December 31, 2010

makan banyak, tido ponnn banyak..alahaiii....

kalau kat kampung...selalu ponnn camtu ler...
dah nama pon nak balik berehat kat kampung, kan :D
tak boleh jadi ni,...jom buat xtvt sket...janji keluar peluh..terbakar gak ler lelemaklemau sumetu...mencegah lebih baek dari merawat,kannnn :)

main air memang pilihan terbaek laaa...naknak air kat taliair belakang tu tengah banyak tuu,
nak berkayak..takdak ler mendalah tu..yang ada boat angin eddie dok pi mancing tu ponnn...
orait ler tuuuu...
memula kasi ayah warm-up dulu yer..pam jangan tak pammm...senaman gak tu :D


lenguh pam sambil berdiri..sambil duduk pon okey ajerr...pam bergantiganti..Luqman pon tak menang tangan nak nolong...boleh tahan gak nak padatkan boat tuuu..


haaa..dah nampak pon rupe boat..pelagi..ayuhhhh..ler kitee :D


on the way ke taliair tu..singgah bergambar jap kat tapak umah wa Timah...tapi awalawal lagi wa Timah dah pesan jangan dedekat sangat..kang runtuh tak pepasal..alaaa...terus rosak plan kekunun nak bergambar sambil dudukduduk kat cecelah bukaan tingkap tu..

occay!..ready....sapa nak naek dulu nieeee?


tentulah mama..tapi tak berani pulak naek sensorang..kang hanyut dibawak air mau sampai ke tandop???nak berdating berduaan dengan ayah pon tak dapat ler..kang meragam ler anak yang sorang tuu :)


dah suke dahhh....mau lupa anak ler pulakk...tingat pulak zaman kesatria katak hijau masa kat uitm dulu..mau nye berkayak sampai nun ke tasik Chini..ni nak kayuh kat taliair belakang kampung ponn dah ketaq semacam....


kasi ayah ler pulak..siap berbabai tu..nak pegi jauh ler tuuuu...


jangan lupa anak bini yer banggggg :D


yang setia menunggu kepulangan ayah ke sisi....



 

December 30, 2010

Puuuulang..marilah pulanggg....

Pulang menjengok ke kampung setelah beberapa berapa purnama tak pulang menjengok. 
..kira ni baru kali pertama lah nak pulang menjengok selepas banjir besar melanda utara haritu...
balik kampung ponn nak ajak en.garmin ker?
..layankan ajerlaa, kalau bab touch sana touch sini tu, dialah raja.

seharian di perjalanan..dah nak sore pon belum nampak tandatanda nak sampai lagi..mana taknya...kalau dah matahari terpacak atas kepala baru nak gerak keluar rumah :)
sudahnye..dah gelap nak masuk isyak baru jejak desa yang dirindukan.

esoknya..cuaca cantek sekali..apa ye nak buat bila kat kampung selain keluar jenjalan taktau pulak mahu ke mana..sesekali balik kampung tu..dok ler kat kampung..ni satsat nak ke situ la..ke sana la...saja jer..:D selalu sangat dah asal balik kampung jer mesti nak cite pi situ la, sana la..pekata kali ni cite perihal kampung plak...suasana kampung...ronda keliling kampung...hehehe, macam ai jer yang ada kampung, kannnnn ?

yang nampak atap jer tu,..reban ayam kampung tuuu...gambar ayam takde la pulak..tauu, kan..ayam kampung ni,siangsiang depa sume kuar jenjalan cari rezeki, takdenya yang dok memerap dalam rumah depa tu..kecuali la bakalbakal ibu yang tengah mengeram telur..:D
tapi tokleh beraniberani dok pi jengok..mau riuh sekampung dia beketoq'..


hurmmm...tiap kali balik kampung mesti kena meronda keliling umah jengok pokok sana intai pokok sini, bestnya kalau musim buah tak tercerita laaa...tapi hujung tahun camni..cuma pokok pisang..pokok jambu..ada laa..spesel sket bila jambu keling wa Timah kat tepi taliair sana menyambut kepulangan ai dengan meriahnya kali ni..lebat buahnya sampai lentoq' dahan mencecah tanah...Luqman pon boleh petik sendiri...

perghhh..dapat cicah ngan kuah rojak makB..mau abis sepokok ni kang :D


sempat pulak snap Luqman dan ayah memasing dengan muka bangun tido tak mandi lagi...sejuk maaa..lagi laaa..nak mandi air kolah kena tunggu tengahari sket..baru syokkk :D
 cadang memula tu nak seberang taliair tu..boleh pi bergambar kat sawah tu tapi macam tak confident plak nak lalu titi peninggalan arwah tokwan ai tu,dengan nak berdukung lagi....


