March 31, 2010

areal ilang sesungut?

tengah syok..dok melepak depan tv tu..tup..tup...angin tadak..hujan tadak...ribut apentah lagik...
tetiba plak..tv tadak siaran,..Luqman dah tak senang duduk..diambek nya lagi remote tu...dia plak nak try..
tekan sini..sana..sinun..ingatkan skejap jer..off kjap..Luqman on balik..oish..asyik on..off, aje keja dia..tak bley jadi ni.
Maka mama pun pi la belek2 external areal yang dok berhabuk tu..laaa..sesungut abih dah hilang..keja sapa lagik :D..
Luqman yang teror skali ni laaa...abih dicabut dek budak bertuah ni..iskh..iskh..try jer la..
terbongkok2 la mama ni cucuk sana..cucuk sini..on plug..ohh..ada power..Luqman cepat2 jer on mendalah tu..
iskh..bijak bebenor..umur baru setahun jagung...senang la keja mama yang memang buta@penakut dengan bendalah2 berkaitan elektrik ni..ohh, bukan main sengih Luqman bila tetiba ada suara..pastu..gambar plak muncul kat screen tv tu..ohohoho!



Seingat mama..ni pertamakali untuk tahun ni..kalau tahun lepas tu banyak kali la..tu yang sampai pi beli external areal tu.
apsal ntah..memang la buta bab2 cenggini..nasib baik areal ilang sesungut ni memberi kerjasama..apaaa yang penting???
KERJASAMA...tak gitu dak areal. ;)

March 30, 2010

..rose merah..bukan di situ tempat nye!


ros merah..sila abaikan ros kaler peach yang ada bersebelahan itu..walaupun itulah gabungan kaler ros2 pilihan ayah untuk
jambangan ros pertama mama di tahun pertama perkenalan kami...eccewahh..terkenang sekejapan:)
zaman cintan-cintun begitu lagik asyik rasanya kalau tetiba dapat roses dari buah hati
apa maksud tersirat di sebalik kaler2 itu/..ohhoo..sedikit lemah kalau masuk bab2 tafsiran ni..
Ohh...ini cuma..hanya gambar kuntuman roses pada sarung bantal...jauh di cilok...nun dari kampung..bukan sarung jer..bantal pun yer..yang kat dalamnya berisikan kekabu..yang sangat empuk itu..
heheh..korang ada bantal kekabu???

P.S i luv u:..hari untuk meng..enterprem..2 bijik bantal kekabu yang di cilok dari kampung ;D

March 29, 2010

bila musang berjanggut buat Luqman terpaku?



hohoho..first time nengok Luqman layan drama kat tv...sempat plak p kilik se..tupperware popcorn yang beli kat Giant semalam..
bawak pi dok dok depan tv..
ohhooo..kalau dah bagus cenggini..ada harapan la lepas ni bawak p layan movie kat cinema plak..yer sayang ;)
ermmm...bley caya ke?..mungkin la..drama tadi tu..kejap2 ada sound effect..kejap2 kuar perkataan skali..pelakon dia plak
nyempat plak berinteraksi ngan kita yang dok menonton ni..tu pasal la..kot?
dah ala2 flash card/ABC Phonics yang Luqman selalu dok main tu..tu yang dia boleh plak dok lelama nengok drama tadi tu..
klau tak?...susah nak percaya gak laaa..ekekekekk.

..di situ ada sesuatu???

kamu...kamu..dan kamu tahu tempat ni, pernah sampai sini?...
jangan2 seperti mama sorang ni yang dah sekian lama merantau ke sini, sejak zaman belajar lagi..tapi lom penah skali jejak kaki ke situ.. bak kata ayah..kalau taktau tempat ni..takleh ngaku dah jadi orang Shah Alam yer..:)

ada sesuatu di atas sana..


Ku..lihat..nun di puncak!


