December 31, 2009

Singapore Gifts...

ermm...TQ...TQ..i likeee...bertambah lagi satu koleksi kat fridge mama sekejap tadi..
ayah dapat tandamata dari member dia yang baru balik melancong ke Singapore
taraaa....

dahhh melekat kat fridge daaaa....





December 25, 2009

...Merry Christmas...



hohoho.....it truly is a jolly season, n here's wishing oll bloggers a very blessed Christmas...
till next year, take care..:)

December 24, 2009

tahun pertama bergelar "PARENTS"

ye la ekk..sekarang ni kira dah masuk mood countdown dahh ni..
lagi 2+3..maybe + lagi 1 hari...kita akan menginjak ke tahun baru...welcome 2010
..2009..bakal ditinggalkan.macam2 kenangan..memori yang hendaknya diabadikan la..
"chewwah"..tak kisah aa, ayat berbunge2 gitewww....lagi laa..2009 ni..
tahun pertama mama...juga ayah...bergelar..merasai..menikmati..mengharungi...dan apa2 meng..lagi..la...
menjadi PARENTS kepada our little HERO..EMIR LUQMAN





ni plak...bersama PARENTS mama..:), sesekali bertemu sekeluarga, ilang sume gundah gulana..huhuh...walau tempat yang dituju tak seberapa...tapi..amat membahagiakan..

December 21, 2009

...hanya padaMU tempatku mengadu...

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu diArash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu

Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa RahmatMu

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

...ahadnya ke Bandar Tun Razak...

Makan nasik minyak lagikk...atok n nenek ngajak..oishh..definitely..mama will say YES!
kira okey gak la ayah komplen mak abah dia jarang2 ngajak dia gi makan kenduri dolu2..
sure kena tinggal kat umah jaga adik2..huhuh..tu la, sapa suruh dapat adik2 ramai..
kalau nak bawak..semua2..tak muat keta lakss..
soo..sekarang, pantang dapat jemputan makan nasik minyak..mak abah mesti ngajak ayah..
mama dan Luqman dapat la join skali...

Tapi semalam, atok n nenek pegi naik keta ngan family Pak Uda(adik ayah)..umah dia lagi dekat ngan umah atok,
takpayah la kitaorang nak gi amek atok n nenek..janji terus jumpa kat tempat kenduri..
ermm kat International Youth Centre,Jln Yaacob Latif.
Kitaorang gerak awal..kul 12tgh dah sampai Tasik Permaisuri...huish..tetengahari ni..mama dah la berkurung bagai..
nyempat ronda2 tasik lagik..jom nengok pic kitaorang kat tasik..
alamak, cemana bley tak perasan camera bateri kong...snap guna hp jer la...huhuh..



Tasik Permaisuri ni..tempat mama n ayah dating dolu2...huhuh..pepetang weekend camni..ayah mesti datang ajak mama gi pusing Tasik Permaisuri ni..orang berjoging..kitaorang jalan2 jerr...kuar peluh gakk..
oish..dah kuar tajuk plak..iskh..iskh..iskh..
..tunggu punya tunggu keta Pak Uda tak sampai2 lagik..oo.atok n nenek nak ajak singgah ke umah Pak cik Azizi dulu..
okeyh..atok bagi address..ayah carik guna GPS dia..jumpa!..kitaorang pun gerak ke umah Pakcik Azizi..
singgah minum2 basahkan tekak jap..pastu gerak ke majlis kenduri...sekali ngan Pakcik Azizi se'family..
Ramai..meriah gamat...makan pun kene cepat2..kang orang dah nunggu tak cukup meja nak makan..
Pak Lah dan isteri pun ada...
Luqman pun bukan main lasak...macam nak tercabut tangan ayah dokong dia...asyik nak lari sana sini..
selesai makan kuar ke lobby...lega sket Luqman main2 kat situ..tapi bahaya gak, dia nak manjat tangga plak daahhh.
Pakuda, makuda+cousin Luqman yg 2 orang tu..Adam & Zarith dah nak gerak dulu..ada majlis kawen lagik...
atok n nenek ikut Luqman balik Shah Alam..lepak umah atok...lepas maghrib baru balik umah..sempat nyinggah Giant 18..mama beli barang dapur bagai...malas nak ke Giant 13...memalam ni...