Lepak kejap tengok air sungai, balik ke belakang umah..bagi Luqman berkenalan dengan ikan kapi yang berkalerful tu..suka bila dapat bagi ikan tu makan...


pastu Paksu eddie kenalkan pulak Luqman dengan ikan haruan..hasil pancingan dia ler tu...


Pastu..jeng..jeng..jeng..kenal tak?..kenal tak?...ala wonderpets punye team member la tuuu, ntah apa ke nama nyee?...ooo dia datang masa banjir hari tu ler...ntah dari mana, anak sapa laa ni..tapi jangan bimbang...dia dijaga rapi oleh Paklang Luqman...

dia makan ikan lerrr..bukan makan saderi macam dalam wonderpets tuuu...
hehehe..pandaipandai ler bawak diri,ngko tu kat kampung..yer dak? 


occay tunjuk aksi terlentang sket laa...alaa..macam yang kat dalam wonderpets tu...
hehehe..excited maaa..first time tengok la katakan :D
occay ler....macam terlebih merapu sudahhhh..kita sudahi kat sini dulu lah yer...esokesok sambung lagi...
selamat bercuti di hari terakhir 2010!

December 29, 2010

sepetang kat PD....

sepetang jer?....orang len pergi berhari bermalam,kan?
tapi weols sepetang jer....
tapi sepetangsepetang ponn..jangan memain ler kalau pi dok berjemur kat pantai tu..
even berteduh bawah pokok ponn yang pasti tang kaler kulit tu for sure betukar kaler punye daa..kalau tak kemerahan cam udang kena bakar orang kata..ada pulak kang yang terus hangus melegam tak kenai sape dah ler pulak  :D
ai ker tu...hikhikhik.
tu belom pi dok celop dalam air masin tu lagi tuuu..kalau tak?..iskh..takmo cakap laaa :D

masa weols sampai tu..memang tengah ramai tak tercerita ler..mana taknya jammed sedari Melaka nun rasanya..usah ditanya ler lalu jalan mana eyh?...idak ler tauuu selain ditunjukarah oleh en.garmin yang berjasa itu...sampai Teluk Kemang memang takpayah berangan untuk singgah ler..kang dok berputar kat parking jer jawabnya...
naek ke atas lagi..dan lagi..hujan renyairenyai..nampak ler ramai gak yang mula beredar..
rasanya Pantai Saujana kalau tak salah dek ingatan..dapat parking depan kedai deret situ..cecepat pi cari beli makanan minuman bebanyak..lapar weyhh..memang seksa bila jammed+hujan tapi takdak benda nak dikunyah...
elok jer burger siap..hujan pon sereyat..chantekkk..lajulaju seberang jalan menuju ke pantai...
masih ramai rupanye..tak endah langsung sekadar renyairenyai tadi tu yer?   

lepak makanmakan..minumminum..Luqman dah start berlegarlegar dahh,tapi memula tu cam malumalu kucing plak nak pijak pasir plus takmo pasir kotorkan kaki dia..
tapi bila tengak mama ayah dia selamba jer bukak selipar dan jalan lajulaju ke air..main ombak...dia pon tak terkecuali dah lerrr..

memula tengok dari jauh jerr.. 
bila ombak datang ke dia..lajulaju dia pusing lari naik ke pantai..


tapi sekejap jer..lepas diberi tunjukajar oleh yang pakar..:D...syiokk pulak dok tunggu ombak datang siram kaki dia...


tak mandimanda ponn..just berjemur tanned'kan muka jer :D..ececehhhh..
tengok orang mandi..
ada 2mamat tengah buli sorang lagi member diorang...bogelkan mamat yang sorang lagi tu..
sume kat pantai pakat dok gelak kat diorang..tapi stil pakai suwar kecik la...bukan ler bogel terus..lajulaju dia lari naik ke pantai ambek towel..pastu masuk air balik pastu..
ntah ler tak larat tengok dah :D


pastu jalanjalan basahkan kaki seluar..nak tunggu tengok sunset ponn..macam mendung berarak kelabu jer petang tu..:)

pastu jalanjalan melawat gerai..yang banyak jual pelampong jer ponn...tshirt etc...etc banyak gak ler..