YES!...inilah yang sebenar2nyer...tujuan utama wujudnya taman ini..


dannn..inilah tempat itu..yang punya sesuatu itu...yang mama belom penah jejak tu...maka harus ada gambar seperti ini,
walau dalam keadaan belom kesediaan..ala2 candid gitu.


yer kawan2...jom ke sesi mengenal lambang negeri kita..bersama Luqman :)


apa yang asyik sangat mama dan Luqman tengok tu...???


ooo!tengok ni haaa...seperti sebuah kapal..kan?..eh, itu bangunan..jangan confuse..kan anak mama ni yer!


mama pulak nak begambar ngan pasu gedabak tu..masih dalam keadaan belom kesediaan...fokuskan perhatian
kamu..kamu..dan kamu kepada Tugu Negeri tu yer.


inilah aksi budak yang alhamdulillah sudah sihat...bebas cergas ke sana sini..


tengok tu...marah bila mama tarik nak ajak bergambar...


akhirnya...surrender sudah..keletihan sampai mencari ayah nak suruh dukung..


suatu tanda kenang..kenangan dari almarhum Sultan...rendang..menjadi teduhan yang sangat..sangat..dan sangat
perlu time2 panas macam la ni..


Sekian...jalan2 petang semalam bersama aie.ezza's family :)

..earth hour 2010..aci dak ;)???





March 27, 2010

...resah hati ini...


iskh...baru terperasan cuma 1 entry jer minggu ni..klau camni dah bukan nota harian mama tapi nota mingguan mama..
maka..harus kucuri masa untuk entry ni..
terjelas sudah kat entry title tu..mama memang tengah resah gelisah ni..Luqman tak sihat..hati mama mana yang bisa tenteram kan?...demam nya bersambung kembali..yang minggu lepas dah sihat tu siap sempat gi nengok belon ke Putrajaya..selasa...badannya panas balik..memang tersangat panas..sampai ciritbirit Luqman mama..asal makan jer..
terus dengar dia terkucil..alahai cian Luqman mama..merengek..meraung tak kira masa..
Memang first time cenggini..Luqman belum pernah tak sihat seteruk kali ni...juga pengalaman pertama untuk mama..bagaimana kesabaran yang diperlukan bila menjaga anak yang tidak sihat..kalau sebelum ni...semua pun happy jer..
bila sakit..sendiri tau laaa..:)
Alhamdulilah..panas dah okey sejak p balas ubat..ecceh..macam jumpa bomoh plak...i mean kali kedua p klinik..
cuma masalah perut tu la..tak sihat2 lagik..ubat ciritbirit dah!..ermm..vitamin perut pun dahh..termasuk garam untuk tambah tenaga@hentikan ciritbirit tu(ORS)..tapi...sabar mama, lagipun hari ni dah tak sekerap semalam...nampak ada perubahan..semoga bertambah baik..cepat2 sihat yer sayang..mama rindukan Luqman yang ceria..aktif menyelerakkan umah..
mama suka tu...mama resah bila semua mainan tu tak berusik..umah kemas sepanjang hari..dan Luqman hanya terbaring lesu..mama taknak..cepat sembuh yer sayang mama..ermmuuahhh..

March 22, 2010

one n' a half year old...

semalam..21 mac,my boy Emir Luqman is exactly 18months old!
hmm..what did mama n' ayah get him for his one n' a half year birthday?
Well.....???
..jalan..jalan..dan jalan lagikk, adalah activity di hari weekend..kali ni special sket laa..
bersempena befday Luqman tu, kan :)


kiranya...ni first time Luqman sampai Putrajaya dan dia really..really enjoy..sepanjang kat sana..


sekejap ayah kilik..sekejap mama kilik...kes malas nak sorong stroller la ni..


kitaorang memang sampai kira pagi gak laa...tapi tak heran la dengan mereka2 yang udah ramai2 tu..
alhamdulillah sedar jer subuh tu..hujan..tu yang semangat nak p keluar jalan..jalan.


haa..ni dah kira tengahari dahh..kul 11lelebih jer kot..semakin sesak..melekit..sungai2 peluh mengalir deras...heheh..
dah terbakaq jadi udang galah abih dahh..


hmm..ni ajer la dulu untuk kali ni..banyak lagi pic ni..iskh..iskh..karang2 mama sambung upload lagik..daaa

March 17, 2010

Luqman dan selsema...

Luqman sedang menyorok tu...tu la tempat feveret dia kalau mama kacau dia time dia tengah busy main..cepat2 lari dok sembunyi kat celah sofa tu.


..buat kedua kalinya...diusia yang akan mencecah setahun enam pada ahad ini..Luqman selsema lagik..
macam tau2 jer...nak kena gi cucuk plak dah laa ni...untuk 18months punyer...
tersama plak masa selsema kali pertama..postpone gak masa nak cucuk untuk 12months..

