August 29, 2009

Jatuh katil.?..iskh...iskh...iskhhh...



hari ni..genap sebulan peristiwa luqman jatuh katil berlalu...alhamdulillah kesan parut bengkak lebam biru "pecah kedarah" semua dah hilang.
...snap gambar ni sebaik saje luqman berhenti menangis selepas jatuh, time tu bengkak belum ketara lagi, cepat2 letak ais tapi abis terpelanting ditepis si luqman..alahai anak lelaki la katakan.
...10 bulan..so bab panjat memanjat ni serah kat dia je la..semua dipanjat..alhamdulillah kat dlm umah ni takde tangga,katil paling suka sebab katil kat bilik mama tu special ada tangga..dah panjat..berjaya naik atas katil..nak turun plak..sebelum tu ok,dah pandai naik dan turun katil tu..tp malam tu tersalah step kot..sedar2 dah kat bawah..cedera kat bawah mata tu mesti terhantuk kat tangga katil...iskh..luqman-luqman, buat mama risau jer laaa..

"....ayam percik rindu mak...."


...ermm, teringat lg ramadhan tahun lepas, time tu bercuti kat kampung menunggu hari untuk bersalin si luqman ni ler..apalagi memacam mak masak, special jer tetiap hari...tahun ni ramadhan datang lagi..dah dok umah sendiri ni..mak jauh nun kat kampung,apalagi terkenang2 ramadhan lepas.
...Gara2 rindu sesangat kat ayam percik mak, akhirnya mama luqman berjaya meng'copy..paste'ayam percik tersebut kat dapur umahnyer..panggang jangan tak panggang..biar dapur gas..bukan pakai arang dan panggang kat bawah pokok mangga macam kat kampung...rasa nyer tetap ada pada kuah yang dicurah ke atas ayam yang dah siap dipanggang tu..
...lawan nyer plak,kenakan bersama nasi carot..ermmm alhamdulillah menjadi jugak..tapi tadi tengok chef Liza masak kat tv..dia kukus plak nasi carot dia..ermm,nampak menarik..tapi mengenangkan sekarang ni masak pun berebut2 jer ngan si luqman ni..biar ringkas je la..janji sooodapppp.

August 28, 2009

sesuatu untuk dikongsi

Artikel untuk parent and parent to be..

Subject: Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods...

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia hantar anak die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar
aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas
hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur,ramas- ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun
awal.... sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek. .buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat
otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar. .. potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....... ... satu lagi cuba korang lukis gambar,
contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan
otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai. ...sebab depa makan guna chopstik....chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........ sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa....... .. kita pun bukan tak biasa merapu...... .

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam.....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu.......ni semua utk aktifkan
otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yang Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak... .. itu lah yang anak akan buat....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya. ...Tolong
senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

August 26, 2009

Sesudah hujan....

....rindu sekali pada saat2 itu...bersantai di 'taman mini mak' sambil menikmati secawan milo panas..ermm klau ada cekodok panas lagi laa ummphh..(pose ni..sabar yek..)..menikmati suasana ketenangan saat2 itu sambil belek bunga2 yg segar selepas hujan..siap ada titis2 air yg tertinggal di kelopak..itulah susana desa yg dah lama tak dijengah..insyaallah raya ni..sampai la yeeee...