hehehe..ai beli asam katok'..ada ke yang minat asam katok cam ai ni :D
hurmmm...yang asal kampung jer kot yang kenal asam tu..teringat plak zaman dok pi ngaji koran dulu, mesti nak singgah beli dan makan sebelum masuk kelas..sudahnye..kena tegur dengan ustaz..."Suhaiza, esok takmo pakai lipstick lagi naa mai ngaji"..lebihkurang camtu ler ayat ustaz tu :D
hehehe..merah tol bibir ai gamaknya dek garagara asam katok tu..
almaklum ler kengkawan lelain tak makan asam tu..makapak diorang cakap nanti tak pandai kalau makan asam tu..ye ke?ye kot..dah asam kan..
ai yang dok ngan tok.tokwan ni belasah jer..tapi ai menten pandaiii.heheheh
tiap tahun ai mesti dapat hadiah bila hari penyampaian hadiah kat sekolah..tu pasal tok.tokwan ai tak kesah :D..
dan ai dah buktikan pada depadepa tu..ai lagi cemerlang dalam UPSR dari depadepa yang pantang asam tu..hehehe..riak pulak dahhh...iskh..iskh..iskh..

lama tak lama memang lama tak jumpa, nampak jer terus terliur..tapi tak ler sesedap zaman dok beli ontheway nak pi ngaji koran dulu...mungkin yang ni takde letak ubat pandai kot :D

Lepaklepak..jap..dah start renyai balik..cecepat masuk kereta dan gerak balik ke shah alam ler..
memang tak plan untuk stay semalam dua pon kat PD..lagipon esoknye tu nak jalan jauh lagii..
singgah PD petang tu just ambek angin petang jer laa..esokesok pon boleh datang lagi, kan ayah..bukan jauh sangat ponn kalau setakat sejam lebih jer perjalanan tu :D

December 28, 2010

di suatu hari ahad...

oooo...hari ahad yang ini bukan hari ahad yang kemarindulu tu, tapi hari ahad yang sebelum hari ahad yang kemarindulu tu..:D
ayat agak keling :0... mungkinkah sudah telebih makan jamboo keling???
harap dapat pahampahamkan ler..
keling ke, melayu ke cina ke apa ke..kita kan satu Malaysia :)

takpa..takpa..nextnext entry nanti bakal menyusul cerita perihal jambo keling tuu..
entry kali ni mai becerita perihal di suatu hari ahad dulu ya yer ;D

cerita jalanjalan..mestilah best..best kepada yang pi jalanjalan ler,
yang dok baca ni,...hurmmm..best tak?...best tak? :D

jalanjalan ke mana?..meh tepek pic dulu...
haaa...rumah sape tu, ntah?..rumah melayu yang masih lagi kekalkan ciri kemelayuan, tradisional negeri Melaka...hambekk..culangcaling dah susun ayat tu.tapiii..
bukanlah bertandang ke rumah ni sebenarnya, tapi ke rumah yang selang sebuah dari rumah dalam gambo tu...
yuppp..ke sini, menjoinkan diri bersama rombongan pengantin ke majlis sambut menantu kat situ..Kota Kuala Linggi.
ingatkan bila pi majlis kat kampongkampung cenggini..dapatler ushausha kelainan depa..kotkot ada lagi terselit adat perkahwinan melayu melaka ker?...err..tapi nan ado ponn..sume pon yang moden..berkatering bagai ;D
erk?...sila abaikan muka mama bunting tanpa secalit penyeri tu yer :D

Opsss..lupe lak nak citerciter sket..
rombongan pengantin perempuan yang reramai tu..jauh datang nun dari utara..penuh ler sebijik bas Persiaran depa mai..ala-ala rombongan cikkiah la tu..
sukusakat makmak menakan ai pon ada ler sama dalam ramairamai tu..tu yang ai tompang join sekali tu, tapi datang sendiri dan jumpa dekatdekat situ laa..
naknak pulak pengantin perempuan tu dua sepupu ai...tu yang laju jer pi tu..tapi dengan bantuan en.Garmin ler..kalau tak entah sampai ke tak..memang dah ke tepi laut pon tempat tu..
Bila dah jumpa dengan rombongan bas Persiaran tu..terus depa hulur sedulang hantaran kat ai,..pelagi..join berarak bersama pengantin ler kite..Luqman dan ayah..pulak join para photog..snap gambo mama bebanyak yer :D