March 16, 2010

..hari ini dia buat saya tersenyum :)

They say a picture tells a thousand words...
sometimes just the right angle and the right timing could tell a totally different story.



OMG...so sweetsss,...so romantisss...so keibuan..Thanksss sayang, for the surprise...i likeeeee ;)

...last but not least ;)



ganjaran untuk mama di bulan Mac...ada apa dengan Mac?????
ermmm...ermmm...yeaa!..in conjunction with International Women's Day 2010..kebarangkalian itu adaa..lalalalala

March 15, 2010

@ centre court MV...





P/S:..jalan-jalan di hari semalam...we're not in wonderland anymore,Alice ;)

March 11, 2010

..berakhirnya riwayat..:(



berakhir sudah riwayat spek pelindung UV kesayangan mama ni..angkara siapa?...si tuan kecik yang satu ni laaa..
sayang sket la dengan spek dwi penggunaan mama yang satu ni..tambah time2 panas macam sekarang...kalau nak keluar tu..
takpayah nak susah2 bawak spek itam dahhh..automatik dia bertukar jadi kaler coklat plak...yang penting..teduh la pada penglihatan mama walau dok terpacak kat terik matahari...
iskh..iskh..sayang oiii!!..

March 10, 2010

...shiokkk sendiri...

..macam boring..macam tak best..macam tak kick..dan macam segala macam lagik la..mama rasa ..bila tak publish entry2 syiok sendiri camni..sesekali ..sekadar lepas gian..heheh, bley??
bila dah berjaya ni..terhasil sudah entry ntah hape2 camni..yang ntah sape2 pun ntahkan sudi nak nengok apatah lagi nak baca..baru mama rasa puas..rasa syok sendirikk..kekekekk??
ironisnya..hal2 remeh sememeh cenggini laa..orang paling control nak di..publish..kan seantero maya..kalaupun ada
memang pikir..berpuloh kali la..nak publish ke tak?..Publisiti murahan??ahh,mama bukan artis..kalupun jadi artis satu hari nanti..HAHAHA!..baik toksah!
uiskh..iskh...melalut ntah ke mana?..ya..berbalik kepada entry syok sendiri mama tadi..
hmm..dah mama suka..mama bekenan, nak abadikan dalam notaharianmama ini..lantak laa..sesekali abaikan saja apa pun tanggapan orang tentang kita..memasing berhak..yer dak?
Ape yang penting??..ekspresi mama terluah..tentang kecintaan...keterujaan..keteringinan..menikmati indahnya pada penglihatan mama ini akan gambo2 buah2 peberet mama pada "kotak tisu" itu..kehkehkeh...
sekian,..terima kasehhhh!


..barli tuk en. somi..

dah makan minggu...encik somi a.k.a ayah beli barli tu..dah tu..hari2 mesti tanya..mama dah rebus barli untuk ayah?
...oohhh..terasa sangat kebersalahan di hati ini kerana melambat2kan permintaan encik somi ini yang satu itu..maka,
malam tadi sebaik teringat..cepat2 mama ke dapur merendam secawan biji2 barli itu..
bila dah direndam..maka boleh la direbus..no excuse lagi pasni...nak cakap tu..cakap ni..tetapi...
setelah mama confirm dengan tahap kelembutan @kekembangan biji2 barli itu..yang dari secawan telah menjadik seperiuk kecik mama tu..mama pun tutup api..dan biarkan dia sejuk sendiri sebelum disejukkan oleh fridge pastu...
eh...ehhh!sekejapan lepas tu mama tengok semula..ia dah kembang semangkok la plak.dah tak cun..kaler pun dah bertukar
dari yang putih tadi kepada putih2 kelebaman..rasa bersalah bertandang lagik??
tak sampai hati menghidangkan ayah barli yang sudah kelihatan sedikit low class ini :(..tak setanding keputihan dan kecomelan
barli kat kedai2 mamak tu..apa harus mama buat??..merebus secawan biji barli lagik?..uish..bukan masa yang dipikirkan tapi makan gas itu la plak..maunya 1-2 jam plak mereneh kesekian kalinya...
takpa2.kita tengok dulu..hasilnya setelah disejukkan oleh fridge plak yeaa...