December 17, 2009

Kembara ke Johor...

Cuti-cuti Malaysia lagikkk...
sempena 2nd anniversary mama n' ayah...15 Dec!
pikir punye pikir..punyer pikir...sebolat suare...kite jelajah johore,
okey gak..mama pun belom abis lagik menggeledah johore tuuu..
ayah lain laa...siap ada memori sadis lagi masa kat Skudai..
sampai ke hospital JB...menjahit muka..simen kaki patah bagai..
oishhh...letih badan weihh...
mood begambar pun kurengg jer...layanzzz...


okeyh..dah ready jom kuar kite jelajah johore...


hari yang ceriaaa!!!...sepagi di Danga Bay yang tenang..ye la, pepagi ni mana ada orang nak datang sini...


tenang, damai...setenang air laut yang menyambut ketibaan kami pagi ni..teduh ehh.."paling mama suka"


mana boat kite .... mama?..dah lama tunggu ni...


uishhh..geram nengok air tuuu...kalau dapat terjun dari sini..wahhh..wahhh...wahhh


singgah jap.."bukan sekejap sebenarnye..sempat tunggu tuan umah siapkan makan tengahari untuk kitaorang lagik..pastu baru gerak teruskan perjalanan..umah adik kembar ayah...kat sebelah mama tu..Anis..sepupu Luqman yang tinggal kat Johor..

December 12, 2009

Selamat Berhujung Minggu...

Salam buat yang singgah blog mama hari ni...
hmm, malam ni rerasa nyer elok bebenor la buat entry cerita ceritet plak..
asyik2 contest...asyik2 contest...boring beb!..walaupun contest tumbuh bak cendawan..almaklum la baru lepas ujan..huhuh..tak tekejar den ni haa..takpe la..yang sempat..kita sempatkan..yang tak tu...maap ler bukannya taknak memeriahkan...kalau ada maso nak ngadap blog ni..memang tak lepas peluang punyer laa..walau yang pasti tak penah sekali pun lagi..ermm..tak penah, camne ek rasa kalau tetiba diumumkan sebagai pemenang...uishh..syiok la kan...nak..nak gak rasa camner yang korang2 rasa tu...belum rezki kita lagi..yer Luqman..dok pot pet pot pet berjela pun bikin boring gak...jom layan pic sambil2 tu...

Luqman di pagi aidiladha...tunggu ayah balik dari masjid..baru bley kuar gi beraye..


sampai gak ke Kedah aidiladha tahun ni...pueh makan daging korban...sampai ke SP..memenuhi jemputan makan daging korban...sambil2 tu sempat melencong ke Tg. Dawai...cari ikan masin,buat ubat mabuk makan daging maaaanyak sangat..


3hari kat Kedah macam sat sangat..dah kene balik semula ke Shah Alam...nak buat cemana, tuntutan tanggungjawab melambai2 anak dagang ini kembali semula ke perantauan..

huhuh...cukup2 la tuuu...tdo aaa..,rehat betul2..esok/lusa..vacation bermula..yeay...1st time nak celeb our wed anniversary...last year celeb sambil men sms jer...tu pun nasib baik dapat line, ayah nun kat tengah laut...
tahun ni..ayah ada kat depan mata..insyaallah semoga selamat semuanya, aminn.
nanti kita becerita lagik...daaaa :)

December 11, 2009

Black & White Photography Contest

"SEKADAR SUKA-SUKA" contest by thecamerajunkie.blogspot



Here i'm :).....pic pilihan...sepetang di jeti Tg.Dawai,Sg.Petani..


December 10, 2009

1st Giveaway from Tinytini Collection

Tinytini Collection



And the prize is, some of her fabric..heavy canvas cotton limited edition..


So, let's participate!!
It will be closed on 13/12/09 and the winner will be announced on the next day..so, enjoyyy...