huhahuha kat situ..selesai bersanding..selesai bertepongtawar bagai...selesai makan..bergambar lagi..beramah mesra bagai...okey ler letak sekeping gamba pengantin la yer :D
...geng rombongan pon dah nak gerak dahhh..sesi berjalan berputar mengelilingi Melaka la pulak...depa ;)
ai dan lelain yang datang sendirisendiri tu..pon gerak buat hal memasing ler pastu..malas pulak nak men'jammed'kan diri kat tetengah bandar Melaka tu..pahampaham ler ahad kan?


Alangalang dah pi reverse kat muara hujung jalan tu..singgah jap snapsnap tanda penah sampai situ..:D
occay..jom snap pic Luqman dan ayah bebanyak sket kat sini..yer la kat majlis kawin tu asyikasyik snap mama jer ponnn :D





Puas snapsnap..nak kemana kita ni,..takkan terus balik kot?..alahaiiiiii
papehal ponn cari surau ke masjid ke selesaikan yang wajib dulu...lastlast jumpa masjid..kat tg Agas kalau tak salah ingat..ontheway nak ke PD ;D

...sambung cerita ke PD la pulak lepas ni..see yaaa :D




December 26, 2010

Seminggu yang best..penutup 2010 :)

seminggu menghilangkan diri...
seminggu tak menjengok blog sendiri...
seminggu blog sepi..lonely...
ohh..
kasihan sekali sama blog yag satu ni :(

tak apa..tak apa...
harini tuan blog sudah balik
alhamdulillah selamat pergi dan balik...
balik dengan 1001 cerita untuk diceritakan tang sini..
hohohoho..yo..yo..ooo je la, kan :D

cerita jangan tak ceritaaa,
kang cerita separuh jlan...
cerita berepisod la katakan...tetiba mood cerita merudum ke mana?
jadile cerita tergantung mcam selalu tu..:D
ada yang perasan?..ada ke?..ada ke?

habislah...
cemana nak cerita sekali harung ni..?
macam kena buat siri berepisod je ponn..seminggu punye cerita la katakan.

takpa..takpa..
kasi tuan blog rilekss jap sambil belekbelek gambooo..dulu
jangan lelama sudah, jangan sampai dah lompat ke 2011 takabis dok cerita lagi sudah la ye :D
dah basi dah tuu..tak lalu nak hadap dahh

December 17, 2010

bak mai sket kasih sayang tuu...

dah terlelap pon masa temankan Luqman tido jap tadi..tup tup tingat kat si merah ni, 
laju pulak boleh bangun...pi check pagar ke pintu kat dapur dah tutop molek ke belom..
kang tak pepasal si merah mai tumpang bermalam lagi macam semalam...

pepagi tadi...terkejut encik hubby tetiba si merah ni tengah landing baek punye kat atas printer..nampaknye dah semakin berani geledah masuk umah orang ni, kalau sebelum ni cuma setakat sepahkan bakul sampah kat dapor tu ajer...
rileks jer bermalasan kat situ...bila ai coba nak dekat..ooooo..siap menyeringai tunjuk taring pulak dia noo..ooooo...haipp..sambil cekak pinggang..pastu tingat nak pi amek camera..datang balik ke bilik computer tu..dia dah lesap..amboi...cepatnya..meresap ke hapa ni..
nampak sangat dia cukop teror dah dengan selokbelok umah ni..tak boleh jadi ni...
privacy sudah dicerobohi...

ada ke sesapa yang berminat...dah kehilangan tuan agaknya..dah semakin susut badan dia..
tinggal tang ekor jer pon yang menten cun..ori la katakan :D

ni snap masa dia tengah landing kat belakang umah..nampak jer camera..cepat jer dia bangun..lama dah tebiar la gamaknya ni..tu yang sombong semacam a.k.a kurang kasih sayang 
orang kata, tu kalau orang ler..kalau kucing pon sama ke?..ntah, tak tau ler pulak :D

cerita suka...cerita luka...cerita cinta di anniversary ketiga :O

ohh..ini cerita semalamsemalam, sepanjanghari dok berkepit dengan si hero yang meragam taktau silap tang mana..