Kepada yang teror dalam bab2 merebus barli ni..kot2 ada cara tersendiri..sudi2la share ngan mama ye :)

P/S:...ayah dan tema moden minimalis..nya,..sedang ditewaskan secara perlahan2 oleh mama..semenjak berlangsiran
bunga2 cinta..kini dulang dan cawan pulak telah berbunge..bungeerr...heheh.dua-dua pun hadiah kawen tuu..takkan nak simpan ajer kannn?

March 9, 2010

...tentang hati...



teringat mama pada satu entry seseorang yang memang la tersangat terkenal seantero maya..yang membicarakan tentang hati..dengan entry title kalau tak salah diingat..hati adalah liver, bukan heart!..
dan kali ini mama plak nak ber'entry" tentang hati...
kenapa?...info ini hasil google en.ayah...yang tetiba merasakan dirinya bermasalah dengan hati..masalah yang bagaimana?
sakit hati?..keras hati?..radang hati? dan yang paling bahaya..cancer hati adalah antara yang membawa kepada rosak hati..

Rosak hati?..kenapa hati boleh rosak?

Tidur yang terlalu lewat dan bangun pulak bila hari dah terlalu siang..bak kata orang tua2.."matahari dah tinggi segalah"

Tidak membuang pada pagi hari,

Pola makanan yang terlalu berlebihan,

Tidak mengambil sarapan pagi,

Terlalu banyak mengambil ubat2an,

Terlalu banyak mengambil makanan yang mengandungi bahan pengawet,..zat2 tambahan, zat pewarna dan pemanis tiruan,

Minyak untuk menggoreng yang tidak sihat..iaitu menggunapakai semula...walaupun menggunakan minyak masak terbaik sekalipun seperti olive oil,

Suka kepada masakan mentah atau separuh masak
Makanan yang digoreng hendaklah dihabiskan setelah dimasak..bukan disimpan untuk dimakan kemudian!

hmmm...aturkan gaya hidup dan pola makanan seharian kita agar badan kita dapat melakukan penyerapan dan pembuangan
zat2 yang tidak berguna sesuai dengan rutin jadualnya....

9.00-11.00 malam..
proses pembuangan zat2 beracun di bahagian sistem antibodi (disarankan waktu2 ini kita sedang berehat dalam keadaan tenang..sambil mendengar muzik)..heheh..apa halnya dengan seorang ibu yang time cenggini la tengah sebok cuci pinggan mangkok la...awasi anak yang sedang belajar dan macam2 lagi la..kan?hmm...impak -ve kepada kesihatan si ibu itu!!!

11.00-1.00 pagi..
proses de-toxin di bahagian hati...disarankan kita sedang tidur nyenyak la waktu tu.

1.00-3.00 pagi..
proses de-toxin di bahagian empedu..sama gak kita dalam tido senyenyaknya..

3.00-5.00 pagi..
de-toxin di bahagian paru-paru...oootu sebab lakalau kita sedang menderita sakit batuk2..
time2 cenggini la kita berkokok maha dahsyat..kerana proses de-toxin telah mencapai saluran pernafasan,
maka seeloknya takyah ler memandai dok bangun jam2 begini..untuk minum ubat batuk kerana boleh mengganggu
proses pembuangan kotoran...

5.00-7.00 pagi..
de-toxin di bahagian usus besar..harus bangun buang air besar yer..kengkawan..

7.00-9.00 pagi..
waktu penyerapan gizi makanan bagi usus kecil..sebab tu kita mesti bersarapan pagi...seeloknya time cenggini ler..
Kepada yang sedang sakit..sebaiknya mengambil sarapan sebelum kol 6.30 pagi..
kepada yang sehat2 tu.seeloknya bersarapan kol 7.30 pagi(kpd yang mementingkan kesihatan..la)
Kepada yang selalu skip sarapan plak..seeloknya mengubah kebiasaan itu..lebih baik terlambat
sehingga ke pukul 9.00-10.00 pagi..daripada tidak makan langsung.

Tu pasal la..kalau kita tido terlalu lewat dan bangun pun dah terlalu lewat gak..pasti akan terganggu jadual proses
dalam tubuh badan kita tu..selain tu, bermula dari tengah malam sehingga kol 4.00 pagi adalah waktu bagi sumsum tulang
belakang untuk memproduksikan darah..oleh sebab ituuu....tidolah senyenyaknyerrr...Zzzzzzz??