...ermm, bekenan betol ngan fabric gambar tomato etc. tuuu..kalau mama yang bertuah..dapat memana collection ibtisamfarah itew...mama nak asah balik la skill menjahit...kasi decorate sket kitchen mama tuu..terlebih moden pun, agak membosankan..kot bila dah diselit aksesori dari fabric colourful camgitu..ceria jadiknya nanti..insyaallah, aminnn

December 5, 2009

Customized Felt Tshirt Giveaway

Tak lama lagi TiniHani nak lancarkan produk terbaru dari kedai nya. Customized Felt Tshirt. Berwarna-warni, anda boleh pilih design untuk dihasilkan diatas tshirt anda. Sebelum pembukaan secara rasmi. TiniHani nak buat giveaway sebagai cara promosi awal.



Bukan satu tshirt tapi 4 tshirt akan diberi kepada 4 orang yang bertuah (sorang satu lah eh heheh). Tak kisah la untuk saiz apa pon. Kalau dah menang cabutan bertuah tu anda boleh request nak buat design apa.



Syarat-syarat untuk memasuki dan memenangi giveaway ini adalah (senang aje..):

1. Buat satu entry khas di blog anda untuk Customized Felt Tshirt Giveaway. Nyatakan juga design/perkataan yang anda ingin lihat diatas tshirt anda.
2. Tinggalkan komen anda bersama link entry yang telah anda buat berserta email diruangan komen
3. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Disember 2009 jam 12.30tengah hari.


contoh komen: TiniHani nak joint.. saya nak word:FAMILY pic:LOVE

Itu aje... Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik khas nanti.

daaannnn.....seandainya notaharianmama tersenarai antara yang bertuah!!!
word pilihan: aie.ezza's family...pic pilihan: ayah, mama & little hero


December 4, 2009

Seindah Butterfly 'Giveaway B'



Aiseyyymen....
cemana lak Luqman boleh tak perasan plak contest anjuran mama kak ecah ni..setau Luqman, mama minat sangat dengan kak ecah ni...sebab kak ecah ni punya tarikan yang tersendiri..lain dari yang lain, susah nak jumpa la senang cakap...ntah la, mama Luqman yang cakap..
apa2 hal pun tak boleh jadi ni,...nasib baik ada 2 hari lagi..sempat la Luqman nak anto penyertaan, dah la..semenjak dua menjak ni..mama Luqman plak yang "over inteprem"..asyik2 dia ajerr yang join contest..huhuhhuh...

Okey..tengok la aksi Luqman ni..


Kenali saya...Emir Luqman, umur sekarang dah 14 bulan...
gambar ni masa pepagi aidiladha yang lepas..boring dahhh..tunggu ayah balik dari masjid pastu baru nak gerak ke umah nenek,...dah la bangun awal2 pagi..bersiap cepat2 ingatkan nak terus ke umah nenek..tapi ayah cakap nanti tak sempat nak jemaah solat sebab orang start solat sunat aidiladha lebih awal...so, ayah pegi masjid yang dekat ngan umah kitaorang je..

Ohhyaa..Luqman dah ronda2 ke Powan Cuda nyer umah..ada memacam la yang mama Luqman suka...soo..biar mama la yang pilih, kan..tapi
.aaa..tshirt kaler itam ni..memang cun abisss..minat sangat..


miki tee tu pun canteekkk..mama cakap, tapi kalau Luqman pakai..macam kurennng sket laaa..Ben10 lagi syiokkk!


Luqman suka la yang ada ikan tuu, tukar nama Luqman baru best!..minat sangat..


Okey la...TQ ye auntie seindah butterfly...jugak Powan Cuda...daaaaaa ;)

December 3, 2009

Princess Kebaya Contest

Princess Kebaya Contest anjuran Wawa Syaida Carbonara ni pun menarik..tertarik mama untuk join..
tak dapat kebaya nyonya..kebaya cheongsam pun orait whattt?..ye ..la, sekarang ramai yang tekena penangan kebaya ni gara2..The Little Nyonya..