yup!...semalamsemalam tu hari ulangtahun ketiga ai & hubby, 
celik mata pepagi rabu dek tangisan a.k.a rengekan si hero dalam tido, mimpi seram kot, lepas dipujuk ditepuk, lelap balik pastu kejapkejap bunyi balik..camtu la dok ulang entah 4ke5kali..nangis..pujuk..lelap..nangis..pujuk..lelap...nangis lagik..oish..memang tak penah la camtu seingat ai..kalau baby dulu, yer la..kot.
kelibut gak ler si mama jadiknye..dan pastu dah takboleh tinggal dah..nak berkepit jer, terus ilang mood ai yang kekonon nak sediakan special breakfast pagi tu, lagik sadis bila ayah kene ler buat air sendiri dan pepandai ler toast roti and selongkar cari jem ke kaya ke honey ke apa ke...thanksss ayah kerna memahami sekalipon di pagi hari anniversary :)

Selepas ayah dah keluar umah..dan dan tu si hero ai tu okey..laju jer nak mandi..pastu tolong masukkan baju kotor ke dalam mesin...minum susu, buka freeze dan tolong pilih ayam ke daging ke ikan ke apa ke untuk nak dimasak...buka chipsmore pastu masukkan dalam bekas biskut dia..aish..sume boleh buat tetiba...laju jer tak tunggu mama suruh baru nak buat...
Bila ai nak start masak..dia tolong buka kabinet cari bekas beras...then ai suruh dia pi on komputer..kang nanti sebok jer dia nak tolong itu ini...
alahai baek benar ler..pulak, heran plak ai sekejap...
dengar jer bunyi tut..tut..tut..mesin dah siap cuci, mencicit datang bawak bangku dan bakul..teman ai ampai baju sume..pastu baru boleh sambung masak..lama sket la sebab tunggu daging empok..tetiba datang balik tariktarik seluar mama...nak ajak tido ler tu..tak sempat makan nasi...
lepas hero dah tido, sambung masak lagi..masak ape la yang lama sangat tu..simple jer untuk lunch 2beranak..pastu terus makan sensorang...bila si hero bagun baru bagi dia makan sambil layan youtube kesukaan...laju sket dia makan..suap dan suap cecepat.minum susu..mama pon dah lapar pulak dahh, yer la, lama gak nak nunggu si hero bangun tido..lapar balik la..memang kalau kat umah..makan jer memanjang...minum milo ngan biskut jer pon...
faveret terkini si hero is celup biskut cracker dalam air milo suam..:)

dah kenyang jangan nak moody ke apa pulak..
dan ayah pun balik tetibe*.....
tak sihat, muntahmuntah dan peningpening lepas lunch keli berlada sedap sekali tapi pedas yang amat...kata ayah.

ayah balik bersama sebijik kek anniversary untuk mama...thanksssss ayah, dalam taktak sehat pon tetap nak menggembirakan mama... :)

3strawberry...untuk 3rd anniversary :)
dan 3 layer cake...untuk 3rd anniversary :D

cerita luka pon bermula..bila si hero lajulaju panjat kerusi nak check apa dalam plastik yang ayah bawak balik tu...tapi tersalah langkah tetiba tersenggok ke meja...kena tang mulut..pecah lagik kat bibir..teruk dari yang haritu...darah lencun sehelai towel goodmoning...
alahai hero mama..bekepit semula ler sampai ke senja...
habis cancel plan malam tu..just makanmakan kat umah ajer ler..tapi mood nak masak ke grill apaapa ke ntah dah ke mana...last-last..call pizza, senang cerita :D

Time makan..mama jer yang ceria lagi beria :D..riang gembira beselera...ayah makan sambil pening kepala tak baek lagi...minum air berlemon lagi dengan harapan pening tu cepatcepat baek...si hero pulak makan sambil dok jaga bibir lukanyee..cian jer tengok makan sambil sengetsenget kepala lagi...
pastu yang sakitsakit tu dihantar ke bilik, cadang nak ler jengokjengok blog tapi tak jadi ler eloknye... temankan ler 2hero hati yang sakit tu...
....tu ajer la kenangan cerita di hari anniversary tahun ini :)
insyaallah weekend ni boleh pi sambong ber..anniversary' lagi kot ;D



   

December 15, 2010

nak letak tajuk apa tatau..cakap sensorang, ok kot?