March 2, 2010

..di suatu hari...

alkisahnya..untuk entry kali ni..kite mencelah sekejapan di antara entry2 "petua suri" kite tuu..bley?
jom berceloteh plak mengisi kebusanan di keheningan malam ini..cececehh!
dalam dok klebek2 gambo ni haa..kunun nak kemas kasi cun2 kat folder memasing..terjumpa lak gambo ni..
berlatarbelakangkan deretan kedai kat PJ2 "Pekan Jitra 2"...
ni kat depan kedai emas peberet family mama sejak zaman berzaman..kui..kui..turun temurun nampak?
adakah ada darah mami jarum dok mengalir dalam badan mama ni..heheh


time tu..tok tengah temankan mak ngah Luqman yang nak tukar rantai kakinya yang tetiba putus tu..terlebih berjalan ker?
mama pun ngambik kesempatan kumpul2 aksesori2 cinonet mama zaman nakdara..bawak p situ..kira p..kira mai..
boleylaaa...rege emas time tu..125 untuk 916..tukar dengan aksesori2 lama tu...jeng..jeng..jeng..
dapat la seutas rantai leher baru..rantai raya cine..heheh..tok yang pilihkan, mama cuma iyakan ajorkk..tak dapek haa..
nak dok belek2 kat situ..Luqman buat hal hari tuu..tak ndak nya masuk dalam kedai emas tu..bersungguh2 memberontak,
nak mama jer yang dokongkan dia..ajak keluar dari kedai tuu.."ada menderem gak kaa..apek ni???"...kan orang2 tua ada cakap..bebudak kecik ni..dia boleh nampak benda2 camtu..iskh..iskh..Luqman tak sukee mama beli emas kot?..:)

memang tengah ramai..boleh tahan gak la kat dalam kedai tu tak terlayan dek tokey kedai..ong CNY tu..
sang2 peneman a.k.a suami/bapak2 yang dok menunggu pun sama ramai lebih kurang laa..jenuh gak laa..tokey kedai
dok hulur air kotak+buah limau..basahkan tekak encik2 yang dok menunggu penuh kebosanan itu..erkk!

Dalam dok melayan Luqman buat catwalk sepanjang corridor kedai2 tu..mama terperasan plak pada sorang mamat tu..
lengkap berkemeja lengan panjang..bertali leher..tersengih2 menghampiri dari sorang ke sorang encik2 bapak kat sofa menunggu tu..belom pun sempat nak buka mulut..orang2 tu dah geleng ke dia..taknak pandang pun ada..hmm..
dunia seorang "jurujual"..berpeluh2..basah baju mamat tu, tapi tie tetap terikat kemas..cayaaa laaa.
Mama nampak mamat tu dari memula sampai kat area PJ2 pagi tu..berlegar dari lorong ke simpang..simpang ke lorong..
sehingga ler mama sekeluarga keluar setelah berjam2 menempek kat kedai emas tuu...siap naik turun supermarket
yang ada kat situ..sempat singgah belek2 baju siap/kain pasang kat butik2 area situ..
hmmm..jumpa lagik ngan mamat salesman itu..tersengih2 sembunyikan wajah yang masam mencuka seketika tadi..
kebetulan Luqman ngan ayah time tu..mama pun berpeluang laa tengok...apa la gamaknya yang dijual mamat tu.
Oooo..buku tentang solat.."patut laa"
Biasak laa, kan sambil2 dok belek2 tu..berburai la ayat2 mengayat sorang salesman semua keluaq!hmm..selalu salesman
yang mama penah jumpa bersemangat promosi produknya...berbeza ngan mamat sorang ni,sayu jer..
siap bagitau satu pun tak laku lagi hari tu..mungkin ni satu tips menawan hati pelanggan di kawasan pekan kot..
secara meraih simpati, lebih berkesan daripada mempoyokan diri secara gah di khalayak!

Senang cerita..belek punya belek punya belek..okeylaa..ayah pun angguk jer,..rm20 bertukar tangan,
buku apa yang mama beli tu?..seperti dalam gambo di bawah tu haa..buku tentang solat..jilid1 dan 2, beserta CD..
percuma sebuah diari Muslimah yang rege rm10 tertera kat diari tu..


pastu barula nampak sedikit ikhlas senyuman kat muka mamat tu.
Hehehe..jangan memain mama boleh nampak seseorang tu senyum ikhlas ke idak..hahah.boleh baca air muka orang plak dahh..barakah banyak membaca buku2 motivasi diri :) kot?