..Pic ni zaman mama anak dara lagik..jadi pengapit pengantin plak tu..geng kawin la katakan..huhuh!
Balik dari majlis kawin ni..tok mama (arwah), bising marahkan mama jadi pengapit pengantin..dia cakap nanti mama lambat kawin.nak wat camna..dah jadi dahh pun...tawakal jer la..dan..memang..atau pun kebetulan..masa mama kawin..pengantin yang mama jadi pengapit kat dalam pic ni..datang majlis kawin mama bersama 2 orang anak dahhh...
okey la tu..kawin jugak kannn?

December 2, 2009

Vogue Pregnant Mummy Give Away

olaalaa..mama nak join contest lagik...jom kite meriahkan contest anjuran notti netti bersempena wed anniversary nya yang ke5 pada 18 nov ..,semoga bebahagia selalu,aminn...,
Jom contest!
...sempat lagik ni..kalau tak sempat pun, sempat2kan jugak laalalaa...dan inilah pic mama yang ingin di'contest'kan!


Nama mama..Suhaiza, nama baby yang baru ><6bulan kat dalam perut ni..Emir Luqman.
VOGEEE THE VASSS..?hanya juri2 profesional notti netti yang akan menentukan...ye tak?ermm..jom kite cerita ceritet sket tentang pic pilihan ni..
Tika dan saat pic ini di snap mama sedang mengandungkan anak sulong..Emir Luqman..(heheh..macam ada anak ramai, baru sorang ni laa). Usia kandungan dah masuk ke trimester kedua..tu yang gigih sampai sempat mendaki Fraser Hill lagi...konon2 nak lepas geram..ye la, setelah selamat melepasi trimester pertama yanggg...(ermm..hanya yang mengalami yang memahami)..tapi mama tak serik..sebab segalanya berbaloi-baloi bila baby selamat dilahirkan...
..Kalau tengok tang perut tuu..mana perut?..tak memboyot pun..ermm..perut tak berapa nampak lagi..time ni baru tengah nak menembamkan segala..ye la,..selera makan baru nak start..
tapi..tunggu punya tunggu, sampai ke saat2 nak melahirkan pun..perut mama tak mencapai kategori memboyot pun..orang tua2 cakap...first time...fresh lagikk..apa2 pun, alhamdulillah Emir Luqman lahir normal, dengan berat 3kg..sihat walafiat.

November 25, 2009

Contest Melaram dengan Handbag

Jommm..contest lagik..
jom meriahkan contest anjuran Puan Fiza bersempena befday nya yang jatuh pada hari semalam...hepy belated befday to puan penganjur...semoga ceria2 sokmo....
dan...inilah pic yang dipilih untuk di contest kan...ala2 sopan gitu..heheh



Tika dan saat pic ini di snap..mama kat Cameron, bersama tersayang..jalan2 selepas ada ikatan yang sah, baru la terasa bebas dan selamat..dunia dan akhirat, aminnn.
dan handbag tu..semestinya punya sentimental value yang tersendiri..hadiah dari tersayang terhias indah di dulang hantaran...heheh, ayat bebunga lakk, apsal ek..penangan musim hujan la ni kot ke pasal banyak sangat bunga kat dalam pic tu...

November 24, 2009

...lelaki itu...

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.
(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.
(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.
(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.
(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu
juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.
Firman Allah S.W.T;
"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia,
jin dan batu-batu...."

...kurma..kismis dan madu...

Sabda Rasulullah s.a.w "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.
Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s.
Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis.Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puan jauhkanlah. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.


1) KURMA
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".
Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".
Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".
Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".



2) KISMIS
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".
Imam Ali a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".
Imam Ali a.s. bersabda: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa".
Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".



3) MADU
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Qur'an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa ngeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".
Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: "Madu adalah ubat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".
Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Rasul saw sangat menyenangi madu".
Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

November 23, 2009

...Luqman g majlis orang kawen...

Semalam Luqman ngikut atok n nenek gi majlis kawen anak kenalan nenek..
kat Intekma Resort...
ingatkan majlis ala2 garden camtu..tengok2 kat dalam dewan...
jom tengok aksi Luqman yang tak senang duduk...
ayah snap guna hp jer..blur, goyang sumer ader..huhuh.