....makan bulan dah ni, dok aim long sleeves puffy tops tuuu, 
mau muda 5tahunkalau pakai ni :D
yang stripey ada...yang stripey berblingbling ada...yang plain color pun tak kurang mengancamnye...yang vintage roses pon comey jer tengok model tu pakai..tapi dah tau dah memang akan sumthin wrong somewhere bila ai yang pakai top mungemunge ni :D

dah tu...try ler yang plain color?
tapi macam tak confident plak nak order...laaa...awat...pasaipa plak???

memula dok heran kat rege dia, tengok ke benda cun tapi awat murah noo, dah ler dah tak berapa confident dah ni nak order barang memurah kat blogshop...tang kualiti tu selalu pon memang out kepada fussy buyer cam ai jer la :D

tapi..hati kata..nak!..nak!..nak jugakjugak! 

tengok lagi...tapi bila menengokkan kepada ke'sendat'an a.k.a ke'tersembol'an a.k.a ke'bonjol'an si modelmodel itu kat.... *(T___T)
simpan jer la rasa nak...nak...nak..tu, tapi intai tetap intai :)...for sure kalau ai yang pakai.."tak lepas" untuk keluar rumah pon :D.."Unapproved"

dah minat punya pasal...mule la panjang langkah...jengokjengok..intaiintai..merata gak ler
nak tengok sendiri &nak cari yang murah jer laa...walau besepah jumpa yang memahal, tak pandang pulak :D

tup..tup...waaaaaa...
meriah uolsss..kalerful...nak kaler pa sume ada di situ...
waaaa...waaaa...rambang mata weyhh

haa..dah jumpa tu..belek betolbetol..tang labuhnye..tang lengannye..tang sendatnye...
fabrik dia best skali...plus sdeket nipis ler tapi tak jarang...padan dengan rege dia ler...
tang size pon kena tengok bebetol biarpon 'freesize':D
occay?..puashati?...pelagi?..berapa helai nak?...
lailailailai....tak siasia terpanjang langkah ke situ...:D

ada apa dengan 15 December 2010...?

Alhamdulillah....
hari ini genap 3tahun ai dan hubby menjalani kehidupan, our life as husband and wife..
menjalani liku kehidupan di alam berumahtangga..

walau hakikatnya ai kureng sket dengan kehidupan di rumah yang bertangga ni :D
tapi..takapalah..pelan-pelan carilah...takdapat banglo sebuah...dapat semiD pun jadilah..
teres pun dah ok lah, janji corner lot lah..dann semua tu single storeylah  :)
*
*
*

....know one of my favorite things about our life together?
it's the fact that you're my partner
and we're a team.
I'm always glad
I've got you by my side.
Together, we make it through
the hard days....
the easy days....
the crazy days....
the funny days....
there's nothing that can stop us as long as we have each other...
as long as i have you to love :)


here's to love, laughter and happily ever after....

December 11, 2010

pencapaian Luqman di hari semalam yang buat mama dia sangat teruja..is...


ohhh..dia sangat teror dengan shortcut..shortcut ni, macam nak tukar wallpaper..
dan memacam lagi la..etc..etc..
hmmm..kalau dah hari hari dok explore itu ini..sapa pon boleh pandai, kan?
yang buat ai lagi teruja tu..dia akan ingat step by step, kira bukan setakat syok dok main clickclick mouse macam yang ai sangkakan...
ai teruja tu..sebab ai pun dulu,sebelum diberi tunjukajar oleh encik hubby pasal shortcut..shortcut ni, mana ai tau...'mac' kan lain sket compare lelain yang ai pernah gunapakai seumur ai ni :D
kejapkejap call ayah tanya camna nak buat itu..ini..haishhh...!
lepas ni boleh refer dengan Luqman jer..heheh...
appaaadaaa...bukan mama yang ajar anak...sebaliknya ler pulak...




makanan darat....makanan laut

encik hubby cakap...salahsatu cara untuk kurangkan toksin dalam badan....is
bila makan tu..elakkan makan makanan darat bersama makanan laut.....
ooooo..ai penah dengar pasal ni..dari sudut islam lagi, pun menyuruh kita elakkan makan keduanya sekaligus...
yer,..penah dengar tentang ni dari satu ceramah agama oleh seorang ustaz pepagi kat tv jer,
bagus belajar dengar-dengar ceramah ni...cuci minda..cuci hati :)

