010

@ jengok..menjengok

...hanya selewat ini mendapat kesempatan menjengok blog di sana..di sini..juge di situ,
hingga terlelap di penjengokkan itu..dah tu..bawak2 ler beransur yer!!


daaaa...

P/S i luv u: chomei2 belako korang2 berstylo ngan si anak tudung syria tu yeaarrr...jommm cuba try test :D

April 9, 2010

oh..hoo..si jantung hati

tuu..coba kau cobaaa..belek bebetul yang kaler coklat kehitam-hitaman aka kehangit-hangitan dikerjakan dek mama..hehe..nak kasi garing punya pasal..yang hangit tu rempah perapan jer..itulah peberetku..masyaallah, bertahun dah pantang mendalah ni..semenjak dok check perut masa mengandungkan Luqman dulu laa..dah doktor++ kat Umra tu..cakap JANGAN!..janganlahh..sibbaek tak pulak termengidam ke mendalah ni...
hmm..memandangkan Luqman pun dah 18 bulan lebih..dah minum susu formula jugak sekarang, maka mama pun ngambek peluang ni melanggar pantang tu..makan sepuasnye, yo laa..goreng sendiri, puehati.kalau yang beli punyer...takdak selera plak..mendalah ni kuat baunya..dan nak kena cuci yang kena caranya..barulah bau dahsyat tu ilang..barulah selera nak makan tu datang...heheh, biasaklaa..ngengada sesekala:D

kenal tak korang..apa ke bende tu..itulah si jantung dan hati ayam..kira organ2 dalaman ayam laa,ada orang cakap tak bagus makan bendalah ni, ada plak orang yang cakap bagus makan bendalah ni..tapi bila doktor cakap "Jangan makan"..uishh..bersungguh mama pantang.Bendalah ni memang tak boleh sekali hadap bebanyak, muak..seketoi dua pun jadilah,lepas gian, bak kata sapa ekk..erk???
ni..gara2 pi Hero ahad haritu la, yang boleh jumpa bendalah ni..fresh lagik..tengok sendiri pemotong ayam tu keluarkan organ2 dalaman ni dari montot ayam2 kat meja dia tu..terasa teringin sesangat..:)

Pn. Rohani a.k.a tok anie..



hari ini...9 april...Selamat Ulangtahun Hari Lahir mak...semoga mak sihat walafiat, ceria dan berbahagia selalu...
di murahkan rezeki dan di panjangkan umur semoga dapat menyambut ketibaan cucu-cucu yang bakal lahir nanti..
dapat berjumpa bakal2 menantu pilihan anak bujang mak yang dua orang tu...dan semoga impian mak untuk ke tanah suci Mekah tercapai.Amin.


watak utama dalam ini cerita adalah makcik anie yang bertudung coklat tu..tapi tak berapa nak ceria
sebab tertinggal spekmata kat umah :)

April 8, 2010

kejiranan & merisokan?

ku pandang kanannn..ku toleh kiri..ku on tv...kubaca blog2 korang..
saban hari pasti ada saja yang dok cakap tentang yang satu ini.Kujengah keluar..selang sehari dua, pasti ada jer jabatan kesihatan dok buat fogging kat persikitaran area Uitm tu..yaa..itulah kejirananku yang terdekat, yang seringkali di fogging setelah dengar2 dah beberapa student nya telah disahkan "denggi".
Ohh..risokan?sooooo..no more pokok2 hiasan dalam air yer, dalam jelly kaler2ful tu pun..nak dipasukan..sib baek plan nak ada kolam ikan hiasan belum menjadik lagi..kalau tak???iskh..iskh..kalau cenggini susah la kengkawan landskapku nak cari makan lepas ni..
Tetiap malam sekarang jangan dok buat2 terlupa on suiz ubat nyamuk tu..bukan pe..kesiankan Luqman yang selsema belum nak berapa sembuh lagi tu..kerana kewangian ubat nyamuk tu..adalah ketidakselesaan kepada Luqman, tapi..harap2 Luqman biasa2..kan diri la sementara kita dapat cari ubat nyamuk version lain plak..agak2 ubat nyamuk cemana yang terbaekk kat pasaran..yang takde bau a.k.a selamat digunakan..etc..etc lagi laa..korang guna ubat nyamuk yang cemana ekk???


P/S i luv u: gambar ehsan en. google, TQ.

April 6, 2010

bila hujan jer...

...bila hujan jer mesti buat cucur jemput2...bila buat cucur jemput2 jer mesti hujan pun turun..bestnya kalau dapat dok melepak kat luar sambil2 nengok hujan sambil makan cucur jemput2 ni..tapi tak dapat..tempias ler pulak, hujan berangin sore tadi..dan taraaaa???


cucur jemput2 udang mama petang tadi,makan berdua jer ngan Luqman..maka harus dipotong2 cenggini ghupe supaya senang dipegang dan dimakan dek tuan kecik tu..simple jer, cicah sos cili,..sos tomato untuk Luqman..+mayonis+thousand island..yum..yum..yumm!
Petang tadi try resepi cucur udang iluvislam.com..ada tambah sos ikan dan serbuk lada sulah,..tapi pepehal pun,coq udang mak kat kampung jugak yang terbaekkk, walaupun cuma taruh garam semata sebagai perasa :)

kami jugak ke situ :D

kamu...kamu...dan kamu penah ke situ...yeah!kami jugak sudah ke situ.."monumen alaf baru kat Putrajaya..baru ekk bendalah ni..
rasanya sebelum2 ni pegi Putrajaya..tak penah terperasan pulak akan kewujudannya..
apa ada kat dalam tu ekk?..ramainya manusia berduyun2 ke situ..dari jauh pun dah boleh nampak keramaian mereka di situ..maka untuk elakkan kesesakan yang lagi terlampau..maka kami decide untuk tengok dari jauh jer..heheh baek punye reason.



ayah mengambil kesempatan untuk mengukur ketinggian roket itu hanya menggunakan jari jer ayah???


giliran Luqman pulak untuk lepas bebas kat laman berumput tu..mula mengenal pokok kemucut jugak..yang bila2 jer suka gesel ke kita pastu terus melekat youuu;D


penat meronda..terus melepok kat bawah sepohon pokok palma..sekadar tumpang berteduh..masih dalam gaya2 dok nengok roket tu dari jauh..


kita minum dulu...sebelum perjalanan diteruskan..


P/S i luv u:..kejadian adalah pada hari yang sama kitaorang gi nengok balloon..last month punye gambo la ni.