Kesimpulannya....
hari ni lunch berlaukkan sume makanan laut jer laaa, tak payah nak tambahtambah..ayam ke..daging ke..ikan?
ikan kan dari laut tu..tapi takpayah ler..kang hari hari makan ikan pon nan ok juge :D

ermm...antara makanan laut masak simple simple di hari sabtu..is..

kari udang simple 
sotong goreng tepong cicah plak dengan.....
kuah ketamm..ermmm...
ermmm.sedapnye mee berkuah ketam, kan?...ai sukeeee tuuu...
ada tak sesapa yang tau kat mana boleh dapat mee berkuah ketam terbaekkk punye?

December 10, 2010

.....pergi tanpa pesan..sob..sob...sob..:(

oohhh...kabur separuh hari dunia my hubby di sungai congkak hari tu..
bilamana mata ketiga dan keempatnya..lajulaju pergi meninggalkannya..bersama deruan air sungai congkak yang mengalir lajulaju pada hari kejadian..
tak tekejar haa....jatuh dan terus hilang dari pandangan..cuba cari..tapi nan adooo daaa..
haihai baibaiiiii..
occay ler, meh nak letak sekeping pic kenangan terakhir my hubby bersama mata ketiga dan keempat yang telah banyak berjasa tuuu...pic sebelom kejadian...dan bersama si baju merah yang bertanggungjawab dalam menjatuhkan spek itu ke dalam air..:D
itu ler anak ayah!


perasan tak?..perasan tak?

ooo..pic ni ai google jer..and ai pinjam letak sini sekeping yer..TQ :)
keanehan yang rasanya ramai yang dah tau..cuma bagi ai yang jarang sekali nak mandi sungai ni,..memang first time tengok ni..teruja ai tengok keanehan ni..sebbaek along try buat dan menjadi..boleh ai tengok dengan mata sendiri..tapi tak ingat nak snap pasal lebih tumpu kepada sesi pencarian spek my hubby tu..
apsal ai pulak yang over sedey ni..hubby rileksss jer...heheheh
buat pe nak sedeysedeyy..dey!kan ke reason baek punya untuk dapatkan spek baru?
ehemm..ehemmm...mama nak jugee :D





to...geder-geder ke sungai Congkak...

bila?.......
di hari semalam...dua malam yang lepas bersamaan 7december bersamaan hari bercutian bersamaan awal muharam 1432H..."salam maal Hijrah" untuk semua yer :)

antara yang ber..to..geder-geder ke situ......


kesemua adik beradik encik hubby yang sepatutnya seramai 8orang tetapi cuma 7orang yang menjoinkan diri..lagi sorang yang terkecuali tu kembar encik hubby yang nun kat Johore sane.
4 daripada 7orang tu telah bekeluarga, dah tu memasing pon membawa ler anak isteri memasing untuk pi berendam kat sungai congkak itu.
ramai tak ramai..ramai jugak ler...
4suami + 4isteri +3adik hubby yang single but not available + anakanak kepada 4suami4isteri 
memasing seramai 6orang...sahaja.

xtvt wajib bila pi berendam kat sungai memana ponnn.......
is memanggang ayam...udang..kerang...whateversumetula...setelah berhempaspulas penoh kesabaran menyalakan api sehingga arang yang dibawa menjadi bara...
bermula ler sesi panggang memanggang,rasanya 4ekor kot ayam yang telah diperap semalaman oleh along ..dan habis licin dibaham oleh adikberadik ipar duai tu..
ermm..yang 6 kekanak rebina tu pembaham jugak ke..rasa macam tak jer..tengok ler saiz diorang tu...

cousin Luqman yang paling bongsu setakat ni...cucu atok Din yang ke-8 is "Balqis"

kenal tak..Luqman ler yang baju merah tu...masamnyee..
sebab suar feveret dah basah separuh :D
yang pink tu "kak Mira"...dan yang terapong tetengah tu "Zarith".

yang sedikit pemalu ni "Hakim"..adik kepada kak Mira...
yang cekci kat belakang tuu..
Balqis..dah bagitau memula tadi erk?

ni abang kepada Zarith...iaitu abang "Adam"...dia sorang jer yang taknak mandi kat sungai yang geligeli tuuu :D

pssttt....juge ada satu kenangan tak berapa best jugak untuk my encik hubby pada hari tu...
sambung nanti...:)